Υλοποιείται άλλο ένα εμβληματικό έργο που θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής του ρεύματος σε όλη τη χώρα. Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

admie.jpg
Ανοίγει ο δρόμος να μετασχηματιστεί ενεργειακά η Κρήτη και να φθάσουμε στο επιθυμητό σημείο, να γίνει ένα «πράσινο» νησί το οποίο θα έχει ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, ενεργειακή ασφάλεια και αναπτυξιακές προοπτικές, υπογράμμισε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης- Πελοποννήσου, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κισσάμου.
Η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο είναι, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, το πρώτο από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και αποτελεί έργο – παράδειγμα για αυτά που θα ακολουθήσουν. «Το 2019, θα γίνει η έναρξη της προκήρυξης του έργου για τη μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης. Αν όλα πάνε όπως σχεδιάζονται αυτή τη στιγμή, η διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη σε δύο χρόνια και η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης είναι εφικτό να ολοκληρωθεί το 2022», σημείωσε.
Αναφερόμενος στα οφέλη της διασύνδεσης τόνισε ότι θα συμβάλει στην απομείωση της λειτουργίας των μονάδων που υπάρχουν στην Κρήτη, στην ενεργειακή ασφάλεια του νησιού, καθώς και στον δραστικό περιορισμό του κόστους ρεύματος που επιβαρύνει όλους τους Έλληνες εξαιτίας της μη διασύνδεσης των νησιών. Όπως τόνισε ο υπουργός, σήμερα από τα 700 εκατ. ευρώ που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), σχεδόν τα 400 εκατ. είναι της Κρήτης και εκτίμησε ότι με τις διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων, το όφελος για τους καταναλωτές μπορεί να φθάσει, σταδιακά, το 10% της τιμής του ρεύματος.
Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της Κρήτης θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) η οποία όπως σημείωσε θα γίνει με λελογισμένο τρόπο και ισχυρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές. «Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ θα απαντήσει σε πιθανές ανησυχίες που υπάρχουν, ενώ ταυτόχρονα η ενεργοποίηση των ενεργειακών κοινοτήτων, ενός θεσμού που ενισχύει την αποκεντρωμένη παραγωγή ενέργειας από τους ίδιους τους καταναλωτές, μάς επιτρέπει να κάνουμε τη μετάβαση σ΄ ένα σύστημα με κύριο όγκο παραγωγής τις ΑΠΕ, με ασφάλεια και, κυρίως ευρύτερη, κοινωνική συναίνεση».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια και υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο (συνολικού μήκος 174 χλμ.), με μέγιστο βάθος πόντισης των καλωδίων στα 1000 μέτρα περίπου. «Πρόκειται για εμβληματικό project που σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό του ΑΔΜΗΕ όχι μόνο σε εταιρεία με τις νησιωτικές διασυνδέσεις στο επίκεντρό της, αλλά και σε εταιρεία στην αιχμή της τεχνολογίας”.
Ανέφερε ακόμη ότι το έργο -που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του α’ εξαμήνου του 2020- θα χρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ θα δανειοδοτηθεί και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τόνισε τέλος ότι ο συνδυασμός της διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου με τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής που υλοποιεί η «Αριάδνη Interconnection” εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια για της Κρήτης για τις επόμενες δεκαετίες.
Οι συμβάσεις υπεγράφησαν μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των εταιριών:
-Fulgor για το πρώτο εκ των δυο κυκλωμάτων της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου και τις υπόγειες διασυνδέσεις στην Πελοπόννησο.
-Ελληνικά Καλώδια για τις υπόγειες διασυνδέσεις της Κρήτης στο πλαίσιο της διασύνδεσής της με την Πελοπόννησο.
-Prysmian Powerlink για το δεύτερο κύκλωμα της υποβρύχιας διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου.
-ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του νέου Τερματικού Σταθμού Μετάβασης-Αντιστάθμισης στην Πελοπόννησο και την αναβάθμιση του υφιστάμενου Υποσταθμού στην περιοχή των Χανίων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ