ΕΙΠΒΕΒΑΙΩΣΗ του Olympia.gr οι ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΒΟΜΒΑ για τα κατασκευασμένα #fakenews του Spiegel που είχαν κάνει Ευαγγέλιο οι νταβατζήδες των ΜΜΕ στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

[σ.σ.netakias – το πιο έγκυρο blog στην Ελλαδα το Olympia.gr που πάντα διασταυρώνει τις ειδήσεις, αποκάλυπτε ενα προς ενα τα Fake News του συγκεκριμένου περιοδικού με τις υπόγειες σχέσεις με την εγχώρια ελιτ]

spiegel

Πολυβραβευμένος δημοσιογράφος του “έγκυρου” Der Spiegel πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη, ομολογώντας ότι κατασκεύαζε fakenews υπό τον «φόβο της αποτυχίας». Και κάπως έτσι καταρρέει ο μύθος του διασημότερου περιοδικού της Γερμανίας και μαζί του και τα δεκάδες κατασκευασμένα ανθελληνικά δημοσιεύματα, που “πιπίλιζαν” οι εγχώριες δημοσιογραφάρες και σου τα πάσαραν δύσμοιρε Έλληνα ως έγκυρες αναλύσεις για να είναι πιο εύπεπτο το “γερμανικό αντίδοτο” της λιτότητας ενάντια στην κρίση.

Τι να πρωτοθυμηθούμε, τον αποχαιρετισμό της Ελλάδας με φόντο την Ακρόπολη, τα fakenews για την Fraport, την προτροπή για ξεπούλημα και μετά ελάφρυνση χρέους, το δημοσίευμα που παρουσίαζε την Ελλάδα Οθωμανική επαρχία ή την ωμή παραδοχή του ότι τελικά η Γερμανία δολοφόνησε την Ελλάδα;

Πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι των fake news;

Ο Claas Relotius, μόλις 35 ετών ήταν ένας από τους πιο επιτυχημένους και πολυβραβευμένους δημοσιογράφους του Der Speigel, έχοντας αποσπάσει κορυφαίες διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ αυτών: CNN Δημοσιογράφος της Χρονιάς το 2014, European Press Prize το 2017), καθώς και τέσσερα Γερμανικά Βραβεία Ρεπόρτερ (τα έτη 2013, 2015, 2016 και 2018).
Τα ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις του σε ποικίλα διεθνή θέματα είχαν διαβαστεί και επικροτηθεί με διεθνή και εγχώρια βραβεία, καθιστώντας τον σε δημοσιογραφικό είδωλο για τη γενιά του. Το ρεπορτάζ του για ένα μικρό παιδί από τη Συρία που βίωνε τη φρίκη του πολέμου του χάρισε μάλιστα το βραβείο του Δημοσιογράφου της Χρονιάς.
Ένα email ομως ξετύλιξε το κουβάρι των αποκαλύψεων περί fake news. Και ήταν πολλά!
Καθοριστικό για την αποκάλυψη του σκανδάλου αποτέλεσε ένα ρεπορτάζ για μία πολιτοφυλακή στην Αριζόνα που περιπολεί με δική της πρωτοβουλία κατά μήκος των συνόρων με το Μεξικό. Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, η υπεύθυνη για θέματα επικοινωνίας για λογαριασμό της εν λόγω πολιτοφυλακής διατυπώνει μέσω e-mail προς τον Κλάας Ρελότιους την απορία για το «πώς μπόρεσε να γράψει άρθρο για την πολιτοφυλακή της χωρίς να έχει περάσει από εκεί ούτε καν για μια συνέντευξη. Και ότι της φαίνεται πολύ περίεργο ένας δημοσιογράφος να γράφει ρεπορτάζ χωρίς να συλλέγει στοιχεία επί τόπου».
Ο Relotius αναγκάστηκε να παραδεχθεί τα δεκάδες fake news του, με τη δικαιολογία ότι φοβήθηκε πιθανή αποτυχία και αποχώρησε από το περιοδικό.

Τουλάχιστον 14 άρθρα του ήταν κατασκευασμένα γεγονός που παραδέχθηκε και ο ίδιος. Μεταξύ αυτών ρεπορτάζ που είχαν προκαλέσει αίσθηση για έναν Υεμενίτη στη φυλακή του Γκουαντάναμο, για τον Αμερικανό αθλητή που γονάτιζε διαμαρτυρόμενος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και για ανταποκρίσεις στον εμφύλιο της Συρίας.
infiltr8or

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ