Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Νικόλαο Καραπάνο, με τον οποίο συνυπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας και συναντίληψης, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Μεσολογγίου, για τη δημιουργία Βιωματικού Μουσείου της Ελληνικής Επανάστασης στο χώρο του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Είμαστε σήμερα εδώ, με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, μία ημέρα σημαντική για την πατρίδα μας, την ημέρα της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα για την παρουσία τους τις τοπικές αρχές, τους πολίτες του Μεσολογγίου που είναι σήμερα εδώ και τις αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που μας τιμούν με την παρουσία τους.
Με τον Δήμαρχο Μεσολογγίου έχουμε μία προσωπική σχέση πολλών ετών και μία κοινή πορεία. Όταν λοιπόν ήρθε το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου, επιλέξαμε να μην εργαστούμε κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά να ξεκινήσουμε την ημέρα της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων με την ανακοίνωση της αρχής ενός πάρα πολύ μεγάλου έργου, που αξίζει στο Μεσολόγγι.
Ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχα τη δυνατότητα να γυρίσω όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα την παραμεθόριο, τα νησιά μας, τα ξερονήσια μας, τον Έβρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, αλλά είναι διαφορετικό να βρίσκεσαι στην καρδιά της Ελλάδος. Γιατί η Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου αποτελεί την καρδιά της πατρίδας μας. Από εδώ ξεκίνησε η Επανάσταση, εδώ υπάρχουν ακόμα όρθια τα ένδοξα και τιμημένα Ιερά Λάβαρα της πατρίδος και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις προέρχονται από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού, από την οργανωμένη αντίσταση του ελληνικού λαού.
Σήμερα, λοιπόν, ημέρα των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου και Υπερμάχου Στρατηγού και ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, επιλέξαμε να είμαστε εδώ.
Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, είναι ίσως από τις λίγες μονάδες που δεν ανήκουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σήμερα συναντήθηκα μαζί του και ζήτησα τη δική του άδεια – έχετε τους χαιρετισμούς του και την πλήρη υποστήριξή του σε αυτό που θα ανακοινώσουμε – για να μπορέσουμε να ζωντανέψουμε την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου. Να μπορέσουμε να κάνουμε κοινωνούς της Ιστορίας του Έθνους, που ξεκινάει από εδώ, όλους τους μαθητές και μαθήτριες, σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα γίνει με τη συνεργασία του Δήμου, των τοπικών αρχών και της στρατιωτικής διοίκησης, μέσα από το στρατόπεδο του Μεσολογγίου.
Μαζί θα σχεδιάσουμε το αύριο και θα αρχίσουμε, χωρίς πολύ μεγάλα βήματα, αλλά με μεγάλη σοβαρότητα, να χτίζουμε το μεγαλύτερο κέντρο που θα υπάρχει στην Ελλάδα, ένα ζωντανό Πολεμικό Μουσείο, ένα Ιστορικό Μουσείο, το πρώτο διαδραστικό Μουσείο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, που θα είναι επισκέψιμο από το σύνολο των δημοτικών σχολείων, των γυμνασίων και των λυκείων της Ελλάδος.
Παράλληλα, με υλικό τα οποίο θα συλλεχθεί διακλαδικά, από τον Στρατό Ξηράς, την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, θα δημιουργηθεί Κέντρο Διαδραστικής Ενημέρωσης για την Ιστορία των Ενόπλων Δυνάμεων από τις ιερές ημέρες της αντίστασης του Μεσολογγίου μέχρι σήμερα.
Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων ιδρύθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1913. Συμμετείχε σε όλες τις πολεμικές συρράξεις, κατά τον περασμένο αιώνα, αφήνοντας ανεξίτηλα τα ίχνη του τόσο στη νεότερη ιστορία μας όσο και στις καρδιές μας. Το Σύνταγμα έχει ιδιαίτερη σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, της Ευρυτανίας, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος, διότι συνδέεται με τους όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους. Αποτελεί κομμάτι της νεότερης ιστορίας μας, από το οποίο, ακόμα και σήμερα, αντλούμε αξίες και παραδείγματα.
Η αναδιοργάνωση του συστήματος κατάταξης – εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών εντάχθηκε στη γενικότερη προσπάθεια βελτιστοποίησης της λειτουργικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, διασφαλίζοντας εξοικονόμηση πόρων και πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών.
Πλέον, η εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών πραγματοποιείται στις μονάδες εκστρατείας. Έτσι επιτυγχάνουμε την ταχύτερη ενσωμάτωσή τους σε αυτές, την αύξηση της επάνδρωσης και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας. Σαράντα πέντε ημέρες τα παιδιά μας στα κέντρα εκπαίδευσης ήταν απόντα από την παραμεθόριο και τα όρια λειτουργίας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είχαν ξεπεραστεί. Έπρεπε, λοιπόν, να παρθούν κάποιες αποφάσεις. Μια από αυτές ήταν να φύγουν τα κέντρα νεοσυλλέκτων από τα σημεία που βρίσκονται και να πάνε όλα στην παραμεθόριο.
Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής της διαδικασίας κατάταξης αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση των κέντρων εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των παραμέτρων που τα επηρεάζουν και την ανάληψη αντισταθμιστικών δράσεων.
Είναι δεδομένο ότι το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων θα συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί κανείς δεν μπορεί να κλείσει αυτό το ιστορικό στρατόπεδο, ούτε να αποσύρει τις δυνάμεις και τη διοίκηση. Θα παραμείνουν ως έχουν.
Στο πλαίσιο της ανάληψης αντισταθμιστικών δράσεων για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση του στρατοπέδου, με σκοπό τη συνεχή ιστορική προβολή της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου και των δεσμών των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφασίσαμε από κοινού με τον Δήμο να δημιουργήσουμε το «Βιωματικό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης».
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους βουλευτές της συγκυβέρνησης και ελπίζω στη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων για να προχωρήσουμε σε αυτό το έργο. Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης και συμπολίτευσης. Είναι εθνικό θέμα που μας ενώνει όλους. Αποτελεί προτεραιότητα η ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς, η διατήρηση της μνήμης και η απόδοση των οφειλομένων τιμών στους ήρωες που θυσιάστηκαν «υπέρ βωμών και εστιών». Όπως έχω επισημάνει πολλές φορές «λαός χωρίς μνήμη, είναι λαός χωρίς μέλλον».
Οι αγώνες, λοιπόν, των προγόνων μας, για να διατηρούνται στη μνήμη μας – και ιδιαίτερα των νέων – πρέπει να προβάλλονται μεταξύ άλλων και μέσα από τα μουσεία, με σύγχρονο τρόπο. Η ιστορία, γίνεται πολύ πιο έντονα αντιληπτή όταν συνοδεύεται από μία επαφή με τον τόπο, με τα αντικείμενα, όταν η αφήγησή της γίνεται με βιωματικό τρόπο. Το σημαντικότατο αυτό ρόλο επιτελούν τα στρατιωτικά μουσεία που λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στο σημείο αυτό, θέλω να σας πω ότι σκοπός μας είναι το «Βιωματικό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης», εδώ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, να αποτελέσει σημείο προβολής της ιστορικότητας της πόλης και των δεσμών της με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Να αποτελέσει κοινωνό στις νέες γενιές των λαμπρών σελίδων της νεότερης ιστορίας του έθνους μας, για να παραδίδεται άσβεστη η φλόγα της ελευθερίας από γενιά σε γενιά και να τιμώνται τα κατορθώματα των ηρώων μας.
Δεν θα είναι ένα σταθερό μουσείο. Δεν θα έχουμε, δηλαδή, κάποια εκθέματα, τα οποία τα σχολεία θα βλέπουν και θα φεύγουν. Θα το εμπλουτίσουμε με τα πιο σύγχρονα μέσα. Θα χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του αρχείου που υπάρχει στον Ελληνικό Στρατό, το οποίο θα προβάλλεται σε αίθουσες προβολής.
Σκοπός μας είναι σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, να έχουμε και τα πρώτα 3D μουσεία και αίθουσες όπου τα παιδιά, διαδραστικά, δεν θα μπορούν απλώς να βλέπουν, αλλά και να ζουν, μαζί με τους επισκέπτες, όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα.
Πέραν αυτών των οπτικοακουστικών μέσων, σκοπός μας είναι μέσω των εκθεμάτων, να ξεκινάει η επίσκεψη, με την ανάλυση της ιστορίας των Ενόπλων Δυνάμεων, από τους αγώνες του Έθνους της εποχής της Ιεράς Πόλεως μέχρι και σήμερα, και να επεκτείνεται και στο αύριο.
Θα έχουμε, δηλαδή, πέραν της παρουσίασης της εξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων ανά Σώμα και ανά Όπλο, την εξέλιξη η οποία θα έρθει με την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μέσω της Σχολής Ευελπίδων, για να φέρουμε και ακαδημίες Ενόπλων Δυνάμεων συμμαχικών χωρών, για να μπορέσουμε να δείξουμε ποιο θα είναι το αύριο στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δεν θέλουμε το μουσείο να είναι απλώς ένα σημείο που θα έρχονται τα σχολεία. Αυτό είναι το πρώτο και δεδομένο. Θέλουμε εδώ, μέσα από αυτό το βιωματικό σχολείο, να δημιουργήσουμε την υποδομή για να γίνει η πόλη του Μεσολογγίου το κέντρο των συνεδρίων που θα αφορούν στην εξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων, στις διακρατικές σχέσεις, στην ιστορία των λαών.
Θα θέλαμε να γίνονται εδώ οι συναντήσεις και να δίνεται η δυνατότητα σε σχολές Αξιωματικών και Υπαξιωματικών φίλων χωρών να έρχονται κατά την διάρκεια καλοκαιρινών μηνών και να γίνονται ειδικά σεμινάρια, τα οποία θα αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και βεβαίως τους αγώνες των εθνών για Ελευθερία και Δημοκρατία .
Αποφασίσαμε, λοιπόν, να υλοποιήσουμε ένα έργο το οποίο θα είναι αντάξιο της ιστορίας και των κατοίκων αυτού του τόπου και θα αποτελέσει το φάρο της εθνικής μας κληρονομιάς και μια νέα κοιτίδα πολιτισμικής και πνευματικής ανάπτυξης.
Το έργο αυτό θα ξεκινάει από το στρατόπεδο και θα εμπλέκει το σύνολο της πόλης του Μεσολογγίου. Θέλουμε να ζωντανεύει όλο το Μεσολόγγι όταν θα έχουμε τις παρουσιάσεις, ιδίως κατά τις ημέρες των Επετείων.
Είμαστε ανοιχτοί και καλώ, από εδώ, από το Μεσολόγγι, όλα τα πανεπιστήμια της χώρας σε συνεργασία. Θέλουμε να γίνει το Μεσολόγγι, με επίκεντρο το στρατόπεδο, ένα μεγάλο βιωματικό πάρκο, όπου θα μεταφέρονται κατά καιρούς οι συλλογές των πολεμικών μουσείων της χώρας και θα γίνονται εκδηλώσεις για τις επετείους των μεγάλων ιστορικών στιγμών του Έθνους.
Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Μεσολογγίου για την υποστήριξη και τη συνδρομή. Θα διαθέσουμε, ως Ένοπλες Δυνάμεις, τα πρώτα κονδύλια, για να ξεκινήσει το μουσείο να αποκτάει τη βιωματική του ταυτότητα. Θα μεταφερθούν εκθέσιμα μέσα και από τα τρία Όπλα, τα οποία θα βοηθήσουν να γίνει ελκυστικό το μουσείο για τους επισκέπτες, ιδίως για τα σχολεία, και θα προχωρήσουμε με στόχο στο τέλος του επόμενου χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιο για τη χρήση νέων τεχνολογιών.
Εδώ θα ήθελα να ζητήσω την ενεργό βοήθεια και της Περιφέρειας. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε τα ηλεκτρονικά μέσα για να κάνουμε παρουσιάσεις με λέιζερ ή 3D.
Πιστεύω ότι αρκετά σύντομα θα οργανώσουμε μια πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην οποία θα γίνει και η τελική παρουσίαση του Βιωματικού Μουσείου του Μεσολογγίου. Θα εμπλακούν, βεβαίως, όλες οι δομές της πόλης. Δεν θέλουμε οι επισκέπτες να παραμένουν μόνο λίγες ώρες στο Μεσολόγγι, θέλουμε να συνδυάζεται η επίσκεψη με ένα σεμινάριο, το οποίο θα γίνεται με προβολές ταινιών, για να είναι διήμερη η επίσκεψη στην πόλη, ώστε να ζωντανέψουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία. Όλα αυτά, μέσα από έναν προγραμματισμό, τον οποίο θα παρουσιάσουμε σύντομα, μαζί με τις οικονομοτεχνικές μελέτες.
Ευχαριστώ, κύριε Δήμαρχε, για τη ζεστή υποδοχή σας. Ευχαριστώ και τα μέσα ενημέρωσης που θα βοηθήσουν στην προβολή αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας, η οποία πιστεύω ότι θα είναι οδηγός για όλες τις πόλεις της Ελλάδας.
Χρόνια πολλά σε όλους.
Χρόνια πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις μας».