Μητροπόλεις -Ρώμη: Πώς και γιατί δημιουργήθηκε (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

rome1
Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ ταξιδιωτικού και ιστορικού περιεχομένου. Μια σειρά γεγονότων που επαναπροσδιορίζουν το πώς βλέπουμε τις πόλεις γύρω μας.

Νέα Υόρκη, Παρίσι, Ρώμη, Σαν Φρανσίσκο, Λονδίνο, Νέα Ορλεάνη – έξι από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου. Καθεμιά εμφανίζει εμβληματικές εικόνες, συναισθήματα, γεύσεις, χαρακτήρες– μοναδικές εμπειρίες. Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ-ορόσημο αναδεικνύει τους προορισμούς αυτούς όσο ποτέ άλλοτε –με απίστευτες εικόνες που μας πάνε πίσω στο χρόνο, σε σημαντικές στιγμές που διαμόρφωσαν την πόλη του σήμερα.
Με μοντέρνο τρόπο αναπαράστασης και χαρισματικούς ντόπιους με ενεργό ρόλο και γνώσεις, οι θεατές μαθαίνουν ενδιαφέρουσες ιστορίες για το πώς και γιατί κάθε πόλη δημιουργήθηκε, πώς έχουν διαμορφωθεί τα σύνορα του κόσμου, για δυναμικές επαναστάσεις, τοπία που έχουν αλλάξει δραματικά και τα οποία προσδιορίζουν τον συγκεκριμένο τρόπο που όλοι ζούμε σήμερα.
Εξερευνούμε τις λιχουδιές των πόλεων και μαθαίνουμε γιατί αυτές οι μητροπόλεις είναι τόσο αξιαγάπητες σήμερα. Αποκαλύπτοντας τα μυστικά που κρύβονται στην καρδιά αυτών των τόπων, ξεκλειδώνουμε την απάντηση στο ερώτημα: Πώς οικοδομήσαμε τις μεγαλύτερες πόλεις μας και πώς αυτές έδρασαν σε αυτό που είμαστε;
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=quDXOtUacpU&w=711&h=400]
.
Ρώμη: Η τέλεια ομορφιά της Αιώνιας Πόλης
Τίβερης ποταμός, αρχαίος, με όλη του τη γαλήνια μεγαλοπρέπεια, κυλά αργά ανάμεσα από μνημεία ανθρώπινου μεγαλείου. Από τη μια πλευρά ο επιβλητικός Καθεδρικός του Αγίου Πέτρου, με τη μεγάλη κυκλική πλατεία στοιχισμένη από κίονες, και από την άλλη το Κολοσσαίο, που ορθώνεται στιβαρό, εντυπωσιακό, «μετρώντας» με τη σκιά του την αρχαία Ρωμαϊκή Αγορά. Δύο σύμβολα διαφορετικών εποχών, που ανήκουν όμως στην ίδια πόλη. Την πόλη που περιμένει κάθε ταξιδιώτη, σαν ένας μαγικός λαβύρινθος ένδοξου παρελθόντος, να την εξερευνήσει σε ένα παρόν πολύχρωμο, γευστικό, με μεθυστικά αρώματα και εικόνες μοναδικής ομορφιάς.
Η Ρώμη, η Αιώνια Πόλη, όπως οι ίδιοι κάτοικοί της τη λένε, δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο που την κατακλύζει ολοχρονίς. Η Roma Antica, ήτοι το ιστορικό κέντρο, είναι στην πραγματικότητα το πεδίο μιας απολαυστικής εξερεύνησης η οποία -εν προκειμένω- ξεκινάει από τη Via Nazionale, που, αν και πολύ κεντρική, με μαγαζιά και ξενοδοχεία, δεν ανήκει στον «σκληρό» τουριστικό πυρήνα και προσφέρει πιο προσιτές τιμές σε όλα.
Περπατώντας μέχρι τη μία άκρη της Via Nazionale, θα βρεις την Πιάτσα ντε λα Ρεπούμπλικα και την ομώνυμη στάση μετρό, όπου πληρώνοντας 1,50 ευρώ θα μπορέσεις να μετακινηθείς άνετα στην πόλη, ενώ στην άλλη άκρη της θα βρεθείς στην καρδιά της αρχαίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, στη Ρωμαϊκή Αγορά, με την καλοδιατηρημένη Αγορά του Τραϊανού, και σε απόσταση αναπνοής στην Πιάτσα Βενέτσια και στο επιβλητικό, «ιερό» για τους Ιταλούς, Εθνικό Μνημείο της Πατρίδας, γνωστό και ως Βιτοριάνο.
Πολύ κοντά, επίσης, στη Via Nazionale βρίσκεται η διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι, η οποία, έχοντας πρόσφατα ανακαινιστεί, αστράφτει κατάλευκη κάτω από τον ρωμαϊκό ήλιο. Η καλύτερη ώρα για να την επισκεφτείς όμως είναι πιο αργά, το βράδυ, όταν, φωτισμένη και περιτριγυρισμένη από ερωτευμένα ζευγάρια, δέχεται στην υγρή αγκαλιά της νομίσματα γεμάτα όνειρα και ευχές. Εκεί κοντά κρύβεται ένας μυστικός «ναός» της ιταλικής γαστρονομίας, η « La Proschiuteria » (Via della Panetteria 34Α), όπου σε ένα μικρό στενάκι θα απολαύσεις τα εξαιρετικά τυριά και αλλαντικά της περιοχής Lazzio αλλά και όλης της Ιταλίας, από το προσούτο της Πάρμα μέχρι το σαλάμι του Μιλάνου, συνοδεία ενός ωραίου ιταλικού κρασιού.
Για να μπορέσεις πραγματικά να νιώσεις το μεγαλείο και την επιβλητική ομορφιά αυτής της πόλης, πρέπει να περπατήσεις. Πολύ. Μπορείς να φτάσεις σε όλα τα σημαντικά σημεία με τα πόδια – και κάθε διαφορετική στροφή είναι βέβαιο ότι αποκαλύπτει ένα νέο μυστικό. Ένας ωραίος περίπατος είναι να ξεκινήσεις από το Βιτοριάνο, όπου μπορείς να βγάλεις όμορφες φωτογραφίες σε αυτό το πάλλευκο εντυπωσιακό μνημείο αφιερωμένο στην ενοποίηση της Ιταλίας, προσέχοντας όμως τη συμπεριφορά σου, αφού οι φύλακες αυτού του χώρου είναι ιδιαίτερα νευρικοί και σφυρίζουν ακόμη και αν θελήσεις να ξαποστάσεις στα σκαλοπάτια του!
Ύστερα θα περάσεις απέναντι, στην Πιάτσα Βενέτσια, για έναν γρήγορο εσπρέσο, αλλά και γιατί από εδώ ξεκινά τόσο η Via del Corso, ο μακρύτερος δρόμος του ιστορικού κέντρου, όσο και ο αρχαίος αυτοκρατορικός δρόμος ( Via dei Fori Imperiali ), που θα σε φέρει στο Κολοσσαίο. Ακολουθώντας τον αυτοκρατορικό δρόμο, ουσιαστικά ξεκινάς μια εικονική περιήγηση στην αρχαία Ρώμη, με αφετηρία τη Στήλη του Αδριανού και στο τέρμα το Κολοσσαίο να φαίνεται από μακριά αψηφώντας την ανθρώπινη κλίμακα.
Βίντεο από: George Ioannidis

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ