Συναγερμός για το aids στην ανατολική Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

hiv
Ανησυχία εκφράζουν οι επιστήμονες για την ανατολική Ευρώπη, όπου οι νέες διαγνώσεις hiv έφτασαν σε αριθμό – ρεκόρ τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τα 160.000 νέα περιστατικά της τελευταίας χρονιάς, τα 130.000 καταγράφηκαν στην ανατολική Ευρώπη και είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι είναι προσβεβλημένοι από τον ιό του aids. Ενδεικτικό για το μέγεθος του προβλήματος στην Ανατολική Ευρώπη είναι πώς οι νέες διαγνώσεις από δύο μόνο χώρες, τη Ρωσία και την Ουκρανία συγκεντρώνουν το 75% του συνόλου.
Αντίθετα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, οι νέες διαγνώσεις μειώθηκαν σημαντικά, έως και 20% στην κυριότερη ομάδα υψηλού κινδύνου, στην οποία μέχρι τώρα, καταγραφόταν συνεχής αυξητική πορεία της νόσου. Συνολικά τον τελευταίο χρόνο εντός Ε.Ε. διαγνώστηκαν με hiv 25.353 ασθενείς.
«Τα αισιόδοξα στοιχεία για την Ε.Ε. σχετίζονται με την ανάπτυξη προγραμμάτων πρόληψης και την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας σε όλο και περισσότερους ασθενείς», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, Andrea Ammon.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 διαγνώστηκαν και δηλώθηκαν 540 περιστατικά hiv λοίμωξης, εκ των οποίων τα 448 αφορούσαν σε άνδρες και τα 92 σε γυναίκες.
Συνολικά από την έναρξη παρακολούθησης του aids, 4.199 άτομα έχουν εμφανίσει aids και 10.177 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή θεραπεία. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται στους 2.846.
onmed

ΔΗΜΟΦΙΛΗ