Το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του είχε επιδοθεί σε φιλανθρωπικό έργο για να προσφέρει περίθαλψη σε όσους κινούνταν στους Αγίους Τόπους. Αφού όμως εκδιώχθηκε από την Ιερουσαλήμ το 1291, μετέφερε την έδρα των δραστηριοτήτων του στην Κύπρο. Τα επόμενα χρόνια, αποχωρώντας και από την Κύπρο, διάλεξε ως μόνιμη έδρα το όμορφο νησί της Ρόδου και κυριάρχησε στην περιοχή για περίπου 200 χρόνια.
Φωτογραφία από: rodiaki
Επειδή ήταν ένα Τάγμα που είχε ελάχιστη γνώση και εμπειρία στα ναυτικά θέματα και τότε διέθετε μόνο δύο πλοία, φέρεται πως κάποιος Γενοβέζος πειρατής, ο Βινιόλο Βινιόλι, τους καθοδήγησε στο Αιγαίο και τους βοήθησε να εγκατασταθούν στη Ρόδο.
Με την παρουσία τους πια οι Ναΐτες Ιππότες στο νησί, συνέχισαν το φιλανθρωπικό τους έργο, έτσι όπως όριζε το Τάγμα τους. Λίγο μετά την εγκατάστασή τους στη Ρόδο, ίδρυσαν εκεί ένα λαμπρό νοσοκομείο. Οι κάτοικοι του νησιού, που μαστίζονταν μάλιστα από την πανώλη και άλλες μεταδοτικές ασθένειες, δέχτηκαν τις ιατρικές υπηρεσίες του Τάγματος που είχε μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση μολυσματικών νόσων.
Οι Ιππότες γνώριζαν κάθε μεταδοτική ασθένεια και γι’ αυτό έπαιρναν αυστηρά μέτρα πρόληψης, απομονώνοντας όσους είχαν προσβληθεί από κάποια ασθένεια, ελέγχοντας κάθε ταξιδιώτη και απαγορεύοντας στους υγιείς να συνωστίζονται σε μέρη όπου είχε εκδηλωθεί κάποια νόσος. Εκτός βέβαια από το νοσοκομείο, οι Ναΐτες Ιππότες έχτισαν και άλλα δημόσια κτήρια, όπως ένα παλάτι και αρκετές εκκλησίες, ακολουθώντας τη Γοτθική και Αναγεννησιακή αρχιτεκτονική.
Βασική πηγή χρηματοδότησης του Τάγματος ήταν φυσικά ο Πάπας της Ρώμης, καθώς το Τάγμα εκτός από τις ιατρικές του υπηρεσίες είχε εξελιχθεί και σε ισχυρό στράτευμα, το οποίο προστάτευε τους Ευρωπαίους προσκυνητές από τους άπιστους, όπως Τούρκους, Μογγόλους και Μαμελούκους της Αιγύπτου. Μάλιστα, ο ιερός χαρακτήρας του αγώνα αντικατοπτριζόταν στο μοναδικό τρόπο που συνδυαζόταν ο στρατιωτικός με το θρησκευτικό αγώνα, σε έναν τρόπο ζωής που οι Ιππότες είχαν αφιερωθεί ολοκληρωτικά, ασπαζόμενοι την ομαδική ζωή και την υποχρεωτική αγαμία.
geonews