Παπάγια, ο «καρπός των αγγέλων»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

papagia
Η παπάγια ή αλλιώς ο «καρπός των αγγέλων» όπως το είχε ονομάσει ο Χριστόφορος Κολόμβος, αποτελεί τον καρπό ενός τροπικού δέντρου, το οποίο είναι εγγενές στο Μεξικό και τη Νότια Αμερική. Ωστόσο, μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις τροπικές περιοχές και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φρούτο.

Εδώ και αρκετούς αιώνες, η παπάγια, εκτός από εύγευστο βρώσιμο φρούτο χρησιμοποιείται και ως εναλλακτικό φάρμακο. Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική της Αγιουρβέδα, η κατανάλωση της μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδων του pH στο σώμα, στη μείωση των φλεγμονών και στην καλύτερη λειτουργία της σπλήνας. Θεωρείται επίσης, ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, βελτιώνει την όραση και προάγει την καρδιαγγειακή υγεία.
Σήμερα, η υπέροχη γεύση και το εξωτικό άρωμα, σε συνδυασμό με τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, έχουν εκτοξεύσει την δημοτικότητα του φρούτου στα ύψη. Γεγονός που έχει οδηγήσει πολλές τροπικές περιοχές να ξεκινήσουν την καλλιέργεια του φυτού. Η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Νιγηρία, το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλά κράτη της Κεντρικής Αμερικής, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί, ενώ η Ινδία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές.
Το δραστικό συστατικό, παπαΐνη
Η παπάγια περιέχει στην σύνθεση της ένα ένζυμο που ονομάζεται παπαΐνη, η συγκεκριμένη ουσία διαθέτει ισχυρές ιδιότητες που:
– Βελτιώνουν την διαδικασία της πέψης
– Ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία
– Μειώνουν τις φλεγμονές
– Τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος
Διατροφική αξία
Η παπάγια έχει ελάχιστες θερμίδες και υψηλή ποσότητα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και βιταμίνης Α, ενώ παρέχει καλή δόση φυλλικού οξέος και καλίου.
Ένα φλιτζάνι (περίπου 140 γραμμάρια) καρπών παπάγιας περιέχει περίπου:
Θερμίδες: 54,6 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 13,7 gr
Πρωτεΐνες: 0,9 gr
Λιπαρά οξέα: 0,2 gr
Φυτικές ίνες: 2,5 gr
Βιταμίνη C: 86,5 mg
Βιταμίνη Α: 1.531 IU
Βιταμίνη Ε: 1 mg
Βιταμίνη Κ: 3,6 mcg
Κάλιο: 360 mg
Περιέχει επίσης μικρή ποσότητα θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, παντοθενικού οξέος και ασβεστίου.
Οφέλη
Τα οφέλη που παρέχει η παπάγια είναι αρκετά και τα πιο σημαντικά περιλαμβάνουν:
Μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι μια φυσική ανοσολογική απόκριση του οργανισμού προκειμένου να προστατευτεί από εξωτερικούς εισβολείς που προκαλούν ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις. Ωστόσο, η ύπαρξη μακροχρόνιας φλεγμονής μαρτυρά την παρουσία ενός πιο σοβαρού προβλήματος, το οποίο τείνει να μετατραπεί σε ανίατη ασθένεια, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και πολλών άλλων.
Μελέτη του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research, διαπίστωσε ότι η παπαΐνη, το δραστικό συστατικό της παπάγιας, συμβάλει στη μείωση των φλεγμονών συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής των αρθρώσεων και βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Χαρίζει όμορφη και λαμπερή επιδερμίδα
Η τακτική κατανάλωση παπάγιας, βοηθά στη διατήρηση υγιούς και λαμπερής επιδερμίδας. Τα υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών συστατικών όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνης Α και τα φλαβονοειδή, αποτρέπουν την δημιουργία ελευθέρων ριζών και επιβραδύνουν την εμφάνιση σημείων πρόωρης γήρανσης όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες. Επιπλέον, τα ένζυμα που υπάρχουν στην σύσταση της, βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος και άλλων δερματικών διαταραχών συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος, της ακμής και της ψωρίασης. Η παπαΐνη, επιδρά αναζωογονητικά, καθώς έχει την ικανότητα να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και να αναδομεί την επιδερμίδα.
Βελτιώνει την υγεία των ματιών
Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας είναι μια ασθένεια που έχει ως αποτέλεσμα την θολή όραση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές όπου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση. Η κατανάλωση παπάγιας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην πρόληψη αυτής της σοβαρής διαταραχής, καθώς περιέχει β-καριοτένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό που βελτιώνει την υγεία των ματιών και προστατεύει από αλλοιώσεις που σχετίζονται με την ηλικία.
Συμβάλλει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας
Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό που δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει τον οργανισμό από τις επιβλαβείς δράσεις των ελεύθερων ριζών. Προστατεύει επίσης από την οξείδωση της χοληστερόλης, και αποτρέπει τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, η παπάγια περιέχει φυλλικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μετατροπή της ομοκυστεΐνης (ενός τύπου αμινοξέος που έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις), σε κυστεΐνη και να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών προβλημάτων.
Αυξάνει τα αιμοπετάλια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια
Η θρομβοπενία είναι μια σοβαρή κατάσταση που οδηγεί στην μείωση των αιμοπεταλίων (λιγότερα από 50.000/μικρολίτρο) και μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία. Η κατανάλωση παπάγιας φαίνεται να βοηθά στην αντιμετώπιση, αλλά και την πρόληψη αυτής της διαταραχής. Σύμφωνα με μελέτες, αρουραίοι που λάμβαναν εκχύλισμα φύλλων παπάγιας για 3 ημέρες, παρουσίασαν αυξημένο αριθμό αιμοπεταλίων και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το αποτέλεσμα έκανε τους ερευνητές να πιστεύουν ότι το εκχύλισμα παπάγιας θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία σε άτομα με διαταραχές στο αίμα συμπεριλαμβανομένης της θρομβοπενίας.
Συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου
Το φρούτο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, φυτοθρεπτικών και φλαβονοειδών, που εμποδίζουν τα κύτταρα να υποστούν ζημιές από ελεύθερες ρίζες. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης συνδέσει την κατανάλωση παπάγιας με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη.
Προλαμβάνει το άσθμα
Το β-καροτένιο, εκτός από την ευεργετική επίδραση στα μάτια, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει και στη μείωση κινδύνου εκδήλωσης άσθματος. Η διατήρηση των τιμών της βιταμίνης Α σεφυσιολογικά επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση φλεγμονών του αναπνευστικού συστήματος και να προστατεύσει από εμφάνιση άσθματος.
Επίσης, οι σπόροι του φρούτου, αν και έχουν αρκετά πικρή γεύση έχουν χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένου του E.coli, καθώς και άλλων υιικών και βακτηριακών λοιμώξεων.
Προάγει την υγεία των μαλλιών
Η παπάγια είναι επίσης ιδανική για τα μαλλιά. Περιέχει βιταμίνη Α, μια θρεπτική ουσία η οποία ενισχύει την παραγωγή σμήγματος και κρατά τα μαλλιά ενυδατωμένα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης απαραίτητη για την ανάπτυξη όλων των σωματικών ιστών, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος και των μαλλιών, ενώ η βιταμίνη C που επίσης περιέχεται στο φρούτο, βοηθά στη δημιουργία και διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα.
Άλλα οφέλη
Η κατανάλωση τσαγιού από ρίζες ή λουλούδια παπάγιας:
– Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– Καταπολέμα τον ίκτερο
– Αντιμετωπίζει την βροχίτιδα
– Ανακουφίζει από κολικούς του νεφρού
– Ρυθμίζει την ακανόνιστη έμμηνο ρύση
– Αντιμετωπίζει τη δυσκοιλιότητα
– Καταπραΰνει τον πονόδοντο
– Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
– Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης
– Μειώνει το στρες
Επιλογή και αποθήκευση
Παλιότερα, το γεγονός ότι η παπάγια ήταν τροπικό φρούτο, καθιστούσε αρκετά δύσκολη την εύρεση στη χώρα μας. Σήμερα, αυτός ο νόστιμος καρπός είναι διαθέσιμος στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.
Υπάρχουν δύο ποικιλίες:
Η παπάγια Μεξικού
Η παπάγια Χαβάης
Ο μεξικάνικος τύπος είναι μεγαλύτερος από της Χαβάης, ωστόσο, και οι δύο έχουν πορτοκαλί σάρκα και μαύρους σπόρους στο εσωτερικό τους. Το άγουρο φρούτο μπορεί να καταναλωθεί μόνο εάν μαγειρευτεί. Ταιριάζει πολύ με τηγανιτές πατάτες, καθώς και σε πολλά ασιατικά πιάτα. Όσο ο καρπός ωριμάζει, αποκτά το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και πιο γλυκιά γεύση.
Επιλογή
Επιλέξτε φρούτα που έχουν κοκκινο-πορτοκαλί φλοιό και μαλακιά υφή. Σε περίπτωση που το φρούτο που αγοράσατε έχει κίτρινη απόχρωση, μπορείτε να το αφήστε μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου έως ότου αποκτήσει το επιθυμητό χρώμα.
Αφού τεμαχιστεί, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2 με 3 ημέρες. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να την καταναλώσετε αμέσως, διαφορετικά αλλοιώνεται η γεύση της.
Πως καταναλώνεται η παπάγια
Αναρωτιέστε πώς να φάτε παπάγια για να επωφεληθείτε από τα πολλά μικροθρεπτικά συστατικά και τα σημαντικά οφέλη της;
Μπορεί να καταναλωθεί:
Σε φρουτοσαλάτα μαζί με μάνγκο και ανανά
Σε σάλτσες
Σε χυμούς
Σε smoothie και milshake
Ως λαχανικό σε διάφορες συνταγές
Ωμή, όπως όλα τα φρούτα!
Αν και οι σπόροι της παπάγιας θεωρούνται βρώσιμοι, συχνά η κατανάλωσή τους δεν ενδείκνυται, λόγω της πικρής και πικάντικης γεύσης τους. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο πιπεριού σε σαλάτες και σάλτσες.
Παρενέργειες
Αναμφισβήτητα, η παπάγια είναι ένα αρκετά θρεπτικό φρούτο, ωστόσο, η κατανάλωση της ενδέχεται να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες.
Πιο συγκεκριμένα:
– Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον οισοφάγο.
– Οι μαύροι σπόροι της παπάγιας περιέχουν ιχνοστοιχεία ενζύμου καρπίνης – μια δυνητικά τοξικής ουσίας – και η κατανάλωση τους που μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή καρδιαγγειακές διαταραχές.
– Η παπάγια ενδέχεται επίσης να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στην παπαΐνη.
– Άτομα που υποφέρουν από διαβήτη θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση παπάγιας, καθώς ενδέχεται να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Εγκυμοσύνη – θηλασμός
Η παπάγια, θεωρείται πως ενισχύει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Ωστόσο, οι έγκυες και οι θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση, καθώς η υψηλή περιεκτικότητα της σε μη επεξεργασμένη παπαΐνη μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.
Αλληλεπιδράσεις
Όσοι λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν καταναλώσουν παπάγια, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν.
votanonkipos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ