Πόσα κύτταρα έχουμε μέσα στο σώμα μας;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

kyttara
Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι το σώμα ενός μέσου ενηλίκου διαθέτει έναν απίστευτο αριθμό κυττάρων: Περίπου 100 τρισεκατομμύρια!

Τι είναι το κύτταρο
Κατά τη Βιολογία, κύτταρο είναι το μικρότερο δομικό συστατικό της έμβιας ύλης, το οποίο αποτελείται από μια συστηματικά οργανωμένη ομάδα μορίων που βρίσκονται σε δυναμική αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Διαθέτει μορφολογική, φυσική και χημική οργάνωση και την ικανότητα της αφομοίωσης, της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής. Είναι μια μονάδα της ζωής ανεξάρτητη ως προς την αυτορύθμιση και την προσαρμοστικότητά της σε σχέση με το περιβάλλον.
Το μεγαλύτερο και το μικρότερο στο ανθρώπινο σώμα
Η διάμετρος ενός κυττάρου ποικίλει από δέκατα του μικρομέτρου (ή χιλιοστά του χιλιοστομέτρου), όπως παρατηρείται σε βακτήρια, έως μερικά εκατοστόμετρα (σε θαλάσσια φύκη ή αυγά πτηνών). Τα ανθρώπινα κύτταρα έχουν μέγεθος από 5 χιλιοστά του χιλιοστομέτρου μέχρι 1,5 χιλιοστόμετρο.
Το μεγαλύτερο κύτταρο στο ανθρώπινο σώμα είναι το γυναικείο ωάριο και το μικρότερο το σπερματοζωάριο.
Καλύπτουν 30 φορές την απόσταση της Γης από τον Πλούτωνα
Η ακολουθία των βάσεων του DNA σε κάθε ανθρώπινο κύτταρο έχει μήκος περίπου 175 εκατοστά, οπότε, αν βάζαμε τις ακολουθίες όλων των κυττάρων στη σειρά – τη μία μετά την άλλη, το μήκος τους θα ήταν 30 φορές μεγαλύτερο από την απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Πλούτωνα!
bimag

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ