Αλέξης τώρα — οι πρώτες δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 9345

“Όσο εγώ είμαι πρωθυπουργός της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμμία πίεση εναντίον της Ρωσίας”

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που καταψήφισε στο συμβούλιο της Ευρώπης την απέλαση διπλωματών για τα γεγονότα Σκριπαλ

Οι σχέσεις μας βασίζονται σε πάρα πολύ ισχυρούς και ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας

Την περίοδο που πέρασε αναδείχθηκε μέσα από την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ότι μπορεί να είναι μια χώρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά να προωθεί ταυτόχρονα ένα μοντέλο ενεργητικής και πολυδιάσταστης εξωτερικής πολιτικής

Συμφωνήσαμε με τον κ Πούτιν ότι ο ελληνο-ρωσικός διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Δεν είναι πάντα εύκολος. Υπογράμμισα στον κ Πούτιν την εκτίμησή μου στη Ρωσία για τη σταθερή της θέση στο Κυπριακό και τόνισα τον κρίσιμο ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίλυση του ζητήματος.

Συζητήσαμε για τη Συρία και τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, που έχουν καίρια σημασία για εμάς. Εξήγησα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα για το όνομα των βόρειων γειτόνων μας.

Πιστεύω ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει σε μια δίκαιη βάση το πρόβλημα και αντιμετωπίζουμε και την ανάδυση εθνικιστικών τάσεων και διενέξεων που θα μπορούσαν να προκύψουν στην περιοχή.

Τόνισα ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε ειλικρινή διάλογο μαζί της.

Συφωνήσαμε σε τρόπους προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, ειδικά στον αγροτο-διατροφικό τομέα.

Συμφωνήσαμε το 2019 να είναι έτος πολιτιστκής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, με έμφαση στη λογοτεχνία και τη γλώσσα.

Αυτή η επίσκεψη ήταν εξαιρετικά εποικοδομητική και πιστεύω ότι θα συμβάλει να συνεχίσουμε τη συνεργασία και τον διάλογο με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική

Ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Η Ελλάδα λόγω της γεωπολιτικής της θέσης δύσκολα θα μπορούσε να χάσει τον ρόλο της στην περιοχή. Βρίσκεται πια σε μια θετική συγκυρία και οι σχέσεις ιστορικής φιλιάς μπορούν πια να αξιοποιηθούν.

Για το θέμα της Κύπρου πιστεύω ότι έχουν δοθεί οι αμοιβαίες διευκρινίσεις. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε σκέψη για προοπτική στρατιωτικοποίησης

Τα 3,5 αυτά χρόνια η πορεία μας αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι αξιόπιστη σύμμαχος στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά και αξιόπιστος εταίρος. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα της Ελλάδας.Η Ελλάδα μπορεί και επιδιώκει να παίξει ρόλο γέφυρας, κάτι που προϋποθέτει να υπηρετούμε συγκεκριμένες αξίες, όπως κάνουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ