Αιωνία σου η Μνήμη Λούη Βρακά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΦΥΓΕ Ο ΛΟΪΖΟΣ ΒΡΑΚΑΣ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΟΡΦΑΝΗ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ
001 8ab
Ο μ. Λούης Βρακάς στην κηδεία του στενού του συνεργάτη για χρόνια στα Νέα,
Μίκη Σημεγιάτου στην Εκκλησία της Παναγίας στο Wood Green στο Λονδίνο στις
23.9.2013. Ο Μίκης Σημεγιάτος είχε πεθάνει στις 8.9.2013.
(Η φωτογραφία από το αρχείο του φωτογράφου της ομογένειας κ. Πέτρου Πενταγιώτη)
untitled 1
H ιστοσελίδα του Λ. Βρακά ορφανή χωρίς τον δημιουργό της δεν έχει ανανεωθεί απο τις 5.8.2018
Εις Μνήμην Λοΐζου (Λούη) Βρακά
Ιδρυτή και εκδότη της εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Λονδίνου
Απεβίωσε στις 2 Οκτωβρίου μετά από μακρόχρονη ταλαιπωρία με προβλήματα υγείας σε ηλικία 78 χρόνων, ο ιδρυτής της ελληνικής εφημερίδας Τα Νέα στο Λονδίνο, συμπατριώτης μας και ακούραστος αγωνιστής με όλη του τη δύναμη για την απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή, Λοΐζος (Λούης) Βρακάς, από την κατεχόμενη Βουκολίδα Καρπασίας.
Ο Λούης Βρακάς πέθανε στην Αθήνα όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια και κηδεύθηκε στο Βέλος Κορινθίας. ΄Ηταν αδελφός του αγωνιστή της ΕΟΚΑ 1955-59 Νίκου Βρακά, τον οποίο βασάνισαν άγρια οι Βρετανοί.
Ο Λούης Βρακάς γεννήθηκε το 1940 και ήλθε στην Αγγλία το 1962 για σπουδές, αλλά ασχολήθηκε με διάφορα και μαζί με άλλους φοιτητές μεταξύ 1963-64 εξέδωσαν το περιοδικό «Γραίκο» το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία μέσα στην ομογένεια , ασχολήθηκε και με άλλα περιοδικά το δε 1967 ίδρυσε την εφημερίδα Τα Νέα. Μια εφημερίδα που άφησε ιστορία, που διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο όλα αυτά τα χρόνια στην τολμηρή ενημέρωση, στην αποκάλυψη δίχως φόβο, στην μάχη εναντίον κάθε εχθρικού σχεδίου για την Κύπρο, αντι-διζωνικός με τόλμη και παρρησία, μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Και αφού πριν λίγα χρόνια σταμάτησε την έντυπη έκδοση των Νέων λόγω οικονομικών δυσκολιών περιορίστηκε έκτοτε στην ηλεκτρονική της έκδοση με καθημερινή ροή ειδήσεων από την Αθήνα όπου είχε πλέον εγκατασταθεί μόνιμα.
image001
Η ηλεκτρονική έκδοση Των Νέων του Λ. Βρακά με τη νέα της ονομασία ΤΑ ΝΕΑ – ΔΙΑΣΠΟΡΑ
Από την εφημερίδα του Τα Νέα πέρασαν πολλοί γνωστοί και άγνωστοι, επώνυμοι και ανώνυμοι συνεργάτες μεταξύ πολλών και ο δημοσιογράφος Κώστας Γεννάρης, η Χριστίνα Αρέστη, ο Δρ. Χάρης Μεττής, για χρόνια κύριος αρθρογράφος της εφημερίδας (νυν Γραμματέας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων).
Σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε στην Έρμα Χριστοφίδου και περιελήφθη στο βιβλίο της ‘Τ’ ανοικτά χαρτιά της Παροικίας και τα δικά μου’ που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 1997 ο μ. Βρακάς είχε και τρία παιδιά. Αλλά δεν ανέφερε τίποτα περισσότερο γι΄αυτά στην συνέντευξη του εκείνη.
«Δράμα, θέατρο, μουσική, ηχητικά, δημοσιογραφία. Δύσκολο ίσως για μένα να περιγράψω το Λούη Βρακά γιατί αναμφίβολα όταν ασχοληθείς με τα πιο πάνω αποκτάς ένα δικό σου τρόπο σκέψης και κρίσης. Η πέννα του μαστιγώνει αλύπητα πολλές φορές, αλλά την ίδια ώρα μιλά με συγκίνηση για τον μόχθο και τον κόπο, την αυτοθυσία των μεταναστών, των γονιών προς τα παιδιά τους. Πολυμερής και πολυπράγμων. Μέσα του έντονη η επιθυμία για επαναπατρισμό στην αγαπημένη του Κύπρο», σχολίασε μετά την συνέντευξη η συγγραφέας Έρμα Χριστοφίδου.
Είναι μεγάλη ειρωνεία της τύχης, το γεγονός ότι πέθανε και κηδεύθηκε ‘εν κρυφώ’ δίχως να το μάθει κανένας από την ομογένεια, ίσως ούτε και τα παιδιά του καθώς και όπως μας ενημέρωσαν δεν παρευρέθηκαν στην κηδεία του. Ο μακαρίτης Λ. Βρακάς μέσα στην μυστικοπάθειά του ούτε και με τον στενότερο του φίλο εδώ στο Λονδίνο τον πρώην Δήμαρχο και Δημοτικό Σύμβουλο Μπάρνετ Ανδρέα Ταμπουρίδη, ο οποίος μάταια προσπαθούσε για μέρες να επικοινωνήσει μαζί του δεν γνωστοποίησε οτιδήποτε. Αντιλαμβανόμενος ότι κάτι άσχημο συνέβαινε καθώς η ιστοσελίδα των Νέων έμεινε στάσιμη και ορφανή από τον Αύγουστο του 2018 ο Ανδρέας Ταμπουρίδης μάταια προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Ο μ. Λ. Βρακάς προτίμησε να μην ενημερώσει κανένα για την χειροτέρευση της υγείας του τις τελευταίες ημέρες και ώρες της ζωής του…
Αυτά τα ελάχιστα ως φόρο τιμής για έναν συνάδελφο, απόδημο, συμπατριώτη μας, που αγάπησε την πατρίδα του και την ομογένεια, και έδωσε ότι μπορούσε για την απελευθέρωση της Κύπρου όσο λίγοι και έφυγε με τον καημό να μην κατάφερε να δει λεύτερη την πατρίδα του και να ξαναπάει ελεύθερος στην γενέτειρά του. Εξ όσων γνωρίζουμε δεν δέχτηκε ποτέ να περάσει την γραμμή Αττίλα για να επισκεφθεί τα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη μας και διατήρησε μέχρι προφανώς το θάνατό του το κυπριακό του διαβατήριο…
Αιωνία σου η Μνήμη Λούη Βρακά.
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/δημοσιογράφος – Λονδίνο 10.11.2018
Ανταπόκριση και στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου και Μάριου Πούλλαδου 9.11.2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ