Καρά Ντερέ -Η “Σκανδιναβία” της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

karadere
Ξύλινη καλύβα δασεργατών στο δασικό χωριό Ελατιάς, στο δάσος του Καρά Ντερέ

Ψάχνοντας κανείς τη μοναδικότητα της Ελλάδας, παρά το μικρό της μέγεθος, μπορεί να εκπλαγεί… ευχάριστα! Σε μια ακόμα “μικρή” ανακάλυψη λοιπόν… την Ελατιά ή το Καρά Ντερέ, στην περιοχή Σιδηρονέρου – Σκαλωτής. Αν σκεφτεί, λοιπόν, κανείς το σκανδιναβικό τοπίο, τα ψηλά δέντρα και το ψυχρό κλίμα, δεν έχει παρά να επισκεφτεί την οροσειρά της Κεντρικής Ροδόπης και συγκεκριμένα το δάσος της Ελατιάς.

Η περιοχή βρίσκεται στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του νομού Δράμας και εκτείνεται κατά μήκος της ελληνοβουλγαρικής μεθορίου. Με ποσοστό κάλυψης 37% επί της συνολικής επιφάνειας του νομού, το δάσος της Ελατιάς αποτελεί το μεγαλύτερο δασικό σύμπλεγμα της χώρας, με έκταση 700.000 στρέμματα.

Η Ελατιά, ή αλλιώς Καράντερε, είναι βουνό της Μακεδονίας με μέγιστο υψόμετρο τα 1.826 μέτρα, την κορυφή Τσάκαλο. Διαθέτει και άλλες κορυφές όπως οι Οξιές (1811 μέτρα), η Ελατιά (1647 μέτρα) και η Μποζάλα (1631 μέτρα).

Στην Ελατιά, θα συναντήσει κανείς το Δασικό Χωριό Ελατιάς, κοντά στην κορυφή Πυραμίδα Κούτρα, εκεί που παλαιότερα βρισκόταν το τσελιγκάτο Σαρακατσαναίων, η Καλύβια Κούτρα. Ο συνδυασμός της μείωσης των ανθρώπινων δραστηριοτήτων αλλά και η αποχώρηση των Σαρακατσαναίων τσελιγκάτων (μετά το 1944) είχε ως αποτέλεσμα τη φυσική αναδάσωση της περιοχής, η οποία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Η Ερυθρελάτη, βασικό χαρακτηριστικό του δάσους, είναι το σπάνιο κοκκινόκορμο έλατο που ευδοκιμεί μόνο στη συγκεκριμένη τοποθεσία και σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1200 μέτρα. Αξίζει να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο είδος το συναντά κανείς μόνο στη βόρεια Ευρώπη και τις Σκανδιναβικές χώρες, καθιστώντας την ύπαρξή του στην Ελλάδα, μοναδική.

Σε πιο χαμηλές περιοχές θα συναντήσει κανείς το Χνοώδη και Πλατύφυλλο Δρυ, ενώ ψηλότερα βρίσκεται η ζώνη της Οξιάς, του Μαύρου Πεύκου και της ομώνυμης με το δάσος, Ελάτης. Με μοναδικά κωνοφόρα, ηλικίας 300 ετών και ύψους έως και 60 μέτρα δίκαια ανακηρύχθηκε, το δάσος της Ελατιάς, Διατηρητέο Μνημείο και Ευρωπαϊκός Δρυμός το 1980.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Z1A1Cq8fGuU&w=711&h=400]

Με την πρωτιά να συνεχίζεται και στην πανίδα, βεβαίως καθώς εκτός από τα 1800 είδη χλωρίδας που έχουν καταγραφεί, υπάρχουν 40 είδη θηλαστικών και 130 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος Αγριόκουρκος. Στην περιοχή συναντά κανείς όλα τα άγρια θηλαστικά της πατρίδας μας, από αρκούδες και λύκους, αγριόγιδα και τσακάλια, αρκάδια και αγριογούρουνα, αλεπούδες και αγριόγατοι, ασβοί και κουνάβια, νυφίτσες και λαγοί, σκίουροι και βίδρες αλλά και πολλά άλλα. περιοχής σίγουρα υπεύθυνο για αυτή την μοναδική πρωτιά.

Στη χρυσή τομή της μεσευρωπαϊκής και μεσογειακής κλιματικής ζώνης, σε μια περιοχή με υψόμετρο τουλάχιστον 1600 μέτρα, με μέση ετήσια θερμοκρασία τους 9 βαθμούς Κελσίου και ύψος βροχής που ξεπερνά τα 1200 μέτρα, τα ζεστά ρούχα και αδιάβροχα πανοφόρια δεν αποτελούν πρόταση αλλά αναγκαιότητα.

Κάνε ένα βήμα σε έναν κόσμο που μοιάζει σα να βγήκε από σκηνικό ταινίας, έναν κόσμο τόσο ξένο αλλά συνάμα δικό σου, ένα ταξίδι στην Σκανδιναβία μόλις 10 βήματα από τις ελληνικές παραλίες. Σε ένα κόσμο πλασμένο άγριο, πανέμορφο μέσα στην πανύψηλη “σκανδιναβική” πανοπλία του. Μόνο μην ξεχάσεις, πας “Σκανδιναβία”, οπότε “ρίξε” και καμιά ζακέτα για να μην κρυώσεις. Σου το εγγυώμαι… θα την χρειαστείς!
geonews, JTI Target

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ