Πώς θα σωθούν 2,9 εκατομμύρια μωρά ως το 2030

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

neogennito
Νέες πολιτικές ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την νεογνική φροντίδα. Κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 30 εκατομμύρια μωρά γεννιούνται πρόωρα ή με προβλήματα που απειλούν τη ζωή τους αν δεν έχουν ειδική αντιμετώπιση. Το 2017 δυόμιση εκατομμύρια νεογνά πέθαναν από αιτίες που μπορούσαν να προληφθούν με την κατάλληλη φροντίδα.

Αυτά διαπιστώνει διεθνής μελέτη στην οποία μετείχαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Unicef.
Ανάμεσα στα μωρά που κινδυνεύουν είναι τα πρόωρα, όσα υφίστανται εγκεφαλικό τραύμα ή προσβάλλονται από λοίμωξη, κατά τον τοκετό και όσα γεννιούνται με συγγενείς ανωμαλίες. Χωρίς εξειδικευμένη φροντίδα, πολλά από αυτά τα νεογνά δεν θα συμπληρώσουν ούτε ένα μήνα ζωής, ενώ όσα επιβιώσουν έρχονται αντιμέτωπα με σοβαρές αναπτυξιακές διαταραχές.
Οι νεογνικοί θάνατοι υπολογίζονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια ετησίως, με τα δύο τρίτα να αφορούν πρόωρα μωρά. Την ίδια ώρα, περίπου ένα εκατομμύριο μωρά υψηλού κινδύνου επιβιώνουν με μακροχρόνια αναπηρία.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, μέχρι το 2030 σε 81 χώρες του κόσμου, μπορούν να σωθούν 2.9 εκατομμύρια νεογνά, εάν εφαρμοστούν πιο «έξυπνες» στρατηγικές νεογνικής φροντίδας.
Επιπρόσθετα, σχεδόν 68% των νεογνικών θανάτων μπορούν να αναστραφούν μέσα στην επόμενη δεκαετία, με παρεμβάσεις στην ιατροφαρμακευτική νεογνική φροντίδα, αλλά και με τον αποκλειστικό θηλασμό και την επαφή με τους γονείς κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν ούτε στις επόμενες… 11 δεκαετίες, αν δεν αλλάξει η φροντίδα για κάθε νεογνό.
Εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού, ώστε να συνεργάζεται με τους γονείς, αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, συστηματική καταγραφή των νεογνών υψηλού κινδύνου και των προβλημάτων τους, επαρκής χρηματοδότηση είναι μερικές από τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
onmed

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ