12/04/2021

Παλίμψηστος του Αρχιμήδη: Στα άδυτα ενός σπάνιου μαθηματικού θησαυρού

home book photo
Το 1906, ο Δανός φιλόλογος Johan Ludvig Heiberg ανακάλυψε την ύπαρξη ενός μαθηματικού χειρόγραφου σε μια βιβλιοθήκη ελληνορθόδοξου μοναστηριού στην Κωνσταντινούπολη. Το χειρόγραφο είχε τη μορφή ευχολογίου και γράφτηκε τον δέκατο τρίτο αιώνα. Αναλαμβάνοντας την πρόκληση να αποκρυπτογραφήσει το χειρόγραφο, ο Heiberg βρέθηκε μπροστά σε ένα θησαυρό: Επρόκειτο για το παλίμψηστο χειρόγραφο κειμένων που γράφτηκε από τον ίδιο τον Αρχιμήδη τον δέκατο τρίτο αιώνα και περιελάμβανε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του σπουδαιότερου Έλληνα μαθηματικού της αρχαιότητας. Ωστόσο, λίγο μετά την ανακάλυψη του, το χειρόγραφο εξαφανίστηκε. 
Τελικά, επανεμφανίστηκε το 1998 σε μια δημοπρασία αρχαιοτήτων, όπου αγοράστηκε από ανώνυμο πλειοδότη. Λίγο αργότερα, ο νέος ιδιοκτήτης δώρισε τον παλίμψηστο στο Μουσείο Walters στη Βαλτιμόρη, για συντήρηση και περαιτέρω έρευνα.
Το μουσείο Walters, σε συνεργασία με το project Archimedes Palimpsest φέρνουν στο φως το σύνολο του έργου του Αρχιμήδη, το οποίο περιλαμβάνει δύο από τις σημαντικότερες πραγματείες του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού, την Μέθοδο (Περί μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένη έφοδος) και το Οστομάχιον. Επίσης, περιλαμβάνει τα σπουδαία έργα Περί σφαίρας και κυλίνδρουΠερί ελίκωνΚύκλου μέτρησιςΠερί των επιπλεόντων σωμάτων.
 
https://vimeo.com/29960326
 

 
Με πληροφορίες από http://www.archimedespalimpsest.org/, Mathematical Association of America
 
infiltr8or

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ