Ισραήλ και Ελλάδα: Μια συνεργασία ισχύος που συνεχώς δυναμώνει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

keimeno iaf haf
Η συνεργασία μεταξύ των Ισραηλινών και των Ελληνικών Πολεμικών Αεροποριών συνεχίζει να αυξάνεται: αμοιβαίες ασκήσεις και στις δύο χώρες, προσομοιωμένες αερομαχίες και παράλληλες πτήσεις ελικοπτέρων.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι μοίρες μαχητικών “Sufa” (F-16I) της IAF (Israeli Air Force) επέστρεψαν από μια συνδυασμένη εκπαίδευση στην Ελλάδα παράλληλα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία», δήλωσε ο Maj. Y’, πιλότος στη 201 Μοίρα (“One”) που χειρίζεται το αεροσκάφος “Sufa”.
Η IAF έδωσε έμφαση στο περιεχόμενο της άσκησης από νωρίς για να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα την απαιτητική ελληνική τοπογραφία. «Ήταν μια ενδιαφέρουσα εμπειρία», είπε ο Maj. Y’. «Οι Έλληνες ήταν επιμελής και μας βοήθησαν να βελτιώσουμε την ποιότητα της άσκησης».

keimeno iaf haf1
IAF: 201st Squadron

Πλεονεκτήματα & Ευκαιρίες
Η συνεργασία με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει διάφορα πλεονεκτήματα, εκ των οποίων η γεωγραφική απόσταση μεταξύ των δύο χωρών. «Η απόσταση μας επιτρέπει να διενεργούμε μεγάλες πτήσεις παρόμοιες με εκείνες που πετάμε κατά τη διάρκεια της επιχειρησιακής δραστηριότητας», τόνισε ο Maj. I’, επικεφαλής του κλάδου Διεθνών Υποθέσεων Europe & Asia της IAF. «Η άσκηση στην Ελλάδα μας πρόσφερε την ευκαιρία να πετάξουμε σε εκτεταμένο έδαφος και τα ψηλά βουνά μας βοήθησαν να προσομοιώσουμε το επιχειρησιακό θέατρο».
Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στην κοινή άσκηση είναι ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η αεροπορία της λειτουργεί σύμφωνα με τα δόγματα μάχης του ΝΑΤΟ. Αυτά τα δόγματα είναι διαφορετικά από αυτά που χρησιμοποιεί η IAF, το οποίο παρέχει ένα άνοιγμα για αμοιβαία μάθηση. «Η διαφορά μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων φαίνεται στον τρόπο εκπαίδευσης: τα μέλη του ΝΑΤΟ πετούν με μεγάλο αριθμό σχηματισμών στον ουρανό, ενώ η IAF στοχεύει σε μικρότερους σχηματισμούς τεσσάρων αεροσκαφών».
Τα θεμέλια της επιτυχίας
Μια άλλη διαφορά μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων υπάρχει στον τομέα της διαχείρισης της άσκησης: στην IAF, η άσκηση διαχειρίζεται από έναν κεντρικό σταθμό ελέγχου. Στην Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας, ένας διοικητής αποστολής είναι και επικεφαλής της άσκησης. Ως μέρος της κοινής άσκησης, ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα συμμετείχαν στην άσκηση από διάφορες αεροπορικές βάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, στην IAF, όλα τα αεροσκάφη πέταξαν από την ίδια αεροπορική βάση αφού ενημερώθηκαν μαζί.
«Είμαστε πολύ εστιασμένοι στην εκπαίδευσή μας», εξήγησε ο Maj. Y’. «Εστιάζουμε στις κορυφαίες λεπτομέρειες κάθε φορά που ένας σχηματισμός τεσσάρων αεροσκαφών ξεκινάει μια απογείωση- πιστεύουμε ότι κάθε μέλος του αεροσκάφους πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο επαγγελματίας στο πιλοτήριο για να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
keimeno iaf haf2
Η διαφορά μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων είναι επίσης εμφανής στην ενημέρωση: ενώ οι ενημερώσεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας επικεντρώνονται στην επιτυχία της αποστολής – και μια αποστολή θεωρείται επιτυχής ακόμη και σε περίπτωση που αναχαιτίζονται αρκετά αεροσκάφη – η IAF δεν θεωρεί το ίδιο για τις αναχαιτίσεις. «Έχουμε ένα σημαντικό στόχο και αυτό φέρνει το καθένα από τα αεροσκάφη μας πίσω στη βάση με ασφάλεια», εξήγησε ο Maj. Y’.
Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα σε μια κοινή άσκηση με μια χώρα όπως η Ελλάδα, η πτήση σε μια ξένη χώρα έχει επίσης μεγάλη σημασία για τους συμμετέχοντες. Σε μια τέτοια άσκηση, η IAF εκτίθεται σε διαφορετική κουλτούρα, τόσο από την άποψη του ανθρώπου όσο και της οργάνωσης – τα μέλη των αεροσκαφών μιλούν σε ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια της πτήσης και οι δύο αεροπορικές δυνάμεις μαθαίνουν από κοινού.
«Η IAF και η ελληνική πολεμική αεροπορία έχουν παρόμοιο χαρακτήρα. Αυτό ένα από τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας μας με την Ελλάδα – και οι δύο δυνάμεις είναι δυναμικές στη νοοτροπία, ανοιχτές και ειλικρινείς», ανέλυσε ο Maj Ι’.
«Έχουμε μια πολιτισμική ομοιότητα – μοιραζόμαστε τις ίδιες συμβάσεις στη Μέση Ανατολή και βάζουμε τα πάντα στο τραπέζι. Δουλεύοντας με αυτόν τον τρόπο είναι βολικό».
Και πρόσθεσε ο Maj. Y’: «ΟΙ Έλληνες μας βοήθησαν με ό, τι χρειαζόμασταν, από το να μοιραστούμε δόγματα μάχης και τακτικές πτήσης, με την εξοικείωση με το ξένο έδαφος και με τις συμβουλές για επιχειρήσεις μαζί με τη συστοιχία Patriot. Καθιερώσαμε καλές σχέσεις που λειτουργούσαν ως βάση για την επιτυχία ολόκληρης της εκπαίδευσης».
keimeno iaf haf3
Δουλεύοντας σκληρά
Ο αριθμός των κοινών ασκήσεων που διεξήγαγε η IAF μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αλλάζει από έτος σε έτος. «Κάθε τόσο, η IAF συμμετέχει σε ασκήσεις μεγάλων αποστάσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Maj. I’. «Ασκήσεις πτήσεων μεγάλων αποστάσεων των μαχητικών που περιλαμβάνουν εναέριο ανεφοδιασμό. Όταν τα μαχητικά αεροπλάνα φτάνουν στην Ελλάδα, υποχρεούνται να πετύχουν ένα στόχο ενώ οι Έλληνες ενεργούν ως αντιτιθέμενη δύναμη».
Το επόμενο έτος, η IAF πρόκειται να συμμετάσχει στη διεθνή άσκηση “Ηνίοχος” στην Ελλάδα με την 109η (“Valley”) Μοίρα που επιχειρεί με το αεροσκάφος “Barak” (F-16 C / D) στην Ελλάδα για μια πρόσθετη κοινή άσκηση παράλληλα με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
«Οι Έλληνες έχουν μια ζεστή διάθεση, όπως και εμείς», κατέληξε ο Maj. Υ’ με χαμόγελο. «Αγαπούν να δουλεύουν σκληρά και δεν φοβούνται τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής – είμαι ενθουσιασμένος που θα πετάξω μαζί τους ξανά».
http://www.iaf.org.il/4479-50743-en/IAF.aspx
Επιμέλεια -μετάφραση: Ι.ΓΚΟΡ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ