Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Το μυστικό ταξίδι του Εισαγγελέα Διαφθοράς στη Γαλλία και η "τρελή" πορεία εμβάσματος 845.000€ στον αδερφό του Σημίτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για σημίτης τσοχατζόπουλος παπαντωνίουΣε αποκαλύψεις για το ταξίδι του Εισαγγελέα Διαφθοράς στη Γαλλία, τις καταθέσεις Γάλλου εμπόρου αλλά και το έμβασμα ύψους 845.000€ που κατέληξε σε λογαριασμό του αδερφού του πρώην πρωθυπουργού Σπύρου Σημίτη προέβη η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Tα αδικήματα που περιγράφονται ως αιτιολογία για να ανοίξουν οι λογαριασμοί είναι η παθητική δωροδοκία και το ξέπλυμα χρήματος και όπως τόνισε η Γ. Παπαδάκου, «σύμφωνα με την Βουλή και την υπόθεση της Novartis, τα δύο αυτά αδικήματα δεν έχουν παραγραφεί, η Βουλή υιοθέτησε την άποψη ότι η παθητική δωροδοκία δεν είναι αδίκημα που γίνεται λόγω της άσκησης καθηκόντων αλλά επ’ ευκαιρία, δηλαδή δεν παραγράφεται μετά από δύο περιόδους της Βουλής όπως προβλέπει το άρθρο 86». Πιο ψηλά από τα υπουργεία Άμυνας και (τότε) Δημόσιας Τάξης «ράντισαν» κάποιοι ώστε η Thales να χάσει το έργο του C4I σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Μισέλ Ζοσεράν και η δικαστική συνδρομή στη Γαλλία οδήγησε στο άνοιγμα των λογαριασμών και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του περιβάλλοντός του, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχει «ύποπτη πορεία» εμβάσματος 845.000 ευρώ από την Ελβετία στην Ελλάδα και τελικά στην Γερμανία και τον αδερφό του Σπύρο Σημίτη, είπε η Γιάννα Παπαδάκου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.
Πάρα πολλά έγγραφα κατασχέθηκαν μετά από έφοδο στο σπίτι του αντιπροσώπου της Thales στην Ελλάδα Λουκά Ρωμανού, όπως ανέφερε η ίδια.
Μιλώντας στον ίδιο σταθμό η γνωστή ρεπόρτερ του δικαστικού ρεπορτάζ Έρρικα Βαλλιάνου, τόνισε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, πριν εκδοθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς η εντολή ανοίγματος λογαριασμων των εμπλεκομένων, στις 30 Οκτωβρίου, είχε προηγηθεί ταξίδι Εισαγγελέα Διαφθοράς στη Γαλλία και πιθανότατα νέα κατάθεση του Ζοσεράν. Όπως τόνισε η γνωστή δημοσιογράφος, πιθανότατα κάποια νλεα στοιχεία που προέκυψαν να οδηγησαν αμέσως μετα τους Εισαγγελείς σε αυτή την απόφαση. Η κ Βαλλίανου επιβεβαίωσε ότι ερευναται ένα ένταλμα 845 χιλ ευρώ σε λογαριασμό του Σπ Σημίτη, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί που βρίσκονται υπό εξέταση από την αρμόδια Αρχή είναι του Κώστα Σημίτη, της συζύγου του Δάφνης, του αδελφού του Σπύρου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργού Δημόσιας Τάξης την περίοδο 2001-2003, του Βαγγέλη Μαλέσιου, υφυπουργού την ίδια περίοδο, της συζύγου του κ. Μαλέσιου, Διαμαντούλας, και του Λουκά Ρωμανού, μεσάζοντα οπλικών συστημάτων.Νωρίτερα, εξήγησε ότι η εντολή δόθηκε από τις ανακριτικές αρχές που ερευνούν κυρίως την κατάθεση του Γάλλου Μισέλ Ζοσεράν, καθώς υπάρχει δικαστική συνδρομή στη Γαλλία, «για να συναντηθούν οι ανακριτές με τον άνθρωπο αυτό, που έχει πει πάρα πολλά. Έχει πει και για τον κ. Παπαντωνίου και για τον C4I΅»
O κ. Ζοσεράν ήταν επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας εξοπλισμών Thales που έκανε πολλές προμήθειες στο υπουργείο Άμυνας, «έχασε όμως τη δουλειά του C4I» από υποκατασκευάστρια της Siemens. «Eίχε πει λοιπόν καταθέτοντας στις γαλλικές ανακριτικές αρχές ότι “έχασε αυτή την δουλειά” η Thales γιατί κάποιοι “ράντισαν (δηλαδή έδωσαν μίζες) ψηλά”, ενώ “εμείς τα δίναμε χαμηλά” και μάλιστα στον υπουργό Άμυνας, εκεί είπε για τον κ. Παπαντωνίου», συνέχισε η κ. Παπαδάκου.
«Όταν είπε όμως “ψηλά” το ξεκαθάρισε ακόμα πιο πολύ, είπε ότι αυτό έγινε για τον πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Σημίτη. Ανέφερε όμως και άλλους υπουργούς, τον “υπουργό Εσωτερικών” με το οποίο όμως εννοούσε κυρίως “Δημόσιας Τάξης”, γιατί στην Ευρώπη αυτά τα δύο υπουργεία είναι ένα. Γι’ αυτό άνοιξαν και τους λογαριασμούς του κ. Χρυσοχοΐδη. Βεβαίως, άνοιξαν και (σ.τ.σ. τους λογαριασμούς) του κ. Μαλέσιου, που ήταν υφυπουργός τότε».
«Ανοιξαν επίσης και τους λογαριασμούς του κ. Ρωμανού, που ήταν ο αντιπρόσωπος της Thales στην Ελλάδα. Ο κ. Ζοσεράν επικαλείται τον κ. Ρωμανό, ότι αυτός του έλεγε πως ο κ. Παπαντωνίου έπαιρνε μίζες 8%-10%. Το έγγραφο της κατάθεσής του βρίσκεται στην Βουλή, είχε γίνει και η Προανακριτική για τον κ. Παπαντωνίου που δεν κατέληξε (σ.τ.σ. σε αποτέλεσμα) λόγω παραγραφής», θύμισε η ίδια, ενώ σε άλλο σημείο ανέφερε ότι είναι ενδιαφέρον τι θα βρεθεί «για τον κ. Ρωμανό, που όμως θα έχει σχέση με το υπουργείο Άμυνας … έχει γίνει και έφοδος στο σπίτι του κ. Ρωμανού, έχουν βρεθεί πάρα πολλά έγγραφα».
Πώς εμπλέκεται ο Σπύρος Σημίτης
Παράλληλα, όλα αυτά «σχετίζονται και με μία αίτηση δικαστικής συνδρομής από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού κ. Σπύρο Σημίτη, του οποίου επίσης ανοίγονται λογαριασμοί. Ήταν αξιωματούχος στη Γερμανία, επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων», συνέχισε η κ. Παπαδάκου, στην δικαστική συνδρομή «αναφέρεται ένα έμβασμα 845.000 ευρώ που έκανε για τους ανακριτές μία “περίεργη” πορεία, έχει στοιχεία που μπορεί να οδηγούν σε ξέπλυμα. Ξεκίνησε από την Ελβετία και την τράπεζα της UBS, ήρθε στην Ελλάδα και την Εμπορική Τράπεζα όπου έμεινε πέντε ημέρες, ενώ στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία και τους λογαριασμούς του κ. Σπύρου Σημίτη».
«Τον κ. Σπύρο Σημίτη στην δικαστική συνδρομή τον εμφανίζουν ως ύποπτο για ξέπλυμα και για δωροδοκία και μάλιστα το σχετίζουν με την συγγενική του σχέση με τον (σ.τ.σ. πρώην πρωθυπουργό) Κώστα Σημίτη», όπως εξήγησε.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ
http://www.stokokkino.gr/podcast/papadakou-15112018.mp3
 
Πηγή: stokokkino.gr
 
infiltr8or

ΔΗΜΟΦΙΛΗ