Γαρύφαλλο, το ισχυρό μπαχαρικό από το φαρμακείο της φύσης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

garyfallo bahariko
Το γαρύφαλλο είναι ένα ισχυρό μπαχαρικό με πλούσια αρώματα και πολλές θεραπευτικές δράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει αντισηπτικές ιδιότητες και είναι κατάλληλο για γρήγορη επούλωση από κοψίματα και μικροτραυματισμούς. Χρησιμοποιείται αρκετά στη μαγειρική λόγω των πλούσιων αρωμάτων του προστιθέμενο ως μπαχαρικό σε πληθώρα συνταγών. Γενικά το γαρύφαλλο είναι είναι ένα «θαύμα» που παρέχει το «φαρμακείο της φύσης» στον άνθρωπο.

Θεωρείται ως ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά του κόσμου και όχι άδικα, αφού η πλούσια γεύση και το άρωμα του καθιστούν το γαρύφαλλο ως την καλύτερη επιλογή για ένα νόστιμο πιάτο.
Έχει ισχυρές ιδιότητες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας μας και βοηθούν τον οργανισμό στη σωστή και γρήγορη αποβολή των βλαβερών ουσιών, τοξινών και επιβλαβών μικροβίων παρέχοντας του όσο το δυνατόν καλύτερη αποτοξίνωση. Μπορεί επίσης να μας γεμίσει ενέργεια και να μας τονώσει προστατεύοντας παράλληλα τα κύτταρα του σώματος.
Το γαρύφαλλο περιέχει ευγενόλη, πρόκειται για μια ουσία που του παρέχει το διακριτό και δημοφιλή άρωμα και είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τις καταπραϋντικές, αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδης ιδιότητες της. Η ευγενόλη αποτελούσε μια ουσία αρκετών οδοντιατρικών ουσιών και χρησιμοποιείται για να απαλύνει προσωρινά τον πονόδοντο (μέχρι να φτάσουμε στον οδοντίατρο), απλά μασώντας ένα κλωναράκι από αποξηραμένο γαρύφαλλο. Επίσης έχει χρησιμοποιηθεί ως τονωτικό των ούλων αλλά και για τον καθαρισμό της στοματικής κοιλότητας από βακτήρια.
Μερικές ακόμη παθήσεις που το γαρύφαλλο μπορεί να βοηθήσει:
Στην αντιμετώπιση των φλεγμονών
Κατά των μολύνσεων
Στη δυσπεψία και γενικώς στη βελτίωση της διαδικασίας της πέψης
Αποβάλει τα παράσιτα από το σώμα
Τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας
Στα ούλα
Τον καθαρισμό του αίματος
Αντισηπτική δράση για τα κοψίματα
Μπορούμε να το εντάξουμε στο «φαρμακείο» μας λόγο της αντισηπτικής του δράσης στα κοψίματα και τους μικροτραυματισμούς, ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο μόλυνσης.
Ρίξτε λίγο γαρύφαλλο πάνω στην πληγή που αποκτήσατε, ύστερα από ένα μικρό κόψιμο και αυτό θα δράσει άμεσα λόγω της περιεκτικότητας του σε ευγενόλη, της ουσίας που όπως περιγράψαμε και παραπάνω, έχει παράλληλα αντισηπτική και παυσίπονη δράση.
Άλλες δράσεις από το μπαχαρικό, στην καθημερινότητα μας
Μια επιπλέον ιδιότητα του είναι ότι απωθεί τα κουνούπια, κρατήστε το στο χέρι και απολαύστε τις βόλτες σας στη φύση, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα κουνούπια κάνουν πιο έντονη την εμφάνιση τους.
Μπορείτε επίσης να μασήσετε ένα κλωνάρι από το συγκεκριμένο μπαχαρικό κάποιο πρωινό που δεν προλάβατε να πλύνετε τα δόντια σας. Η αντισηπτική του δράση και το διακριτικό άρωμα θα απομακρύνουν προσωρινά την κακοσμία του στόματος και τα βακτήρια.
Πως καταναλώνεται
Για να πάρετε τις ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες του, μπορείτε να το προσθέσετε ως μπαχαρικό στα φαγητά σας και ιδιαίτερα σε σούπες, smoothie, χυμούς και ροφήματα όπως τσάι, καφές, γάλα, σε μορφή σκόνης γαρνίροντας τη φρουτοσαλάτα σας ή σε ολόκληρα φρούτα όπως βερίκοκο, μήλα, ροδάκινα κ.α. ακόμα μπορείτε να το προσθέστε σε πρωινό και επιδόρπιο όπως γιαούρτι, μπάρες δημητριακών, βρώμη κτλ.
Αυτές ήταν οι κυριότερες και πιο γνωστές ωφέλιμες ιδιότητες που έχει το γαρύφαλλο και το κατατάσσουν επάξια στα μπαχαρικά που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε κουζίνα και να προστίθεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην καθημερινή διατροφή μας για να απολαμβάνουμε τις φυσικές του ιδιότητες και τα οφέλη στην υγεία.
votanokipos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ