Τρεις αιώνες χριστουγεννιάτικα στολίδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno hristougenna
Χριστούγεννα χωρίς δέντρο δεν γίνονται – Το στολισμένο δέντρο σε πίνακα του Έντουαρντ Γκέζελσαπ. Ποιητές και πεζογράφοι, όπως οι Ζαν Πάουλ και Ε.Τ.Α. Χόφμαν, περιγράφουν στα έργα τους χαρούμενα παιχνίδια παιδιών γύρω από το στολισμένο δέντρο. Τα πρώτα δέντρα στολίζονταν χωρίς φώτα. Αργότερα προστέθηκαν τα κεριά που έδιναν λάμψη στο δέντρο.

Από τα ζαχαρωτά στα γυάλινα στολίδια
keimeno hristougenna1
Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια έχουν μακρά παράδοση. Πριν από το 19ο αιώνα οι άνθρωποι στόλιζαν τα δέντρα τους με μήλα, γλυκά, καρύδια και ζαχαρωτά. Αργότερα ήρθαν οι γυαλιστερές μπάλες και τα γυάλινα στολίδια. Το στολίδι της φωτογραφίας απεικονίζει τον Θόλο του Βράχου στην Ιερουσαλήμ. Τέτοια στολίδια δεν δημιουργούνται πια στο χέρι αλλά βιομηχανικά.
Δέντρο μινιατούρα
keimeno hristougenna2
Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου τα σχέδια της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης άλλαξαν. Αντί για όμορφους αγγέλους και πολύχρωμες μπάλες εμφανίστηκαν στολίδια σε σχήμα χειροβομβίδων, πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων. Το δεντράκι αυτό εστάλη το 1914 στο μέτωπο.
Τα δέντρα των ναζί
keimeno hristougenna3
Οι Γερμανοί λατρεύουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Γεγονός το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι ναζί όπως δείχνει αυτή η αφίσα της Χιτλερικής Νεολαίας από το 1939. Κατά τη διάρκεια του ναζισμού οι χριστουγεννιάτικες μπάλες έφεραν ναζιστικά σύμβολα όπως τη σβάστικα. Ωστόσο δεν διασώθηκε καμία φωτογραφία που να αποδεικνύει τη χρήση ναζιστικών συμβόλων στον χριστουγεννιάτικο στολισμό των Γερμανών.
Στολισμός απ’ όλο τον κόσμο
keimeno hristougenna4
Στο μεταξύ στα χριστουγεννιάτικα στολίδια των γερμανικών σπιτιών αντικατοπτρίζεται ολόκληρος ο κόσμος. Εκτός από παραδοσιακά αγγελάκια και κουκουνάρια, βρίσκει κανείς Αη Βασίληδες με κινέζικη γενειάδα και περίτεχνες φιγούρες από τη Ρωσία. Οι διάφοροι πολιτισμοί ενώνονται όπως ακριβώς σε αυτή την καλλιτεχνική εγκατάσταση των Ούλριχ Φογκλ και Έβι Βίντερμαν.
DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ