Περί Ονοματοδοσίας της πΓΔΜ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

skopia1Ζούμε και πάλι σε φάση εθνικής και πολιτικής υστερίας για το όντως μείζονος σημασίας πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων. Οι φωνασκίες ανενημέρωτων, παράλληλα με τη βολική εθελοτύφλωση των ουκ ολίγων υπευθύνων, κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στις καθαρές λύσεις -που δεν υπάρχουν πια- αφού η σύγχυση είναι γενική και ηθελημένη.
Το επιμελώς συγκαλυμμένο έγκλημα της κομμουνιστικής και της συνοδοιπορούσας Αριστεράς και η εθελοτύφλωση μέχρις εθελοδουλείας των λοιπών πολιτικών παρατάξεων οδήγησαν στο σημερινό ημέτερο ιλαροτραγικό αδιέξοδο και στην παγκόσμια σχεδόν αναγνώριση του σλαβικού αυτού κράτους ως δικαιούχου της ονομασίας….. Μακεδονία.
Καλό είναι λοιπόν να θυμηθούμε μερικά γεγονότα του παρελθόντος ενώ παράλληλα να επισημάνουμε κάποια σημαντικά στοιχεία που αφορούν την διένεξη:

  • Το Σκοπιανό κράτος, είναι αναγνωρισμένο από το 1993, με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της…..Μακεδονίας.
  • Η αλλαγή του ονόματος πρέπει να είναι Συνταγματική, ούτε διεθνής ή οτιδήποτε άλλο. Αυτά του τύπου erga omnes είναι διπλωματικοί στρουθοκαμηλισμοί και χωρίς χρονολογικές εκπτώσεις.
  • Οι γείτονες θα πρέπει αναγνωρίσουν ρητά, πως οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, και πως η γλώσσα που ομιλούν είναι εξαιρετικά κοντινός συγγενής της Βουλγαρικής, είναι σλαβική και ουδεμία σχέση με την διάλεκτο της αρχαίας μακεδονικής. Αυτό θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του προβλήματος, ακόμα και εάν είναι σύνθετη ονομασία. Άρα λοιπόν, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και δεν έχουν πολιτιστικά καμία σχέση με τους μακεδόνες του Αλεξάντερ Βελίκι. Αν δεν το πάρεις, δεν αναγνωρίζεις γλώσσα, ακόμα και με το νέο συνταγματικό τους όνομα.
  • Ένα από τα ζητήματα που θα ανακύψουν, είναι στο πως θα γίνει η αποδοχή της ονομασίας. Ένας από τους μύθους του Σκοπιανού, είναι ότι οι Βαρδάριοι, είχαν αποδεχθεί την….σύνθετη ονομασία της πρότασης Πινέιρο, αλλά οι Έλληνες ήταν αυτοί που την απέρριψαν.Γιατί υπάρχει αυτό; Διότι οι Έλληνες πολιτικοί βιάστηκαν ΔΗΜΟΣΙΑ να το πουν, ενώ οι Σκοπιανοί απλά δήλωσαν ότι η Ελλάδα….διαφώνησε, άρα δεν προχωρά η….συμφωνία. Δεν υπήρξε, ποτέ επίσημη δέσμευσή τους περί αποδοχής. Απλώς, πόνταραν στη δεδομένη άρνηση της Ελλάδας, λόγω της τότε πρόσφατης απόφασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
  • Η γραμμή της ΝΔ για την ονομασία είναι σαφέστατη: «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη “Μακεδονία” που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes), για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή». Άρα λοιπόν τι θα κάνουν οι βουλευτές της ΝΔ στην ψηφοφορία που θα έρθει το επόμενο έτος;
  • Η εθνική τους ταυτότητα, είναι ένα θέμα κρίσιμο. Το μίνιμουμ που μπορούμε να πάρουμε στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει αναγνώριση με την νέα συνταγματική τους ονομασία. Αν δεν το πάρεις, δεν αναγνωρίζεις εθνική ταυτότητα, διότι η οποία αναγνώριση σημαίνει και αναγνώριση των 5 χιλ σκοπιανών που ζουν στην Μακεδονία.
  • Στην συνθήκη του Βουκουρεστίου, πουθενά δεν αναφέρεται η Μακεδονία ως γεωγραφικός όρος, ούτε τα ποσοστά του τύπου « το 51% του εδάφους της πήρε η Ελλάδα, το 39% η Σερβία (σημερινή ΠΓΔΜ), το 10% πήρε η Βουλγαρία».
    Ποιοι αναπαράγουν αυτόν τον μύθο;
    Οι πάσης φύσεως διεθνιστές, εθνομηδενιστές , συμπαραστάτες του εκάστοτε κομματικού καθεστώτος και πρώτοι απ’όλοι οι Σκοπιανοί
  • Τα σύνορα της Μακεδονίας, είτε ιστορικά, είτε πολιτικά, ήταν μεταβαλλόμενα. Άλλα τα σύνορα της Αρχαίας Μακεδονίας, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής και άλλα τα σύγχρονα σύνορα. Τα σημερινά σύνορα, είναι προϊόν εθνογεωγραφικών χαρτών του 19ου αιώνα,  και ξεκίνησαν από τους Σέρβους και Βουλγάρους.

Το ιδεατό για εμένα θα ήταν να μην υπήρχε η λέξη Μακεδονία στο όνομα. Το Βαρδαρία είναι ο όρος που τους ταιριάζει. Αλλά δυστυχώς ο ρεαλισμός και ο πραγματισμός δεν το επιτρέπει. Διότι, είτε μας αρέσει, είτε όχι όλος ο κόσμος τους λέει έτσι.. Κάποιοι περιμένουν διάλυση τους. Αυτό ίσως γίνει, αλλά το βλέπω δύσκολο, διότι οι Αμερικανοί τους στηρίζουν με τα μπούνια.
Η ταυτότητα που έχουν δεν αλλάζει εύκολα αλλά μπορεί να γίνει αναγνώριση της όποιας εθνικής ταυτότητας ή γλώσσας , μόνο με βάση τριών προϋποθέσεων: α) βάση του νέου συνταγματικού ονόματος, β) της Σλαβικής τους ταυτότητας, και κυρίως γ) με παράλληλη αναγνώριση της Ελληνικής πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας της Ελληνικής Μακεδονίας. Ο σλαβομακεδονισμός εδώ και καιρό δεν θεωρεί τον εαυτό του Σλαβικό αλλά απόγονο των αρχαίων Μακεδόνων και πρέπει αυτό να χτυπηθεί.  Εφόσον συμφωνήθηκε η χώρα να ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, κατ’ αντιστοιχία θα έπρεπε οι κάτοικοι της χώρας να ονομάζονται Βορειομακεδόνες και η ιθαγένεια βορειομακεδονική ως παράγωγο της κρατικής ονομασίας, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη.
Οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, ωστόσο, θα ονομάζονται “Μακεδόνες/πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας” , επομένως, η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” είναι erga omnes μόνο ως προς την κρατική ονομασία, αλλά όχι ως προς τους πολίτες.
Με την συμφωνία Τσίπρα/Ζάεφ, το κομμάτι της ιθαγένειας αναιρεί το erga omnes της κρατικής ονομασίας.
Κλείνω με αυτό:O Ζάεφ, δεν συμμερίζεται αυτά που υποστηρίζουν οι Τσίπρας/Κοτζιάς, ότι η συμφωνία αναφέρει αναγνώριση ιθαγένειας ή εθνοκρατότητας, όπως το μεταφράζουν στον ελλαδιστάν.
Ξεκάθαρα μιλάει για македонскиот етнички и културен идентитет, δηλαδή μακεδονική ΕΘΝΟΤΙΚΗ και πολιτισμική ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.
Ο Ζάεφ δεν έχει αναφερθεί καν και ούτε σαν υποψία για σλαβική ταυτότητα. Μάλιστα σε συνέντευξη του στο euroactive, ήταν για μια ακόμη φορά ξεκάθαρος…..«Θέλουμε να τελειώσουμε με τα προβλήματα μια και καλή και αυτός είναι ο συμβιβασμός που βρήκαμε: Η Ελλάδα πήρε erga omnes το όνομα και εμείς πήραμε την erga omnes ταυτότητα, ενώ την ίδια στιγμή και η ταυτότητα των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα έχει διασφαλισθεί»
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ