Σκληρές δηλώσεις Σεργκέι Λαβρώφ: Επιχειρούν να μετατρέψουν τα Βαλκάνια σε νέο ορμητήριο εναντίον της Ρωσίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 9121Paul Antonopoulos, FortRuss

Η Δύση καταβάλλει επίμονες προσπάθειες να μετατρέψει τις χώρες των Βαλκανίων σε ένα ακόμη ορμητήριο εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ στη σερβική εφημερίδα Srpski Telegraf.

Ο υπουργός τόνισε ότι μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Δυτική Ευρώπη αρνήθηκε να συνεργαστεί στην κοινή δημιουργία μιας κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρω-Ατλαντική περιοχή, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της Ρωσίας. Αντίθετα, οι Δυτικές χώρες επέλεξαν την καταστροφική οδό της επέκτασης του γεωπολιτικού χώρου υπό τον έλεγχό τους αλλά και την δημιουργία νέων γραμμών γεωγραφικής διαίρεσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σημείωσε ο Λαβρώφ.

«Για παράδειγμα, το 1999, με βάναυση παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, η Σερβία βομβαρδιζόταν επί δυόμισι μήνες και κατόπιν, σε μιαν απόπειρα νομιμοποίησης της επιδρομής, μονομερώς αναγνώρισαν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου», ανέφερε ο Ρώσος υπουργός.

Στην εφαρμογή της ίδιας αντί-ρωσικής πολιτικής εντάσσεται το σχέδιο «που διηύθυναν και υποστήριξαν» οι ΗΠΑ και μερικές ευρωπαϊκές χώρες, το οποίο οδήγησε στο ουκρανικό πραξικόπημα, τον Φεβρουάριο του 2014.

« Φαίνεται ότι τα διδάγματα της ουκρανικής τραγωδίας δεν έγιναν μαθήματα για την Δύση. Καταβάλλουν τώρα επίμονες προσπάθειες να μετατρέψουν τις χώρες των Βαλκανίων σε ένα άλλο ορμητήριο εναντίον της Ρωσίας και οι χώρες της περιοχής υποβάλλονται σε έμμονες πιέσεις να διαλέξουν, είτε με την Μόσχα είτε με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός.

Ο Λαβρώφ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει γνώση της πίεσης που ασκείται στο Βελιγράδι για να κόψουν οι Σέρβοι κάθε συνεργασία τους με την Μόσχα και ότι η Σερβία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό.

«Η Μόσχα εκτιμά ιδιαίτερα την πολυδιάστατη και ανεξάρτητη πολιτική της Σερβίας, η οποία υπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα του λαού της», δήλωσε ο Λαβρώφ.

Aυτά επίσης συμβαίνουν ενώ στο Κόσσοβο εξελίσσεται αυξανόμενη αναταραχή, με ορισμένους μάλιστα να μιλούν για «αναπόφευκτη» σύγκρουση των Σέρβων με το ημι-ανεξάρτητο Κόσσοβο. Στο Κόσσοβο κυριαρχούν οι Αλβανοί, οι οποίοι έγιναν πλειοψηφία στην ιστορική επαρχία της Σερβίας κατά την εποχή της Οθωμανικής κυριαρχίας.

Mετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Σημείωση: Οι δηλώσεις Λαβρώφ έρχονται -τελείως συμπτωματικά- ως αντίδραση στην ευχή που διατύπωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής Πάϊατ στην (μελλοντικά «κοσμοπολίτικη») Θεσσαλονίκη, η συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ στις Πρέσπες να γίνει παράδειγμα για μιαν αντίστοιχη μεταξύ Σερβίας-Κοσσόβου.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ