Φίλιππος Γ' της Μακεδονίας -Ετεροθαλής αδερφός του Μεγάλου Αλεξάνδρου

filippos g makedonias
Ο Φίλιππος Αρριδαίος ή αλλιώς Φίλιππος Γ’ της Μακεδονίας (359 π.Χ. – 25 Δεκεμβρίου 317 π.Χ.), ήταν γιος του Φίλιππου Β΄ της Μακεδονίας και της Φιλίνας από τη Λάρισα. Ο Φίλιππος ήταν πνευματικά ασταθής από την παιδική του ηλικία, πιθανώς από υπαιτιότητα της Ολυμπιάδας, η οποία ήθελε να δει στο θρόνο τον γιο της και ετεροθαλή αδερφό του Φίλιππου, Αλέξανδρο.

Μετά το θάνατο του Αλέξανδρου ανακηρύχτηκε βασιλιάς από τον Μακεδονικό στρατό με την ονομασία Φίλιππος ο Γ΄ της Μακεδονίας. Στην ουσία ήταν μια μαριονέτα στα χέρια του Περδίκκα που ουσιαστικά κυβερνούσε.
Λίγο αργότερα ο Φίλιππος παντρεύτηκε την Ανταία Ευρυδίκη, κόρη της Κυνάνης. Ύστερα από τη δολοφονία του Περδίκκα στην Αίγυπτο, ο Πείθων ανέλαβε την φύλαξη του Φίλιππου Αρριδαίου. Μαζί με την γυναίκα του Ανταία Ευρυδίκη επέστρεψαν στη Μακεδονία κάτω από τη φύλαξη του Αντίπατρου. Ο Αντίπατρος πέθανε το 319 π.Χ. και η φύλαξη του Αρριδαίου πέρασε στον Πολυπέρχοντα, αλλά η Ανταία Ευρυδίκη, θορυβημένη από τον ερχομό της Ολυμπιάδας στη Μακεδονία, αναζήτησε τη βοήθεια του Κασσάνδρου.
Κατά τη διάρκεια μιας προσπάθειας να αποκρούσουν τις δυνάμεις της Ολυμπιάδας και του συμμάχου της Αιακίδη, οι στρατιώτες του Αρριδαίου αυτομόλησαν στην Ολυμπιάδα, η οποία διέταξε το θάνατο του Αρριδαίου και της γυναίκας του Ανταίας Ευρυδίκης. Είχε βασιλέψει μόλις 6 χρόνια.
Αργότερα ο Κάσσανδρος μετέφερε τα οστά του Αρριδαίου και της γυναίκας του στις Αιγές.
wikipedia

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ