Διαδραστική Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά

arhaia agora athens
H Αρχαία Αγορά της Αθήνας. Διακρίνεται ο Ναός του Ηφαίστου στα αριστερά, η στοά του Αττάλου στα δεξιά και δίπλα της η οδός των Παναθηναίων. Στο κέντρο προς τα κάτω διακρίνεται ο Ναός Αγίων Αποστόλων Σολάκη, εκκλησία μεσοβυζαντινής περιόδου.

Η αναπαράσταση της Αρχαίας Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της.

Φωτογραφία: By https://www.flickr.com/people/jonezes/ – https://www.flickr.com/photos/jonezes/143440670/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1735799
Στην κλασική Αγορά (περί το 400 π.Χ.) τονίζεται η σημασία των δημόσιων διοικητικών κτηρίων και η ύπαρξη ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου για συναθροίσεις και αθλητικές δραστηριότητες.
Στα Ελληνιστικά χρόνια (περί το 150 π.Χ.) δεσπόζουν τα μεγάλα εμπορικά κτήρια (στοές) και δίνεται έμφαση στην ευεργετική δράση των ελληνιστικών ηγεμόνων.
Τέλος, η ρωμαϊκή εικόνα της Αγοράς (περί το 150 μ.Χ.) αποτυπώνει τη σταδιακή της αποδυνάμωση ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της, με την ανέγερση καινούργιων ναών, ωδείου, βιβλιοθήκης και νυμφαίου.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ssbNi0c7RAI&w=533&h=400]
Βίντεο από: HellenicCosmos
http://agora.tholos254.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ