Με πλήρη αφανισμό απειλείται η μεσογειακή πίνα (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

pina ostrako
Ήδη είχε χαρακτηριστεί προστατευόμενο είδος και η αλιεία της είχε απαγορευτεί. Τώρα, όμως, η μεσογειακή πίνα απειλείται με πλήρη αφανισμό. Αιτία είναι ένα νέο παράσιτο που πρωτοεντοπίστηκε το 2016 στις ακτές της Ισπανίας και τώρα εξολοθρεύει τους πληθυσμούς του μαλακίου και στις ελληνικές θάλασσες.

«Φέτος το καλοκαίρι ξεκινήσαμε να έχουμε τις πρώτες αναφορές. Συγκεκριμένα από εδώ, από την περιοχή της Αναβύσσου, δύτες, καταδυτικά κέντρα και φίλοι μας ανέφεραν πως έχουν δει προσωπικά πολλές πίνες νεκρές στην περιοχή, και με αυτοψία που κάναμε διαπιστώσαμε πως όντως έχουμε μαζική νέκρωση και δεν υπήρχε πλέον κανένα ζωντανό άτομο», εξηγεί ο Γιάννης Ίσσαρης, ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=a0rzmZvibrc&w=711&h=400]
Το παράσιτο επιτίθεται στο πεπτικό σύστημα της πίνας. Επιπλέον, το μολυσμένο μαλάκιο δεν μπορεί να κλείσει το όστρακό του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αμυνθεί και να γίνεται εύκολα τροφή για άλλα θαλάσσια είδη όπως οι αστερίες και τα χέλια.
«Αυτό που ξέρουμε τώρα είναι ότι οι πίνες πεθαίνουν. Ξέρουμε ότι αιτία είναι αυτό το παράσιτο και πως εξαπλώνεται πάρα πολύ γρήγορα. Κι αυτό θα είναι τεράστιο πρόβλημα για την οικολογία και την ισορροπία στο οικοσύστημα της Μεσογείου», λέει ο Παντελής Καθάριος, ανώτερος ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ.
Ο λόγος είναι πως αυτό το περίεργο ζώο φιλτράρει το θαλασσινό νερό καθώς τρέφεται, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην καθαρότητά του.
euronews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ