Οι 10 πληγές του Φαραώ πανω απο τον ΣΚΑΙ μετά την δήλωση Μοσκοβισί
Η έκθεση της Κομισιόν για τον ελληνικό προϋπολογισμό που θα παρουσιαστεί στις 21 Νοεμβρίου «δεν θα έχει εκπλήξεις», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Μιλώντας μετά το πρόσθετο eurogroup που διεξήχθη σήμερα στις Βρυξέλλες και στο οποίο η Ελλάδα δεν συζητήθηκε, ούτε στο προσκήνιο, ούτε και στο παρασκήνιο, ο Πιέρ Μοσκοβισί, συνέστησε “υπομονή”, για τα ευρήματα των εκθέσεων που θα δημοσιεύσει η Κομισιόν και τόνισε ότι “η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εξόχως θετική”. Σημείωσε μάλιστα ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται για πρώτη φορά φέτος ως τμήμα του πακέτου του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Eurogroup, αφού ξεκαθάρισε και αυτός ότι “η Ελλάδα δεν συζητήθηκε ούτε σε αυτό, ούτε και στο προηγούμενο Eurogroup”, τόνισε ότι “η Ελλάδα δεν έλαβε καμία επιστολή από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό της και ξέρετε τι σημαίνει αυτό”. Δήλωσε μάλιστα πως έχει τη βεβαιότητα ότι “οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν την διαδικασία των μεταρρυθμίσεων”, ώστε η χώρα να αποτελέσει μια πραγματική ιστορία επιτυχία και στο μέλλον.
Το eurogroup συνεδρίασε σήμερα για να προετοιμάσει τις αποφάσεις των ηγετών το Δεκέμβριο για την εμβάθυνση της ευρωζώνης. Το τελικό πακέτο για την εμβάθυνση θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω στη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου.
Οι Υπουργοί πραγματοποίησαν επισκόπηση της προόδου που επιτεύχθηκε όσον αφορά τη μείωση των τραπεζικών επισφαλειών, βάσει αξιολόγησης από τα θεσμικά όργανα. Το Eurogroup αντάλλαξε επίσης απόψεις σχετικά με τις πιθανές επιλογές βελτίωσης της τρέχουσας ρύθμισης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιθανές ανάγκες ρευστότητας των εκκαθάρισης τραπεζών.
Οι Υπουργοί εξέτασαν τα θέματα που σχετίζονται με την κοινή ανασκόπηση του Ταμείου Ενιαίας Εκκαθάρισης Τραπεζών. Η ανταλλαγή απόψεων αφορούσε ιδίως τη δυνατότητα εισαγωγής του συστήματος τελευταίας καταφυγής πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή πριν από το 2024, υπό τον όρο ότι επιτυγχάνεται επαρκής μείωση των επισφαλειών.
Σε σχέση με τον ESM, βασιζόμενοι σε προηγούμενες συζητήσεις. οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας μεταξύ του ΕSM και της Κομισιόν.
Ακολούθως το Eurogroup συζήτησε θέματα βιωσιμότητας του χρέους, συμπεριλαμβανομένης της ενδεχόμενης εισαγωγής ενιαίων ρητρών συλλογικής δράσης που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ενδεχόμενων αναδιαρθρώσεων του χρέους σε εξαιρετικές περιπτώσεις που κρίθηκαν αναγκαίες. Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τον πιθανό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει ο ΕSM στη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των κρατών μελών και των πιστωτών τους, σύμφωνα με την πρακτική του ΔΝΤ.
Tέλος η Ευρωομάδα εξέτασε προτάσεις σχετικά με την εισαγωγή μέσων σταθεροποίησης και σύγκλισης (προϋπολογισμός ευρωζώνης).
“Συνολικά, σήμερα σημειώσαμε καλή πρόοδο σε πολλά ευαίσθητα ζητήματα”, δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του eurogroup Μάριο Σεντένο. Σε σχέση με τα θέματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους ο Μ.Σεντένο ξεκαθάρισε: “επιτρέψτε μου να πω εκ των προτέρων ότι δεν υπάρχει καμία υποστήριξη στο συμβούλιο για την εισαγωγή οποιασδήποτε αυτόματης ή μηχανικής προσέγγισης στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων του χρέους. Αντίθετα, εξετάζουμε τρόπους για να το καταστήσουμε πιο αποτελεσματικό, εάν υπάρξει πάντα ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους. Ένα από τα πράγματα που συζητήσαμε στο πλαίσιο αυτό είναι η καθιέρωση ρητρών συλλογικής δράσης «ενιαίου σκέλους». Αυτές θα μειώσουν τον κίνδυνο των λεγόμενων “holdouts”, των πιστωτών που αρνούνται να πάρουν οποιαδήποτε απώλεια. Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος του ΕΜΣ ως διαμεσολαβητή στον διάλογο με τους ιδιώτες πιστωτές. Αυτό θα ήταν σύμφωνο με τις πρακτικές του ΔΝΤ από την άποψη αυτή. Και οι δύο ιδέες αντιμετωπίστηκαν με ευρεία υποστήριξη από τους υπουργούς”.
Σε σχέση με την πρόταση για προϋπολογισμό της ευρωζώνης ο Πρόεδρος του σώματος δήλωσε: “έχουμε μια πολύ καλή συζήτηση για ένα νέο δημοσιονομικό μέσο για τη ζώνη του ευρώ. Ο Γάλλος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασαν την πρόσφατη πρότασή τους για την αρχιτεκτονική για έναν προϋπολογισμό της ζώνης του ευρώ. Οι Υπουργοί χαιρέτισαν αυτή τη συμβολή. Πρόκειται για μια σημαντική προσθήκη στις συζητήσεις μας, οι οποίες άρχισαν ήδη βάσει των προτάσεων της Επιτροπής πριν από λίγο καιρό. Απαιτούνται περαιτέρω εργασίες για τον σχεδιασμό πιθανών μέσων για την ανταγωνιστικότητα, τη σύγκλιση και τη σταθεροποίηση, καθώς και για τη σύνδεσή τους με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ, το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Το θέμα θα παραμείνει στην ατζέντα μας”, σημείωσε.