Ιστορικό λάθος – Για δεκαετίες πίστευαν πως αυτή ήταν μια σπάνια φωτογραφία του Βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno istoriko lathos
Μια φωτογραφία που για περισσότερο από 50 χρόνια πιστεύονταν ότι απεικόνιζε τον Βίνσεντ βαν Γκογκ σε ηλικία 13 ετών, είναι στην πραγματικότητα ένας από τους αδελφούς του, ο Τεό, σε ηλικία 15 ετών.

Το Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ αποκάλυψε την Πέμπτη τα αποτελέσματα της έρευνας για τη φωτογραφία που έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα βιβλία και καταλόγους, και πάντα χαρακτηρίζονταν ως η παλαιότερη γνωστή φωτογραφία του Βαν Γκογκ. Η αποκάλυψη σημαίνει ότι τώρα η μόνη γνωστή φωτογραφία του ζωγράφου είναι αυτή που τον δείχνει σε ηλικία 19 ετών.
Το μουσείο δημοσιοποίησε ξανά τη φωτογραφία μαζί με μια άλλη που δείχνει τον Τεό σε ηλικία 32 ετών. Η εντυπωσιακή ομοιότητα των γαλαζοπράσινων ματιών ήταν μια ένδειξη ότι οι εμπειρογνώμονες της τέχνης είχαν σφάλει εδώ και δεκαετίες.
https://twitter.com/vangoghmuseum/status/1068151283280957441
Ακόμη και ο Βίλεμ βαν Γκογκ, ο δισέγγονος του Τεό και σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, δήλωσε εμβρόντητος με την αποκάλυψη αλλά και ικανοποιημένος που η αλήθεια είχε αποκαλυφθεί. «Είναι σημαντικό η κληρονομιά του Βίνσεντ βαν Γκογκ να μεταφερθεί και να διατηρηθεί σωστά και η έρευνα αυτή συμβάλλει καθοριστικά σε αυτές τις προσπάθειες», ανέφερε.
Η φωτογραφία δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1957 σε έκθεση που διοργάνωσε ένας ερευνητής.

keimeno istoriko lathos1
Η μόνη φωτογραφία του Βίνσεντ βαν Γκογκ τελικά είναι αυτή.

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε σε όλο τον κόσμο. «Το ερώτημα πως θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος δεν προέκυψε ποτέ», δήλωσε ανώτερος ερευνητής στο Μουσείο Βαν Γκογκ. «Δεν υπήρξε ποτέ άμεση αιτία αμφιβολίας, ακριβώς επειδή το αγόρι σε αυτή τη φωτογραφία φέρει ομοιότητες με το πορτρέτο του 19χρονου Βίνσεντ».
Αυτή η βεβαιότητα αμφισβητήθηκε αρχικά το 2014 σε ένα ολλανδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο χρησιμοποίησε πειραματική τεχνολογία για να υποδείξει ότι θα μπορούσαν να είναι δύο διαφορετικοί άνθρωποι. Το μουσείο άρχισε τη δική του έρευνα και εκείνη την εποχή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 19χρονος ήταν σίγουρα ο Βίνσεντ.
Όμως ο συγγραφέας Yves Vasseur είχε αρχίσει να αμφιβάλλει και αυτός για τη φωτογραφία αφού ανακάλυψε τυχαία ότι ο φωτογράφος που Balduin Schwarz που τράβηξε τη φωτογραφία, μετακόμισε σε στούντιο των Βρυξελλών το 1870, όταν ο Βίνσεντ ήταν πολύ μεγαλύτερος από 13 ετών. Μοιράστηκε τις αμφιβολίες του με το μουσείο και συνεργάστηκε στην έρευνα η οποία έφερε νέες εξελίξεις.
Οι ερευνητές είπαν ότι και τα δύο αδέλφια είχαν πυρόξανθα μαλλιά και έμοιαζαν πολύ αν και ο Τεό είχε πιο λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά και πιο ανοιχτόχρωμα μάτια. Η φωτογραφία έχει επίσης εξεταστεί εγκληματολογικά στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, παρέχοντας επιπλέον στοιχεία ότι είναι όντως ο Τεό.
Ο Axel Rüger, διευθυντής του Μουσείου Βαν Γκογκ, δήλωσε ότι «πλέον έχουμε μείνει με ένα μοναδικό πορτρέτο του θρυλικού ζωγράφου».
lifo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ