Nίκος Παππάς στη «Νέα Σελίδα»: Το Προοδευτικό Φόρουμ θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε Ελλάδα & Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

07781DCC-A6B8-480C-8678-2606144F1EDEΕκπλήξεις σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη προαναγγέλλει, μέσω της «Νέας Σελίδας», ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στιγματίζοντας παράλληλα την «καταστροφολογία» με την οποία πολιτεύτηκε η Νέα Δημοκρατία.
Tης Κατερίνας Ακριβοπούλου
[email protected]
Ο κ. Παππάς δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, αμφισβητεί ευθέως την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει δριμεία κριτική και στον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας ότι έχει καθυστερήσει να λάβει μέτρα για το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου από το πρακτορείο του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Η «έφοδος» της Χρυσής Αυγής στα σχολεία είναι, πιστεύετε, μια αποσπασματική δράση ή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο, συνεπικουρούμενο ενδεχομένως κι από άλλες πολιτικές δυνάμεις;

Είναι προφανές ότι η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να περάσει μηνύματα μίσους,να ταυτίσει τον πατριωτισμό με τον φασισμό. Είναι εξίσου προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία κανονικοποίησε αυτή τη ρητορική. Το πιο αθώο θα ήταν να πει κάποιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ψαρεύει σε ακροδεξιά νερά. Το πιο σωστό είναι ότι η ΝΔ συνεχίζει στον ακροδεξιό δρόμο, που εξυπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και ο οποίος είχε χαραχτεί από την προηγούμενη ηγεσία της, ενώ μένει ανοιχτός χάρη στη σημερινή της «βιτρίνα», που σέρνει τον κ. Μητσοτάκη από τη μύτη.
Στο θέμα του Μακεδονικού, και κυρίως της ενημέρωσης των πολιτών για τη συμφωνία των Πρεσπών, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη έχει τεράστιες ευθύνες. Εστρωσε το χαλί σε όσους προσπαθούν να στηλιτεύσουν τη δημοκρατία με πρόσχημα την «προστασία» της Μακεδονίας.
Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει όμως ότι η συμφωνία διαλύει οριστικά τα «ερωτηματικά» γύρω από την αρχαία ελληνική κληρονομιά της Μακεδονίας και κλείνει ερμητικά το κεφάλαιο των αλυτρωτισμών. Οσοι έχουν τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο, τη γλώσσα και το μυαλό δεν δικαιούνται να μιλούν για το θέμα. Οι ναζί ήταν αυτοί που στην Κατοχή παρέδωσαν τη Μακεδονία στη Βουλγαρία.
Αυτές τις ημέρες αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα, ως χώρα που αναγεννήθηκε στη μάχη ενάντια στον φασισμό, έχει αντιφασιστικά αντανακλαστικά. Οιδημοκρατικοί μαθητές δεν επέτρεψαν και δεν θα επιτρέψουν να γίνουν εργαλεία. Και η κοινωνία μας δεν θα χαρίσει στους φασίστες τούς αυριανούς πολίτες. Καλωσορίζουμε τη ΝΔ στο μπλοκ των δημοκρατικών δυνάμεων, αν και το έπραξε δειλά, καθυστερημένα και με μισόλογα.

Υπάρχει, θεωρείτε, έδαφος για συντεταγμένη αντίδραση του δημοκρατικού τόξου;

Στις δημοκρατίες το μεγάλο ζητούμενο δεν είναι η καταστολή. Είναι ο στιγματισμός και η καταδίκη του φασισμού και του ναζισμού. Η κοινωνία πρέπει να αποκλείσει τους οπαδούς τους. Τα media πρέπει να σταματήσουν να κάνουν mainstream την εθνικιστική, νεοφασιστική και ρατσιστική οπτική.Θα έχει ενδιαφέρον να κάνουμε μια μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο για το πώς φτάσαμε στην κρίση, αλλά και για το πώς εν μέσω αυτής αναδείχτηκαν παρακμιακά πρόσωπα και επικίνδυνες ρητορικές.

Τελικά βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ή όχι, όπως αντιτείνει η αντιπολίτευση;

Η ηγεσία της ΝΔ είχε παίξει τα ρέστα της στην καταστροφή της χώρας.Τώρα κρύβεται. Αφού δεν εκπληρώθηκαν οι προφητείες ή οι ικεσίες της στους δανειστές, αν θέλετε, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χάσει τη γη κάτω απ’ τα πόδια της. Γι’ αυτό και ανεβάζει το έργο «βία και ανομία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ», παίζοντας «κλέφτες και αστυνόμους».
Με μείωση της ανεργίας κατά 9 μονάδες, αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 320.000 αλλά και άνοδο των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και των επενδύσεων, έχουμε μπει οριστικά σε νέα εποχή. Εποχή μεταμνημονιακή, κι ας μην αρέσει στους κήρυκες της «μνημονιακής υποταγής» και τους αντιγραφείς των έργων Πινοσέτ. Την ώρα της κάλπης ο λαός θα κληθεί είτε να επικυρώσει τη νέα πορεία της Ελλάδας είτε να επιλέξει το πισωγύρισμα στη γραμμή του ΔΝΤ.
Μια και μιλήσατε για κάλπες, πότε βλέπετε προκήρυξη εθνικών εκλογών; Σε τι προσβλέπετε, με δεδομένα, μάλιστα, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων; Ξέρουμε, βεβαίως, ότι έχετε ξιφουλκήσει επανειλημμένως για στημένες μετρήσεις που παραποιούν την πραγματικότητα.
Εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της τελευταίας δεκαετίας που θα εξαντλήσει τον χρόνο της θητείας του, ενώ αμέσως μετά θα λάβει τρίτη συνεχόμενη εντολή διακυβέρνησης. Οι δημοσκοπήσεις έχουν υπάρξει πεδίο συστηματικών λαθών. Αναρωτιέται ο κόσμος για ποιο λόγο δεν πλησίασαν καν τα πραγματικά εκλογικά ποσοστά ούτε το 2012 ούτε στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και στο δημοψήφισμα. Για ποιο λόγο υποεκτιμούν τόσο επίμονα τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το Προοδευτικό Φόρουμ θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα»

Οπως φαίνεται, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ ευρωπαϊστών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων. Πώς θα κινηθείτε;
Οι ευρωεκλογές του 2019 είναι κρίσιμες. Και γι’ αυτό τον λόγο είμαστε υποχρεωμένοι να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατό τη συζήτηση για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας που θα υπερβεί το αποτυχημένο μοντέλο του νεοφιλελευθερισμού, ενώ παράλληλα θα αποκρούει αποτελεσματικά την ακροδεξιά και θα κινείται προς μια Ευρώπη κοινωνική και δημοκρατική. Αριστεροί, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες οφείλουν να συγκλίνουν σε έναν ενιαίο βηματισμό. Και έχουν ένα πλεονέκτημα οι προοδευτικές δυνάμεις: είναι αυτές που μπορούν να προτείνουν συλλογικές προοδευτικές λύσεις.
Οι δεξιοί και οι ακροδεξιοί, ειδικά μετά τη συμμαχία Βέμπερ – Ορμπαν, τη συμμαχία «Βέρμπαν» δηλαδή, μιλούν για λύσεις που οφείλουν να δώσουν οι χώρες από μόνες τους. Για παράδειγμα, στο Μεταναστευτικό. Οι σύμμαχοι της ΝΔ στην Ευρώπη θέλουν η Ελλάδα, ως χώρα υποδοχής, να έχει το βάρος και την ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού φαινομένου. Κατ’ αναλογία, οι συντηρητικοί αντιστάθηκαν σθεναρά στις ευρωπαϊκές λύσεις για την οικονομία.
Αντίθετα, οι προοδευτικές δυνάμεις -και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ- έχουν διατυπώσει προτάσεις, όπως την αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, την αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, την αύξηση των εξουσιών του Ευρωκοινοβουλίου, τη θέσπιση θέσεων κοινού υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων και κοινού υπουργού Οικονομικών, το ευρωπαϊκό επίδομα ανεργίας και τους μηχανισμούς αναδιανομής των πλεονασμάτων. Αυτές οι προτάσεις είναι στην κατεύθυνση της ομοσπονδοποίησης. Η οποία είναι και η μόνη λύση για την Ευρώπη. Αν δεν συμβεί αυτό, απλώς θα βιώσουμε τα αποτελέσματα των αναδιπλώσεων και των εθνικισμών για μια ακόμα φορά, με ακόμα πιο σοβαρές συνέπειες.
Να είστε, λοιπόν, βέβαιοι ότι το Προοδευτικό Φόρουμ θα πυροδοτήσει εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα. Η Ευρώπη, όπως σοφά έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ελάχιστη γεωγραφική και πολιτική περιοχή στην οποία η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις, οι κυβερνήσεις μπορούν να ανασχέσουν τις επιθέσεις των χρηματαγορών και τις αναταράξεις που προκύπτουν από άλλους εξωγενείς παράγοντες.

«Το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου είναι άκρως επικίνδυνο»

Πάμε τώρα στα θέματα του Τύπου. Στείλατε μια επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την υπόθεση του πρακτορείου διανομής Τύπου του Βαγγέλη Μαρινάκη, το οποίο έχει και το μονοπώλιο. Σ’ αυτό εξαντλείται η αρμοδιότητά σας;
Το μονοπώλιο στη διανομή του Τύπου είναι άκρως επικίνδυνο. Η σύγκρουση των συμφερόντων, κραυγαλέα. Ο διανομέας διακινεί και τα δικά του έντυπα και αυτά των ανταγωνιστών του. Εχουμε ζητήσει εδώ και καιρό την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είναι αρμόδια. Ο πρόεδρος, κ. Κυριτσάκης, έχει καθυστερήσει, όχι μόνο να λάβει μέτρα, αλλά και να απαντήσει στις επιστολές μας. Δεν καταλαβαίνω γιατί.
Την περασμένη Πέμπτη, μετά τη νέα επιστολή, αποφασίστηκε η μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης ισχύος της πρότασης της εταιρείας για αλλαγή της τιμολογιακής της πολιτικής για τη διακίνηση του Τύπου κατά δύο μήνες. Είναι μια απολύτως αναγκαία απόφαση, αλλά ανεξήγητα καθυστερημένη και, βεβαίως, απολύτως ανεπαρκής. Ταυτόχρονα, τα οικονομικά μέτρα στήριξης του Τύπου θα εξειδικευτούν άμεσα στη λεπτομέρειά τους από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Ιδέες υπάρχουν πολλές και έχουν διατυπωθεί εδώ και καιρό.
Ας περάσουμε στα πιο «προσωπικά» πολιτικά. Λίγοι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δεχτεί τόσες πολλές και τόσο σφοδρές επικρίσεις όσο εσείς. Από τις τηλεοπτικές άδειες μέχρι την ΕΡΤ, για την οποία κατηγορείστε ακόμη και από συντρόφους σας. Κάτι δεν κάνετε καλά, είστε μόνιμος στόχος επειδή είστε κοντά στον πρωθυπουργό ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Η πολιτική που εφαρμόζουν όλοι οι υπουργοί καθορίζεται συλλογικά από την κυβέρνηση και, φυσικά, υπό τις οδηγίες του πρωθυπουργού. Κανείς μας δεν έχει προσωπική ατζέντα. Βεβαίως, η δράση φέρνει αντίδραση.
Οταν αλλάζεις το status quo, οι δυνάμεις της αδράνειας και της καθεστηκυίας τάξης αντιδρούν. Δεν κρατώ καμιά πικρία για όσα έχω ακούσει, παρόλο που κάποιοι έχουν φτάσει να με αποκαλέσουν ακόμα και «φασίστα», επειδή το αφεντικό τους κλήθηκε να υπακούσει στην εφαρμογή του νόμου και του Συντάγματος για την απόδοση τηλεοπτικών αδειών και στην καταβολή τιμήματος για τη χρήση των συχνοτήτων έπειτα από τριάντα χρόνια αεροπειρατείας.
Η ΕΡΤ ενοχλεί. Ενοχλεί το πρόγραμμά της, ενοχλεί που είναι πρώτη -και πολλές φορές μόνη- στην κάλυψη μεγάλων γεγονότων, πρώτη στις νέες τεχνολογίες με την υβριδική τηλεόραση, πρώτη στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Τελευταία ενόχλησε περισσότερο, γιατί σπάει τα δεσμά της ομηρίας από την Digea, αναπτύσσοντας το δικό της δίκτυο και εξοικονομώντας 1,6 εκατ. ευρώ ανά έτος και από την αμαρτωλή ΑΕΠΙ.
Πρόσφατα μιλήσατε για νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου αναφορικά με το ψηφιακό μέλλον. Τελικά τι σημαίνει, με δυο λόγια, ψηφιακή πολιτική;
Εφαρμογή ψηφιακής πολιτικής σημαίνει ότι όλο το Δημόσιο θα διακινεί ηλεκτρονικά τα έγγραφά του και οι υπάλληλοι θα τα υπογράφουν ψηφιακά.
Οτι πολίτες και επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες και θα λαμβάνουν τα δικαιολογητικά που επιθυμούν μέσα από τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή. Οτι οι αγρότες θα λαμβάνουν με ένα μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο πληροφορίες για την υγρασία στο χωράφι τους και τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους, καθώς και εξειδικευμένες συμβουλές για την παραγωγή τους. Σημαίνει ότι οι εταιρείες θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τους ισολογισμούς τους, ότι μέσα από μια εφαρμογή θα βλέπουμε πού υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης στο κέντρο της έξυπνης πόλης μας, ότι θα παρέχουμε υπηρεσίες τηλεϊατρικής στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Για εμάς στόχος είναι η δίκαιη ψηφιακή ανάπτυξη, η συμμετοχή όλων στη νέα εποχή. Με εκπαίδευση των πολλών στις νέες τεχνολογίες και ίσες δυνατότητες πρόσβασης στα οφέλη που αυτές φέρνουν. Με ενίσχυση καινοτόμων προσπαθειών και εκμετάλλευσή τους προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Η στρατηγική που έχουμε χαράξει περιλαμβάνει και συνεργασία με γειτονικές χώρες, όπως, για παράδειγμα, με την Αίγυπτο και την Κύπρο που αναφέρατε. Περιλαμβάνει «εξαγωγή» καινοτόμων πρωτοβουλιών ιδιωτών και ψηφιακών έργων του Δημοσίου. Οι πρώτες μας επαφές ως προς το τελευταίο έχουν αποσπάσει ήδη θετική υποδοχή.
Η Ελλάδα αλλάζει. Και αλλάζει σε όλα τα επίπεδα.
Δημοσιεύτηκε «Νέα Σελίδα», σελ 10-11, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ