Ευπαλίνειο Όρυγμα – Ένα θαύμα της αρχαίας εποχής (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

samos efpalineio orygma
Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι τεράστιο έργο που τολμήθηκε από τον χαρισματικό δημιουργό του Ευπαλίνο και θα μνημονεύεται στους αιώνες σαν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Αρχαίου Ελληνισμού.

Το Ευπαλίνειο όρυγμα είναι μια σήραγγα μήκους 1.036 μέτρων κοντά στο Πυθαγόρειο της Σάμου, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ. για να χρησιμεύσει σαν υδραγωγείο. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν ότι ανοίχθηκε ταυτόχρονα και από τις δυο πλευρές του βουνού: το όρυγμα αυτό ήταν αμφίστομον όπως το χαρακτήρισε ο Ηρόδοτος, χάρις στον οποίον έγινε γνωστό. Οι δυο σήραγγες συναντήθηκαν περίπου στο μέσον με αξιοθαύμαστη ακρίβεια, κάτι που ήταν σημαντικό επίτευγμα για τα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής.
Με την ευκαιρία της πλήρους διάνοιξης του και της πρόσφατης επίσκεψης μας σε όλη τη διαδρομή του, θέλουμε να αφιερώσουμε μερικά στοιχεία τα περισσότερα των οποίων είναι εντυπωσιακά αλλά και και εντελώς άγνωστα στους μη μυημένους!
Βαδίζουμε μέσα στο Ευπαλίνειο Όρυγμα και σας λέμε άγνωστες λεπτομέρειες! Ακούστε προσεκτικά τον ήχο του βίντεο για να καταλάβετε τις εντυπωσιακές και άγνωστες λεπτομέρειες για την κατασκευή του! Αν και μεγάλο σε διάρκεια, πιστέψτε μας, θα σας εντυπωσιάσει!
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=vM34nTK4Tyk&w=620&h=350]
.
isamos, με στοιχεία από wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ