Γαβριέλα, η διασημότερη εταίρα των Αθηνών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ousakova gavriela
Η «Μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, παρουσιάζει τη ζωή της διασημότερης εταίρας των Αθηνών, της περίφημης Γαβριέλας, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε την ελληνική κοινή γνώμη.

Η εκπομπή διερευνά την προσωπικότητα μιας «κοινής» γυναίκας, που γοήτευσε τους άνδρες της εποχής της κι έμεινε αλησμόνητη για την καλοσύνη και τις φιλανθρωπίες της.
«Έγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι» γράφει στο βιβλίο της, αλλά όσοι τη γνώρισαν μιλούν για τη μόρφωσή της, την αλληλεγγύη που έδειξε στους γείτονές της την περίοδο της Κατοχής, καθώς και για την ανεξάρτητη προσωπικότητά της. Η Γαβριέλα βοήθησε πολλά παιδιά να σπουδάσουν, πλήρωνε τους γιατρούς για τους άπορους της γειτονιάς της και υπήρξε βαθιά θρησκευόμενο άτομο.
Η Ρωσίδα Γαβριέλα Ουσάκοβα ήρθε στην Ελλάδα το 1929. Τελείωσε το σχολείο στις καλόγριες, φοίτησε στο Γαλλικό Ινστιτούτο, έμαθε πέντε γλώσσες κι έγινε καθηγήτρια Γαλλικών. Ωστόσο, διάλεξε το δρόμο που θεώρησε ως πεπρωμένο της και με ιδιόκτητο οίκο ανοχής στα Εξάρχεια από το 1936, έγινε αναπόσπαστο κεφάλαιο στη ιστορία της πόλης, όπως μαρτυρούν οι χρονικογράφοι της εποχής.
Η Γαβριέλα Ουσάκοβα υπήρξε απόλυτα νομοταγής πολίτης και ουδέποτε κατηγορήθηκε για οτιδήποτε. Δολοφονήθηκε άγρια τον Αύγουστο του 1991 -σε ηλικία 75 ετών- κι ενώ ακόμη εργαζόταν. Η δολοφονία της δεν εξιχνιάστηκε ποτέ.
Στην εκπομπή μιλούν για τη Γαβριέλα, δημοσιογράφοι, γιατροί, καλλιτέχνες και άνθρωποι που τη γνώρισαν στα περίπου πενήντα χρόνια που εργάστηκε στα Εξάρχεια.
Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=lVZHv1Tq-Ko&w=711&h=400]
Βίντεο από: George Ioannidis, φωτογραφία από: cosmopoliti

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ