Συντάκτης:
Τζώρτζης Ρούσσος
Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος μπορεί εύκολα να διεκδικήσει για τον εαυτό του τον ρόλο του μάντη… Ηταν πέρυσι την ίδια περίοδο που, σε ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, προέβλεψε ότι το 2019 δεν θα μειωθούν οι συντάξεις!
Τότε η τοποθέτησή του προκάλεσε την ειρωνεία, ειδικά στις τάξεις των αντιπολιτευόμενων βουλευτών. Ωστόσο, έναν χρόνο αργότερα, όταν ψηφιζόταν η μη μείωση των συντάξεων, η ειρωνεία είχε μετατραπεί σε ένα παγωμένο χαμόγελο…
Φέτος, λοιπόν, στην ομιλία του στη Βουλή επίσης για τον προϋπολογισμό, εκτίμησε ότι «στο πρώτο τρίμηνο και στο πρώτο τετράμηνο και στους επόμενους μήνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η θητεία μας, θα παίρνουμε μέτρα για την ελάφρυνση των οφειλετών που στέναξαν, με 97% των οφειλετών να δημιουργούνται προ του 2015, από τις δικές σας πολιτικές».
Αυτή η πρόβλεψη δεν χρειάστηκε να περιμένει 11 μήνες για να επαληθευτεί… Ηδη ανακοινώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη –την υπουργό Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου– ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα διακριτό σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, σε έως 120 δόσεις, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή στους πρώτους μήνες του 2019.
«Ηδη, από την περσινή μου ομιλία είχα πει ότι δεν πρόκειται να γίνει η περικοπή των συντάξεων. Τέτοιον καιρό πέρσι, Δεκέμβρη του 2017, δήλωνα ότι το 2018 δεν θα γίνει καμιά περικοπή συντάξεων, διότι θα έχουμε υψηλά πλεονάσματα, ξεπεράσαμε το 1.200.000. Εσείς, όμως, αυτό το απλό και λογικό, που βγαίνει και με την κατανόηση που έχει ο κάθε απλός άνθρωπος μιας αλήθειας πραγματικής, το αποδίδετε στη συμφωνία που έγινε με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ζητήματα της ονομασίας της γείτονος χώρας» ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, συντρίβοντας με ένα απλό επιχείρημα την επιχειρηματολογία της κραυγάζουσας αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν άντεξε η ειρωνεία του προηγούμενου Δεκεμβρίου να έχει μετατραπεί σε χλεύη για την ίδια και τους εκπροσώπους της!
Ωστοσο, ο κ. Πετρόπουλος δεν έμεινε εκεί, αφού κατακεραύνωσε:
● Τον κ. Δένδια για τον νόμο του… «Κύριε Δένδια, δεν μπορείτε να μιλάτε εσείς, που είχατε φτιάξει τον γνωστό “νόμο Δένδια” για την απάλυνση, την ελάφρυνση των επιχειρήσεων που ήταν χρεοκοπημένες, όταν μόλις τρεις εταιρείες μπήκαν στη διαδικασία αυτού του νόμου», ανέφερε σχετικά.
● Τον κ. Γ. Βρούτση για τις επιλογές του στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων: «Με τον νόμο τον δικό μας η επικουρική σύνταξη, στην ελάχιστη βάση υπολογισμού της, στα 586 ευρώ, για τα 35 είναι 140 ευρώ, ενώ από τον νόμο Βρούτση είναι 80 ευρώ. Στα 38 χρόνια είναι 160 ευρώ, ενώ από τον “νόμο Βρούτση” είναι 9 ευρώ» είπε.
● Τον ίδιο υπουργό για τα εφάπαξ: «Στα 35 χρόνια είναι 18.900 το εφάπαξ με τον δικό μας νόμο, ενώ είναι 10.821 με τον “νόμο Βρούτση”. Στα 38 χρόνια είναι 21.841 ευρώ με τον δικό μας νόμο, ενώ είναι 12.449 με τον νόμο Βρούτση. Στα σαράντα χρόνια είναι 23.896 ευρώ με τον δικό μας νόμο, ενώ είναι 13.000 με τον “νόμο Βρούτση”», ανέφερε.
Ωστόσο, ο κ. Πετρόπουλος απάντησε και σε μία ερώτηση του κ. Λοβέρδου που, ενώ έχει διατελέσει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν γνώριζε τη λειτουργία του Κέντρου Εισπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.
«Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών διαβάζουμε ότι το 2014 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 11.500.000.000 και τώρα το 2018 είναι 34.400.000.000. Οι δε οφειλέτες από 226.615 κατέστησαν ένα 1.491.000» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος ζητώντας εξήγηση…
«Η ενοποίηση των επιμέρους ασφαλιστικών φορέων συγκέντρωσε και τις οφειλές. Αυτό το λέει και η έκθεση του ΚΕΑΟ. Αμα τη διαβάσετε, εξηγεί γιατί γίνεται αυτό. Δυστυχώς, ακόμα είναι κάποιες αρκετές οφειλές εκτός ΚΕΑΟ στους επιμέρους φορείς. Ο ΟΑΕΕ, για παράδειγμα, έχει οφειλές που ρυθμίζονται ακόμα μέσα στο παλιό σύστημα» έδωσε την προφανή εξήγηση στον πρώην υπουργό που δεν γνώριζε τα αυτονόητα…