ΥΠΕΝ: Απόσυρση κτιρίων με αποζημίωση 50% πάνω από την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή εναλλακτική επιλογή στέγασης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

EFB11BBF-4EFE-4556-8F63-0957A1D9C8AAΑπαλλοτρίωση ακινήτων σε υποβαθμισμένα οικοδομικά τετράγωνα για να γίνουν ευρείας κλίμακας αστικές αναπλάσεις στα κέντρα των πόλεων με αποζημίωση των ιδιοκτητών προσαυξημένη κατά 50% από την αντικειμενική αξία του ακινήτου ή εναλλακτικά δυνατότητα μετακίνησης των ιδιοκτητών σε κατοικίες με ίση ή μεγαλύτερη επιφάνεια και καλύτερη ποιότητα από εκείνη στην οποία διέμεναν προβλέπει το σχέδιο που προωθεί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς.
Ο υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Δημαράς, έχοντας λάβει πράσινο φως από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη εργάζεται για την διαμόρφωση ολοκληρωμένης πρότασης αστικών αναπλάσεων με απόσυρση παλαιών στατικά ευάλωτων και ενεργειακά προβληματικών κτιρίων στα κέντρα των πόλεων, ιδίως της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και άλλων μεγάλων πόλεων.
Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί στο ΥΠΕΝ , υπό τον κ Δημαρά, νομοπαρασκευαστική επιτροπή, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου διοργανώνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος ημερίδα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τεχνικών επιστημονικών οργανισμών, της αυτοδιοίκησης και των άλλων εμπλεκομένων φορέων για να γίνει διαβούλευση, επί της νέας πρότασης.
Απαλλοτριώσεις
Στο μεταξύ ο υφυπουργός ΠΕΝ με συνέντευξη του στο reader.gr παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΥΠΕΝ για τις αστικές αναπλάσεις και ειδικότερα επισήμανε ότι:
-«Είναι απόλυτη ανάγκη να ανανεωθεί το υπάρχον γηρασμένο απόθεμα κτηρίων και ενεργειακά αλλά και από άποψη αντοχής. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να προστεθεί πράσινο στην πόλη όχι μόνο στους εξώστες και τις ταράτσες και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά η κατεδάφιση κτηρίων που δεν έχουν στατική αντοχή, που είναι ετοιμόρροπα και πολλά από αυτά ακατοίκητα και που δεν έχουν κριθεί διατηρητέα Η πολεοδομική παρέμβαση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου. Η πολυιδιοκτησία είναι το δυσκολότερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος προσφορότερος τρόπος από την απαλλοτρίωση υποβαθμισμένων οικοδομικών τετραγώνων με τον όρο ότι δεν θα ζημιωθεί κανένας πολίτης, αλλά το αντίθετο, θα ωφεληθούν όλοι. Οι αποζημιώσεις σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι 50% αυξημένες σε σχέση με τις αντικειμενικές τιμές, ή να δίνεται η δυνατότητα μετακίνησης σε κατοικίες με ίση ή μεγαλύτερη επιφάνεια και καλύτερη ποιότητα από εκείνη στην οποία διέμεναν οι πολίτες. Το άλλο ζήτημα είναι να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι για το πρώτο στάδιο εφαρμογής αυτών των παρεμβάσεων γιατί στη συνέχεια, η υπεραξία της γης από το νέο σχεδιασμό, θα εξασφαλίζει τα οικονομικά μέσα των αναπλάσεων. Γενικά χρειάζεται αναπροσανατολισμός των πόρων στην κατεύθυνση αυτή και στην νέα ευρωπαϊκή προγραμματική περίοδο 2020-2027, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις προβλέπονται στους βασικούς άξονες».
Ο κ Δημαράς τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, καθώς δεν διευκολύνει την υλοποίηση των αστικών αναπλάσεων, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Επίσης μίλησε για την αδήριτη ανάγκη για ανανέωση των παλιών κτιρίων, ανά τη χώρα, τα οποία δε διαθέτουν στατική επάρκεια και γι’ αυτό δε γίνεται να επενδύουμε ενεργειακά σε αυτά.
Κεντρικός σχεδιασμός
Αναφερόμενος στον κεντρικό σχεδιασμό για τα έργα ανάπλασης στην Αθήνα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ειδικότερα ότι:
-«Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν διευκολύνει την υλοποίηση αστικών αναπλάσεων που να αλλάζουν πραγματικά και ουσιαστικά τις συνθήκες ζωής στην πρωτεύουσα. Στο Υπουργείο επεξεργαζόμαστε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Επιδιώκουμε την αύξηση του πρασίνου και των κοινόχρηστων χώρων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων, σε συνδυασμό με την ανανέωση των κτηρίων για να εξασφαλίζουν στατική αντοχή σε περιπτώσεις σεισμών, αλλά και μια καλή ενεργειακή συμπεριφορά. Στον ενεργειακό σχεδιασμό που παρουσίασε η κυβέρνηση, προβλέπεται μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας από τα κτήρια. Το σχέδιο για ευρείας κλίμακας αναπλάσεις θα συνδυάζεται με τα ρυθμιστικά σχέδια καθώς και τις προτεραιότητες που θέτουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες».
Οι πόλεις
Παρουσιάζοντας τις πόλεις στις οποίες απαιτείται ανασχεδιασμός και αστικές αναπλάσεις μέσω τολμηρών παρεμβάσεων κυρίως στα τμήματα εκείνα που γηράσκουν, ο κ Δημαράς είπε ότι:
-«Είναι κυρίως οι παλιές πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) αλλά και άλλες που στο μεγαλύτερο μέρος τους, κυρίως στο κέντρο των πόλεων, τα κτήρια τους έχουν ηλικία πάνω από 60 ή 70 έτη. Γνωρίζουμε ότι πολλές περιοχές στο κέντρο της Αθήνας έχουν στην κυριολεξία καταρρεύσει και από πολεοδομική και από κοινωνική άποψη».
Προτεραιότητα είπε ο υφυπουργός ΠΕΝ πέρα από το γενικό σχέδιο επανασχεδιασμού των τμημάτων των πόλεων που έχουν γεράσει και παρακμάζουν θα δοθεί σε τμήματα του κέντρου της Αθήνας. Χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος ότι υπάρχουν σημεία κομβικά για την πόλη που πρέπει να αναπλαστούν, όπως είναι η περιοχή των σταθμών Λαρίσης – Πελοποννήσου, που αποτελούν μία από τις κύριες εισόδους της πρωτεύουσας.
Τέλος ο κ Δημαράς σημείωσε ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τους δήμους και χαρακτηριστικά σημείωσε ότι: «Με όσους δήμους έχουμε μιλήσει έχουν ενθουσιαστεί με το σχέδιο και το περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον. Αθήνα και Θεσσαλονίκη στηρίζουν την προσπάθειά μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ