Μιχάλης Χριστοφοράκος: Πήγε με ελικόπτερο στο χωριό του Κώστα Σημίτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

FEA1B176-BAF6-430B-883C-183106C8F088Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος έψαχνε ελικόπτερο για να πάει (;) στο χωριό του Κώστα Σημίτη.

Οι σημειώσεις στο ημερολόγιο της Τσακάλου και η νέα κατάθεσή της, πριν από ένα έτος, για το C4I. «Ο Γιάννος πήρε μίζα. Το ήξερε ο τότε πρωθυπουργός» είπε στον ανακριτή ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος. Ο Mr Siemens είχε δεκάδες επαφές με Τσουκάτο και Παπαντωνίου πριν αναλάβει  τη «δουλειά», σύμφωνα με δημοσίευμα.

«Γνώριζε για τις μίζες του C4I  ο Κώστας Σημίτης»

Στοιχεία-σοκ στη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή με την κατάθεση-φωτιά του πρώην γραμματέα Εξοπλισμών Ευ. Βασιλάκου

Τον Κώστα Σημίτη, εκτός από τον Γιάννο Παπαντωνίου και άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, έχουν «λοκάρει» οι δικαστικές Αρχές για την υπόθεση των «μιζών» που αφορούν το σύστημα του C4I. Αυτό φαίνεται από τις ερωτήσεις που έχει απευθύνει στους βασικούς μάρτυρες ο ανακριτής.
Η δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή, εκτός από στοιχεία που είχαν γίνει γνωστά από την κατάθεση της γραμματέως του ισχυρού άνδρα της Siemens Αικατερίνης Τσακάλου και τα ημερολόγια της με τα ραντεβού του Χριστοφοράκου, αποκαλύπτει και άλλα στοιχεία-φωτιά.

Γίνεται αναφορά σε ραντεβού που συνέπιπταν με την κατάθεση προσφορών, σε εκπτώσεις στις αρχικές προσφορές για να προσαρμοστούν στα πλαφόν που είχαν οριστεί, σε εκατομμύρια που αιωρούνταν, ακόμα και στο χωριό του Κώστα Σημίτη, το περιβόητο Κορακοχώρι. Εκείνο, πάντως, που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η κατάθεση που έδωσε στις 5 Νοεμβρίου 2018 ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος. Το πρώην στέλεχος του ΥΕΘΑ εμφανίστηκε οικειοθελώς στον αρμόδιο ανακριτή και συνέδεσε τον Γιάννο Παπαντωνίου με «μίζες» εκατομμυρίων για το C4I, ενώ υποστήριξε ότι αποκλείεται να μη γνώριζε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τι έκανε ο υπουργός του. Στην κατάθεσή του, ο κ. Βασιλάκος έχει, μεταξύ άλλων, τους παρακάτω διαλόγους με τον ανακριτή: 

Βασιλάκος: «Από την ολιγόμηνη ενασχόλησή μου με τη σύμβαση C4I, την εμπειρία μου ως γενικός διευθυντής Εξοπλισμών και από δημοσιεύματα του Τύπου, θεωρώ ότι τα πολιτικά πρόσωπα που ασχολήθηκαν με την προμήθεια γνώριζαν λεπτομέρειες για την προμήθεια του C4I σε κάθε στάδιο της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι γνώριζαν πάνω κάτω τα τεχνικά χαρακτηριστικά του συστήματος και γνώριζαν το οικονομικό μέρος της προμήθειας».
Ανακριτής: «Παράνομων πληρωμών προς αυτά τα πρόσωπα, τα πολιτικά και ποια; 
ΑΠ.: «Θεωρώ αφελή οποιονδήποτε θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θεωρώ αδύνατον, πρώτον, να μη γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και, δεύτερον, μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη. Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτή τη σύμβαση ήταν περίπου 157.000.000 €. Το υπόλοιπο ποσό των 98.000.000 € θα το λάμβανε η SIEMENS.

Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ανατέθηκε στη SIEMENS ήταν περίπου 80.000.000 €. Η διαφορά των 18.000.000 €, που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές… Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Παπαντωνίου. 

Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι υπουργοί Αμυνάς τους. Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ακόμη και σήμερα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας διακατέχονται από τη νοοτροπία του επιχειρηματία. Οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν για τη σύναψη της σύμβασης C4I με την εταιρία SAIC και την εταιρία SIEMENS με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν δωροδοκηθεί. Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για τη συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο».

Στο επίκεντρο έρευνας για δωροδοκία ο πρώην πρωθυπουργός

2 549

To απόσπασμα από την κατάθεση Πεζά για την εμπλοκή Σημίτη

Στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας για τη σκανδαλώδη προμήθεια του C4i βρίσκεται ευθέως ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός ερευνάται για τυχόν δωροδοκία του, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις επίμονες ερωτήσεις του ειδικού εφέτη ανακριτή Δημητρίου Ορφανίδη τόσο προς τη γραμματέα του Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, όσο και στον Παύλο Πεζά, αντιπρόεδρο της Ratheon, που είχε την ευθύνη μάρκετινγκ της κοινοπραξίας Thales, η οποία… περιέργως μειοδότησε, αν και είχε καλύτερη προσφορά.

Ο κ. Ορφανίδης ρώτησε αυτολεξεί τον κ. Πεζά: «Γνωρίζετε εάν για την ανάθεση του C4I στη SAIC/Siemens δωροδοκήθηκαν από τη Siemens ή τη SAIC ή και από τις δύο ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Σημίτης, ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Ευάγγελος Μαλέσιος ή κάποιοι από αυτούς;» Η απάντηση του μάρτυρα ήταν μνημειώδης, καθώς αναφέρθηκε στη διεθνή εμπειρία, λέγοντας δηκτικά ότι «εάν αυτό είχε συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ολόκληρα υπουργεία θα είχαν μπει στη φυλακή, διότι δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς γιατί το έχει κάνει», εννοώντας να δοθεί το έργο στην εταιρία με χειρότερη προσφορά.

Κοινή λογική

Στην ίδια ερώτηση ο αντιπρόεδρος της Ratheon δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει ότι υπήρξε δωροδοκία «κάποιων ή όλων αυτών των προσώπων», προσθέτοντας όμως με νόημα: «Mε βάση την κοινή λογική και τις συγκεκριμένες παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προμηθειών, δεν θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν οι παραβιάσεις αυτές χωρίς να έχει υπάρξει κάποιο άλλο κίνητρο». 

Για πιθανή δωροδοκία πολιτικών προσώπων ρωτήθηκε και η Κατερίνα Τσακάλου. «Γνωρίζετε εάν δωροδοκήθηκαν πρόσωπα προκειμένου να αναλάβει η Siemens τη σύμβαση C4I;» ήταν η ερώτηση, με τη μάρτυρα να περιορίζεται να πει: «Με τα μάτια μου δεν έχω δει κάτι»… Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Πεζάς με επιστολή του στις 28 Φεβρουαρίου 2003 προς τον τότε πρωθυπουργό -η οποία υπάρχει στη δικογραφία- χαρακτήριζε λανθασμένη την απόφαση του ΚΥΣΕΑ της 27ης Φεβρουάριου με την οποία αποφασιζόταν η ανακήρυξη της «Κοινοπραξίας SAIC» ως «προσωρινού αναδόχου» της προμήθειας των συστημάτων C4I. «Η απόφαση αυτή, όπως και η σχετική εισήγηση της “Επιτροπής Διαπραγματεύσεων”, που φαίνεται να ακολουθεί το ΚΥΣΕΑ, εσφαλμένα δεν έλαβε υπ’ όψιν τη συγκριτική αξιολόγηση των ανταγωνιστικών οικονομικών προσφορών» σημείωνε τότε στην επιστολή του ο κ. Πεζάς προς τον κ. Σημίτη.

Οι επαφές Χριστοφοράκου με Μαξίμου, κορυφαίους υπουργούς και Τσουκάτο

3 567

Το απόσπασμα για τις επαφές Χριστοφοράκου με υπουργούς Τσουκάτο και το γραφείο του Σημίτη

Πραγματικό ίλιγγο και δεκάδες ερωτήματα προκαλούν οι συνεχείς συναντήσεις και οι τηλεφωνικές επαφές που είχε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος με τους κορυφαίους της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ειδικότερα την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση θα κατέληγε στο σύστημα ασφαλείας.

Στις 14 Οκτωβρίου 2002 οι δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν τις τελικές προσφορές, οι οποίες βεβαίως ήταν κλειστές. Ανεξήγητα όμως, και πέραν κάθε δεοντολογίας, την ίδια μέρα η Αικατερίνη Τσακάλου επιβεβαιώνει ραντεβού του προϊσταμένου της Μ. Χριστοφοράκου στο Πεντάγωνο με τον Γιάννο Παπαντωνίου μαζί με τον τεχνικό σύμβουλο της SAIC Steven Weiss. Λίγες μέρες μετά, στις 18 και τις 21 Οκτωβρίου, ο τότε ισχυρός άνδρας της Siemens είχε ακόμη μία συνάντηση, πάλι στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αυτή τη φορά με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΘΑ Σπύρο Τραυλό. Ο Χριστοφοράκος βλέπει εκ νέου τον Γιάννο στις 31 Οκτωβρίου. 

Οι προσφορές ανοίγουν τελικά στις 18 Νοεμβρίου και επιστρέφονται από την κυβέρνηση προς τις δύο κοινοπραξίες, ζητώντας να υπάρξουν νέες, χαμηλότερης δαπάνης. Στις 5 Νοεμβρίου γίνεται ένα τηλεφώνημα στο γραφείο του Χριστοφοράκου από το γραφείο του Παπαντωνίου και στις 20/11 η Κατερίνα Τσακάλου, με εντολή από τον Χριστοφοράκο, επικοινωνεί με την ιδιαιτέρα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για να ρυθμιστεί συνάντηση το ταχύτερο δυνατόν.

Γεύμα

Την ίδια ημέρα -στις 20 Νοεμβρίου δηλαδή- ο Χριστοφοράκος είχε γεύμα με τον Weiss, ενώ κανονίστηκε συνάντηση με τον Τραυλό χωρίς να είναι σαφές πού θα γινόταν η συνάντηση αυτή, πάντως εκτός εταιρίας. Υπήρξε τηλεφώνημα από το γραφείο του Παπαντωνίου και για νέο ραντεβού των δύο. Στη συνέχεια ακολουθούν πολλές συναντήσεις του Χριστοφοράκου με τον Γιάννο, ο δε Τσουκάτος έχει άπειρα τετ α τετ με τον φυγόδικο πλέον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens. Την επίμαχη περίοδο, όμως, η κυρία Τσακάλου, όπως προκύπτει από την κατάθεσή της, δεν έρχεται σε επαφή μόνο με τους πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και με το γραφείο του τότε πρωθυπουργού. Οπως είπε, στις 6 Νοεμβρίου ο Χριστοφοράκος δέχθηκε κλήση από το γραφείο του Κώστα Σημίτη, άγνωστο για ποιον λόγο και με ποιο περιεχόμενο.

Οι συχνές και στενές επαφές του Χριστοφοράκου με τον Τσουκάτο προκαλούν ζάλη. Ενδεικτικά μόνο, σύμφωνα πάντα με την κατάθεση της κυρίας Τσακάλου: Στις 3 Φεβρουαρίου 2003 γίνεται κλήση Τσουκάτου προς Χριστοφοράκο, στις 11 Φεβρουαρίου καταγράφεται οδηγία του Χριστοφοράκου να κληθεί ο Τσουκάτος, στις 12 Φεβρουαρίου καταγράφεται οδηγία του Χριστοφοράκου να κληθεί και πάλι ο Τσουκάτος και την ίδια ημέρα δέχεται τηλεφώνημα από τον Τσουκάτο. Στις 14, 17 και 18 Φεβρουαρίου υπάρχει οδηγία Χριστοφοράκου να κληθεί ξανά και ξανά ο Τσουκάτος κ.ο.κ.

Το μυστικό που κρύβει το Κορακοχώρι

1522116

Πώς εμπλέκεται στις στενές επαφές -και συγκεκριμένα σε συνάντηση «αστραπή» που είχε ο διαβόητος Χριστοφοράκος στη γενέτειρα του Κώστα Σημίτη, το Κορακοχώρι Ηλείας, (με τον τότε πρωθυπουργό άραγε;)- ένα… ελικόπτερο καθώς και πρόσωπο που φέρεται ότι είναι χειριστής ελικοπτέρου.

Προφανώς ο ειδικός εφέτης ανακριτής κάποια περίεργη συνάντηση στο χωριό του πρώην πρωθυπουργού εντόπισε στα χιλιάδων σελίδων ημερολόγια που προσκόμισε η γραμματέας του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Κατερίνα Τσακάλου (φωτό). Γι’ αυτό και τη ρώτησε σχετικά στη συμπληρωματική κατάθεση που έδωσε στις 24 Νοεμβρίου του 2017. «Το όνομα Βασ. Κανελακόπουλος σας είναι γνωστό; Η σχετική καταχώρισή του στις 4/3/2003 στο επαγγελματικό σας ημερολόγιο με τη διευκρίνιση “Κορακοχώρι Ηλείας” σας θυμίζει κάτι; Ξέρετε κάτι σε σχέση με αυτό;» είναι η ερώτηση που απηύθυνε στη γραμματέα ο ανακριτής. «Δεν θυμάμαι κάτι σε σχέση με αυτό το όνομα. Το όνομα αυτό πιθανώς να αναφέρεται σε χειριστή ελικοπτέρου. Εχω την εντύπωση ότι έχω ξανακούσει το όνομα. Αλλο τίποτα δεν έχω να προσθέσω» ήταν η απάντηση της γραμματέως, που -αν μη τι άλλο- πειστική δεν τη λες…

19 53

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ