Μαύρο πιπέρι, τα οφέλη ενός αγαπημένου μπαχαρικού

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

piperi mavro
Γνωστό σε όλους μας το μαύρο πιπέρι, υπάρχει σε κάθε σπίτι και επάξια έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς μπαχαρικού παγκοσμίως. Μια μικρή ποσότητα του πικάντικου και εύγευστου καρυκεύματος, είναι αρκετή για να εκτοξεύσει την νοστιμιά οποιουδήποτε πιάτου.

Ενώ, η πλούσια σε θρεπτικά και θεραπευτικά συστατικά δομή του, μπορεί να προσφέρει ευρύ φάσμα από οφέλη για την υγεία. Έτσι, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και χιλιάδες χρόνια, το μαύρο πιπέρι εξακολουθεί να είναι αναντικατάστατο κομμάτι στην κουζίνα κάθε πολιτισμού.
Η ιστορία του «βασιλιά των μπαχαρικών» ξεκινά από την Ινδία το 2000 π.Χ. όπου συλλέχθηκε πρώτη φορά από μια ανθοφόρα ποά που ονομάζεται πιπερόδεντρο. Σύντομα, οι μικροσκοπικοί καρποί του αναρριχώμενου φυτού εκτιμήθηκαν τόσο για τη γεύση, όσο και τα οφέλη στην υγεία και έτσι η διάδοση στα πέρατα του κόσμου δεν άργησε να έρθει.
Μέχρι τον 10ο αιώνα, το μαύρο πιπέρι ήταν το πιο επιθυμητό καρύκευμα, ενώ για πολλές χώρες η αξία του ήταν ανάλογη με αυτή των μαργαριταριών, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούσαν αντί για χρήματα.
Σήμερα, μπορεί το μαύρο πιπέρι να μην έχει την αξία των μαργαριταριών, ωστόσο κατέχει μια θέση στο ντουλάπι κάθε κουζίνας και προσφέρει τα γευστικά και θρεπτικά οφέλη του.
Διατροφική αξία
Τα 100γρ. ακατέργαστου μαύρου πιπεριού περιέχουν:
Ενέργεια: 13%
Υδατάνθρακες: 49%
Πρωτεΐνη: 19,5%
Σύνολο λιπαρών οξέων: 11%
Χοληστερίνη: 0%
Φυτικές ίνες: 69%
Βιταμίνες (RDA)*
Βιταμίνη Α: 10%
Βιταμίνη C: 35%
Βιταμίνη Ε: 30%
Βιταμίνη Κ: 136%
Βιταμίνη Β1: 9%
Βιταμίνη Β3: 7%
Βιταμίνη Β6: 26%
Βιταμίνη Β9: 2,5%
Ηλεκτρολύτες (RDA)*
Νάτριο: 3%
Κάλιο: 27%
Μεταλλικά στοιχεία (RDA)*
Ασβέστιο: 44%
Σίδηρο: 360%
Μαγνήσιο: 48,5%
Μαγγάνιο: 244,5%
Μαγνήσιο: 48,5%
Σίδηρο: 360%
Φώσφορος: 25%
Χαλκός: 122%
Ψευδάργυρος: 13%
*RDA: Ποσοστό Ημερήσιας Συνιστώμενης Πρόσληψης
Ιδιότητες του μαύρου πιπεριού
Το μαύρο πιπέρι είναι:
Αντιοξειδωτικό
Αντιασθματικό
Αντηβακτηριακό
Αιμοστατικό
Αντιβηχικό
Αντικαρκινικό
Αντιφλεγμονώδες
Αντικαταθλιπτικό
Διουρητικό
Οφέλη
Το μαύρο πιπέρι περιέχει στην σύνθεση του μια πολύτιμη ουσία που ονομάζεται πιπερίνη. Από αυτήν αντλούνται όλα τα πολύτιμα οφέλη και πιο συγκεκριμένα:
Βελτιώνει την διαδικασία της πέψης
Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλλει και το μαύρο πιπέρι, καθώς η κατανάλωση του αυξάνει την έκκριση υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι, γεγονός που βελτιώνει την διαδικασία της πέψης και βοηθά στη αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Επίσης, οι ιδιότητες του προάγουν την εφίδρωση και την ούρηση με αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι τοξίνες, ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα ουρικού οξέος.
Αντικαρκινική δράση
Το μαύρο πιπέρι αποτελεί κορυφαία πηγή αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ευεργετική, καθώς μπορεί να αποτρέψει την επιβλαβή δράση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι υποπροϊόντα του κυτταρικού μεταβολισμού που προσβάλλουν τα υγιή κύτταρα και τα μεταλλάσσουν σε καρκινικά. Τα αντιοξειδωτικά στο μαύρο πιπέρι έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν αυτές τις επικίνδυνες ενώσεις και να προστατεύουν τον οργανισμό από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις όπως πρόωρη γήρανση, εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, απώλεια μνήμης, καρδιαγγειακές διαταραχές, ηπατικά προβλήματα, ακόμη και καρκίνο.
Απώλεια βάρους
Το εξωτερικό στρώμα του πιπεριού βοηθά στην καταστροφή των λιποκυττάρων, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα η διάσπαση των λιποκυττάρων, εκτός ότι βοηθά στην ευκολότερη αφομοίωση από τον οργανισμό, διαδραματίζει επίσης σπουδαίο ρόλο και σε άλλες διεργασίες. Έτσι, τα λιποκύτταρα αξιοποιούνται άμεσα από τον οργανισμό και δεν προλαβαίνουν να αποθηκευτούν στο σώμα και να μετατραπούν σε περιττό λίπος. Συνεπώς, η κατανάλωση μαύρου πιπεριού ή τροφίμων και ροφημάτων που περιέχουν μαύρο πιπέρι (π.χ. πράσινο τσάι με μαύρο πιπέρι), μπορεί να βοηθήσετε να χάσουμε τα περιττά κιλά.
Υγιές δέρμα
Η λεύκη είναι μια δερματική ασθένεια η οποία αλλοιώνει την χρωστική ορισμένων περιοχών του δέρματος και τις κάνει λευκές. Σύμφωνα με μελέτες, το μαύρο πιπέρι έχει την ικανότητα να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης και να αποτρέψει ή ακόμη και να θεραπεύσει αυτήν την ασθένεια. Επίσης, μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
Το μαύρο πιπέρι καταπραΰνει το βήχα
Έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του βήχα, της ρινικής συμφόρησης και της ιγμορίτιδας. Οι ισχυρές αποχρεμπτικές του δράσεις συμβάλλουν στην αποβολή των φλεμάτων και βλεννών, ενώ ως φυσικό ερεθιστικό μπορεί να προκαλέσει φτέρνισμα το οποίο θα απομακρύνει τους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για το κρυολόγημα, την γρίπη και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία
Η πιπερίνη που βρίσκεται στο μαύρο πιπέρι επιδρά ευεργετικά στην μνήμη και ενισχύει τις γνωστικές λειτουργίες. Τεκμηριωμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι οι χημικές οδοί του εγκεφάλου, διεγείρονται από αυτή την οργανική ένωση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την εύρεση της θεραπείας των νευροκφυλιστικων ασθενειών όπως είναι το Alzheimer, η άνοια και άλλες δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τη γήρανση ή τις ελεύθερες ρίζες.
Άλλα οφέλη
Το μαύρο πιπέρι πιπέρι έχει μερικά επιπλέον οφέλη:
Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος.
Βελτιώνει την υγεία των μαλλιών.
Βοηθά στην θεραπεία της κατάθλιψης.
Καταπραΰνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και ουρικής αρθρίτιδας.
Δρα ως φυσικό αφροδισιακό.
Επιλογή και αποθήκευση
Το μαύρο πιπέρι διατίθεται είτε σε μορφή σκόνης, είτε σε κόκκους. Μπορείτε να το προμηθευτείτε από όλα τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών προϊόντων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Επιλέξτε την αγορά ολόκληρων συμπαγών κόκκων, διότι αφενός εξασφαλίζετε την ποιότητα του προϊόντος και αφετέρου έχουν καλύτερη γεύση.
– Φυλάξτε σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε ξηρό και δροσερό μέρος, για να διατηρηθεί η φρεσκάδα του περισσότερο καιρό.
– Η υπερβολική θερμότητα ή υγρασία είναι στοιχεία που επιταχύνουν την απώλεια του αρώματος και τις γεύσεις. Μην χρησιμοποιείται απευθείας σε κατσαρόλα που βράζει, διότι ο ατμός εγκλωβίζεται μέσα στο δοχείο και προκαλείται υγρασία.
– Μετά από κάθε χρήση να κλείνετε καλά τα δοχεία.
Οι κόκκοι και η σκόνη, διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν όμως έχετε καιρό να τα χρησιμοποιήσετε, καλό είναι να ελέγξετε την οσμή, τη γεύση, το χρώμα και την ημερομηνία λήξης στην ετικέτα.
Παρενέργειες
Είναι δεδομένο ότι το μαύρο πιπέρι μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα από οφέλη. Ωστόσο, εάν ληφθεί σε υπερβολικές ποσότητες θα προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες.
Αυτές είναι:
Αίσθηση καψίματος στο στομάχι και στα μάτια.
Αναπνευστικά προβλήματα.
Γαστρεντερικές διαταραχές.
Δερματικές διαταραχές όπως ερυθρότητα και φαγούρα.
Ξηρότητα στο δέρμα.
Εγκυμοσύνη-θηλασμός
Όπως αναφέραμε, η δραστική ουσία του πιπεριού είμαι η πιπερίνη. Σύμφωνα με αποτελέσματα πειραμάτων, η υπερβολική πρόσληψη πιπερίνης κατά τη διάρκεια την εγκυμοσύνης ενδέχεται να οδηγήσει σε αποβολή. Συνεπώς, οι έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όσον αφορά την κατανάλωση μαύρου πιπεριού.
Με Πληροφορίες από:
wikipedia.org, clicatlife.gr, onmed.gr, organicfacts.net, onlymyhealth.com
votanokipos

ΔΗΜΟΦΙΛΗ