Η καθαρίστρια έφαγε 10 χρόνια και η δικαστική υπάλληλος με το πλαστό πτυχίο αθωώθηκε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

F212CAA4-DD53-4EA6-9262-4217691112ECΔύο μέτρα και δύο σταθμά. Δύο περιπτώσεις πλαστών πτυχίων και δυο διαφορετικές αποφάσεις. Η μία απόλυτα αυστηρή και καταδικαστική και η άλλη αθωωτική.
Μετά τον σάλο της καταδίκης της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο, το zarpanews επανέφερε στο φως την αθώωση δικαστικής υπαλλήλου από τα Χανιά για το πλαστό πτυχίο της.
Υπενθυμίζεται ότι η καθαρίστρια από τον Βόλο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, μεγάλωσε στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα. Κατάφερε να φτάσει μέχρι την Ε’ Δημοτικού. Προκειμένου να καταφέρει να διοριστεί καθαρίστρια σε παιδικό σταθμό του Βόλου παραποίησε το Ε’ με ΣΤ’ Δημοτικού, καθώς ένας από τους όρους της προκήρυξης ήταν να είναι απόφοιτη Δημοτικού. Η 53χρονη διορίστηκε το 1996. Από τότε μέχρι σήμερα της καταβλήθηκαν μεικτές αποδοχές αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με το δικαστήριο.
Κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της γυναίκας, ο δικηγόρος της αναφέρθηκε αρχικά πως η ίδια μεγάλωσε μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Έκανε αυτήν την πράξη, όπως τονίστηκε, για να συντηρήσει άμεσα την οικογένειά της που το είχε μεγάλη ανάγκη. Αναφέρθηκε επίσης πως η εργασία που παρείχε ήταν εντελώς άσχετη με το προσόν που απαιτούσε η προκήρυξη. Τέλος, ειπώθηκε πως κατά τη διάρκεια της εργατικής της θητείας στη συγκεκριμένη θέση όλα αυτά τα χρόνια, έδειξε ζήλο και αφοσίωση προσκομίζοντας μάλιστα και μια σχετική έκθεση.
Ωστόσο, το Εφετείο Λάρισας την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη για πλαστογραφία και απάτη. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, η ίδια είναι σε κακή κατάσταση καθώς δεν είχε ποτέ απασχολήσει την Δικαιοσύνη. Επιπλέον, της ζητήθηκε να επιστρέψει όλα τα χρήματα που έχει λάβει από το 1996 οπότε και διορίστηκε.
Από την άλλη, στα Χανιά αθώα κρίθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2018, η δικαστική υπάλληλος που κατηγoρείτο για πλαστογραφία πτυχίου και απάτη, καθώς το πτυχίο Νομικής Σχολής που είχε καταθέσει, ήταν πλαστό.
Το Δικαστήριο, έκρινε πως η πλαστογραφία δεν είχε αιτιώδη σχέση με την ανάληψη καθηκόντων προϊσταμένης από την κατηγορούμενη, αφού η τοποθέτησή της στην συγκεκριμένη θέση το 2015, είχε γίνει με απόφαση της προέδρου πρωτοδικών και όχι μέσω υπηρεσιακού συμβουλίου και δεν απαιτούσε πτυχίο. Ακόμα, προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι η ίδια, «προσέφερε ποιοτική και πραγματική εργασία» ανταποκρινόμενη πλήρως στις απαιτήσεις της θέσης, συνεπώς δεν υπήρξε ζημία για το δημόσιο. Άλλωστε, το επίδομα θέσης ευθύνης που ελάμβανε σε μηνιαία βάση, έχει ήδη επιστραφεί στο Δημόσιο.
«Ένιωθα μειονεκτικά – Το έκανα από αλαζονεία»
«Δεν έκανα απάτη για χρήματα. Καλύτερα σκοτώστε με απ’ το να μου το καταλογίσετε αυτό» είχε υποστηρίξει η ίδια, στην απολογία της, εξηγώντας πως είναι οικονομικά ευκατάστατη. Νωρίτερα άλλωστε οι μάρτυρες αλλά και η δικηγόρος της, είχαν αναφερθεί στην φιλανθρωπική της δράση με πλείστες δωρεές σε φορείς και ιδρύματα της πόλης.
«Τα έκανα όλα λόγω εγωισμού, από την αλαζονεία μου. Ένιωθα μειονεκτικά. Δεν θέλω να προσβάλω κανέναν αλλά έβλεπα να έρχονται άλλοι με πτυχία και να με ρωτάνε για όλα (…) Μόνο τώρα καταλαβαίνω τη ζημιά έχω κάνει. Συγνώμη που έφερα σε τέτοια θέση το Δικαστήριό σας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης.
Σημειώνεται ότι το πλαστό έγγραφο είχε προστεθεί στον φάκελό της το 2003 ενώ η ίδια υπηρετούσε στην υπηρεσία από το 1995, όταν μπήκε με τον πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ ως προσωπικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Όπως υποστήριξη η συνήγορος υπεράσπισής, η κατηγορούμενη είχε εισαχθεί στη Νομική Αθηνών, ωστόσο λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, εγκατέλειψε τις σπουδές, με την απόκτηση πτυχίου να της μένει «απωθημένο» που μετατράπηκε σε εμμονή.
Στις καταθέσεις τους, δικαστικοί υπάλληλοι και δικηγόροι έκαναν λόγο για μια υπάλληλο εργατική και ευσυνείδητη που εργαζόταν με ζήλο και πέραν του ωραρίου ενώ διατηρούσε τις καλύτερες σχέσεις με το νομικό κόσμο και με τους συναλλασσόμενους πολίτες.
Στην αγόρευσή του ο Εισαγγελέας της Έδρας παραδέχτηκε πως και ο ίδιος εξεπλάγη όταν πληροφορήθηκε το συμβάν, υποστηρίζοντας πως δεν έχει πειστεί για το ότι οι πράξεις της πλαστογραφίας και της απάτης έχουν γίνει σε βαθμό κακουργήματος και προτείνοντας για τη μεν πλαστογραφία να μετατραπεί σε πλημμέλημα και να παραγραφεί για τη δε απάτη, να μετατραπεί σε πλημμέλημα.
Το Δικαστήριο αποφάσισε την απαλλαγή της από τις κατηγορίες, ουσιαστικά παραπέμποντας τη διερεύνηση της υπόθεσης στα… βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, κάτι βέβαιο που δεν έγινε για την φτωχή καθαρίστρια από τον Βόλο.
[av]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ