17/04/2021

Σκοπιανοί και Βούλγαροι επιτέλους παραδέχτηκαν ότι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν οι εκπολιτιστες τους από το Βυζάντιο…

Οι Σκοπιανοί και οι Βούλγαροι βρήκαν λύση για τους Κύριλλο και Μεθόδιο;

0d5a0 km

Μέχρι σήμερα,  στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων και της Βουλγαρίας υποβόσκει  η  διεκδίκηση της  καταγωγής των ιεραποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου,  που μεταλαμπάδευσαν τον Χριστιανισμό στους Σλάβους. 

Οι Σκοπιανοί ως απόγονοι, κυρίως, των  σλαβικών φυλών  που κατοικούσαν και κατοικούν  στο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας και πέραν αυτής, γράφουν ότι οι δύο ιεραπόστολοι από τη Θεσσαλονίκη ήταν Σλάβοι όπως και αυτοί, ενώ οι Βούλγαροι τους αναγνωρίζουν ως Βουλγάρους γιατί τότε κυριαρχούσαν οι Βούλγαροι σε μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή.

Η Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα Σκοπίων – Βουλγαρίας,  σε συνέντευξη στο Pressing.mkανακοίνωσε ότι  έχει καταλήξει στο εξής σκεπτικό, προκειμένου να υπάρχει σύμπνοια:   

Οι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι  διαφωτιστές των Σλάβων, έζησαν την εποχή του Βυζαντίου και δεν μπορούν να εθνικοποιηθούν. Θα ήταν πιο σωστό (σύμφωνα με την επιτροπή) να χαρακτηριστούν ως  ‘ιεραπόστολοι του Βυζαντίου’ και αυτή φαίνεται να είναι μια πιθανή λύση στη διαφορά της καταγωγής τους, όπως γράφει η Γιοβάνκα Κεπέσκα.

https://www.echedoros-a.gr/2018/11/blog-post_94.html#more

svest.mk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ