Διάσκεψη για το Κλίμα: Η διεθνής κοινότητα καλείται να μην «προδώσει» τις μελλοντικές γενιές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

A429700E-478C-42AF-82D1-6F4DB0D07F5BΠαρά τις αδιαμφισβήτητες ενδείξεις, ο κόσμος «δεν πηγαίνει καθόλου προς την ορθή κατεύθυνση» προκειμένου να περιορίσει τα καταστροφικά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής που δοκιμάζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
«Αν και είμαστε μάρτυρες των καταστροφικών κλιματικών επιπτώσεων που προκαλούν χάος σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούμε να μην κάνουμε αρκετά, δεν πηγαίνουμε αρκετά γρήγορα» και η κλιματική αλλαγή «πηγαίνει πιο γρήγορα από εμάς», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη δεύτερη ημέρα της 24ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP24) που διεξάγεται στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας.
Για «πολλούς ανθρώπους, περιοχές ακόμη και χώρες, είναι ήδη ζήτημα ζωής ή θανάτου», επομένως «είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί, συλλογικά, προχωράμε τόσο αργά, και μάλιστα σε λάθος κατεύθυνση», προσέθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.
Η Συμφωνία του Παρισιού έχει θέσει ως στόχο να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή και ιδανικά στον 1,5 βαθμό Κελσίου.
Όμως, αν και η πρόσφατη έκθεση των επιστημόνων της Giec έδειξε πως υπάρχουν καθαρές διαφορές όσον αφορά τις αναμενόμενες επιπτώσεις ανάμεσα στους δύο αυτούς στόχους, υπογράμμισε επίσης πως, για να παραμείνουμε κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πρέπει να μειωθούν σχεδόν κατά 50% έως το 2030 σε σχέση με το 2010.
Ενώ οι πιο φτωχές χώρες θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη σύνοδο κορυφής για να διεκδικήσουν περισσότερες δεσμεύσεις από τις χώρες του Βορρά, ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε «τη συλλογική ευθύνη να βοηθήσουμε τις πιο ευάλωτες κοινότητες και χώρες, όπως τα νησιωτικά κράτη και οι λιγότερο προηγμένες χώρες, υποστηρίζοντας πολιτικές προσαρμογής και αντίστασης» στις επιπτώσεις της απορρύθμισης του κλίματος.
Ο πρωθυπουργός των Φίτζι Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, πρόεδρος της COP23, επέμεινε στον επείγοντα χαρακτήρα της ανάληψης δράσης.
«Ο Θεός να μας συγχωρέσει, αν αγνοήσουμε τις αδιαμφισβήτητες ενδείξεις, θα γίνουμε η γενιά που πρόδωσε την ανθρωπότητα», προειδοποίησε. «Σε εκείνους που κωλυσιεργούν, λέω απλώς ‘κάντε το’», πρόσθεσε, στέλνοντας «ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα» να αυξηθούν οι φιλοδοξίες κατά της υπερθέρμανσης.
«Έχουμε την εντύπωση ότι τιμωρηθήκαμε για σφάλματα που δεν διαπράξαμε. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να φροντίσει ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε η πρόεδρος του Νεπάλ Μπίντια Ντέβι Μπαντάρι, αναφερόμενη κυρίως στο λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια.
«Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να αρχίσουν να αμφισβητούν τα συμφέροντα που διαιωνίζουν την κλιματική αλλαγή», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαρόν Ντιβαβέζι Ουάγκα, πρόεδρος του Ναούρου, αναφερόμενος στην ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. «Οι ισχυροί έπαιζαν πάντα με άλλους κανόνες αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους νόμους της φύσης.»
Αυτή η COP24 αναμένεται να οριστικοποιήσει μέσα σε δύο εβδομάδες στο Κατοβίτσε τους κανόνες εφαρμογής που θα επιτρέψουν την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, που συνομολογήθηκε το 2015 στο Παρίσι.
Καμία από τις χώρες που εκπέμπουν τα περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν εκπροσωπείται στο υψηλότερο επίπεδο σε αυτή τη σύνοδο κορυφής.
Οι χώρες που απειλούνται περισσότεροι από την ξηρασία, τις πλημμύρες ή την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είναι οι πρώτες που περιμένουν από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει γρήγορα τις φιλοδοξίες της για μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όμως θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουν στον Βορρά την υπόσχεσή του να φέρει έως το 2020 τις χρηματοδοτήσεις για τις κλιματολογικές πολιτικές των αναπτυσσομένων χωρών στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Ενώ το ερώτημα αυτό των χρηματοδοτήσεων Βορρά-Νότου βαραίνει τακτικά στις διαπραγματεύσεις, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα στη διάθεση περίπου 200 δισεκ. δολαρίων από το 2012 έως το 2025 για τη βοήθεια στη μείωση των εκπομπών και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, δηλ. έναν «διπλασιασμό» σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να κάνει «το ίδιο». Από την πλευρά της, η Ελβετία ανακοίνωσε μια βοήθεια 120 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όμως οι παρατηρητές φοβούνται πως το διεθνές πλαίσιο, κυρίως με την απόρριψη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ της Συμφωνίας του Παρισιού, δεν είναι ευνοϊκό για νέες δεσμεύσεις.
Και η Πολωνία, πρόεδρος της διάσκεψης και υπέρμαχος της βιομηχανίας άνθρακα, έχει άλλες προτεραιότητες. Εκτός από την κρίσιμη υιοθέτηση οδηγιών χρήσης της Συμφωνίας του Παρισιού, θέλει να ωθήσει για μια «δίκαιη μετάβαση» προς μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης άνθρακα και θέλει να υιοθετήσει η σύνοδος ένα κείμενο με αυτό το περιεχόμενο.
Στο μεταξύ, ο Βρετανός κινηματογραφιστής και περιβαλλοντολόγος Ντέιβιντ Ατένμπορο κάλεσε σήμερα τους παγκόσμιους ηγέτες να συμφωνήσουν τρόπους για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, να προχωρήσουν μπροστά και να αντιμετωπίσουν «τη μεγαλύτερη απειλή εδώ και χιλιάδες χρόνια».
Γνωστός για τις αμέτρητες ταινίες του για τη φύση, ο 92χρονος Ατένμπορο κατέλαβε πρόσφατα εξέχουσα θέση με τη σειρά “ Blue Planet II”, η οποία υπογραμμίζει τις καταστροφικές επιπτώσεις της μόλυνσης των ωκεανών.
«Ηγέτες του κόσμου, πρέπει να ηγηθείτε», λέει ο φίλος τις φύσης, στον οποίο δόθηκε η «έδρα του λαού» στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που διεξάγεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας δίπλα σε περίπου 24 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.
«Η συνέχιση των πολιτισμών μας και του φυσικού κόσμου από τον οποίο εξαρτιόμαστε, είναι στα χέρια σας», είπε.
«Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπογενή καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας. Τη μεγαλύτερη απειλή εδώ και χιλιάδες χρόνια. Την κλιματική αλλαγή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ