«Η οπτική γωνία της Τουρκίας είναι μια μειοψηφία του ενός εναντίον όλου του υπόλοιπου κόσμου. Ο υπόλοιπος κόσμος έχει μια καθαρή, ευθεία άποψη για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο», τονίζει ο κ. Μίτσελ και καθιστά σαφές ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός διαφορές ή συγκρούσεις για τους φυσικούς πόρους».
Αναφέρει ότι μέρος της στρατηγικής των ΗΠΑ είναι να ενισχυθεί ο ρόλος της στην Ανατολική Μεσόγειο «και ο πιο φυσικός τρόπος», εξηγεί, «είναι να αυξήσουμε την επίσημη συμμετοχή μας στο σχήμα συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ψάχνουμε τρόπους να το κάνουμε τον επόμενο χρόνο».
Σημειώνει ότι η χώρα του θεωρεί την Κύπρο ένα δυτικό κράτος σε μια στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή, που οι δυτικές δυνάμεις πρέπει να προστατεύσουν, καθώς «αν δεν εμπλακούμε εμείς, θα το κάνουν άλλοι».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος των ΗΠΑ δεν είναι να τη γράψει ή να τη σφραγίσει, αλλά να υποστηρίξει τη βούληση Αθήνας και Σκοπίων να προχωρήσουν σε αυτή, ενώ εκτιμά ότι η επίτευξή της θα μετατρέψει τα Βαλκάνια σε οικονομική ενδοχώρα της Ελλάδας.
Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν θα δούμε φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου
Ο κ. Μίτσελ αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν θα δουν φιλικά κανενός είδους παρενόχληση στα νερά της Κύπρου, ειδικά όταν εμπλέκονται αμερικανικά πλοία, ενώ επισημαίνει πως η Κύπρος είναι μια κυρίαρχη χώρα και όπως κάθε άλλη κυρίαρχη χώρα έχει πόρους τους οποίους μπορεί να εκμεταλλευθεί.