Επιστήμονες του Cambridge δημιούργησαν τρισδιάστατο εικονικό μοντέλο καρκίνου, με στόχο την καλύτερη μελέτη της νόσου. Το δείγμα όγκου μπορεί να μελετηθεί αναλυτικά από κάθε οπτική γωνία, με χαρτογράφηση κάθε κυττάρου ξεχωριστά, με απώτερο στόχο τη διερεύνηση νέων θεραπειών.
Οι επιστήμονες ξεκίνησαν το «χτίσιμο» του μοντέλου από 1 μιλιμέτρ όγκου καρκίνου του μαστού, το οποίο περιείχε περίπου 100.000 κύτταρα.
Το μικροσκοπικό αυτό κομμάτι όγκου κόβεται σε ακόμη πιο μικροσκοπικά κομμάτια, με ταυτόχρονη ανάλυση του dna τους. Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας, ο όγκος ανασυντίθεται σε τρεις διαστάσεις.
Έτσι, ενώ το αρχικό δείγμα δεν ξεπερνά σε μέγεθος το «κεφάλι» της καρφίτσας, το εικονικό μοντέλο μπορεί να μεγεθυνθεί σε όποιες διαστάσεις επιλέξουν οι επιστήμονες.
Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας δίνει τη δυνατότητα σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να μελετούν αυτό το μοντέλο εξ’ αποστάσεως από τα εργαστήριά τους.
«Μέχρι σήμερα, δεν είχε διερευνηθεί η γεωγραφία του καρκίνου με τόσο λεπτομερή τρόπο. Μιλάμε για έναν τελείως καινούργιο τρόπο να δει κανείς τον καρκίνο», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Greg Hannon, διευθυντής του Εργαστηρίου Έρευνας του Καρκίνου στο Cambridge.
Με τη μάσκα της εικονικής πραγματικότητας, οι ερευνητές μπορούν να περιηγηθούν κυριολεκτικά μέσα στο κάθε καρκινικό κύτταρο, ερευνώντας, μεταξύ άλλων, από πού ξεκίνησε και πώς εξαπλώθηκε ο καρκίνος.
«Αν κατανοήσουμε πώς αλληλεπιδρούν τα καρκινικά κύτταρα μεταξύ τους αλλά και με τον υγιή ιστό, στις 3 διαστάσεις, μπορεί να οδηγηθούμε σε νέες πιο αποτελεσματικές στοχευμένες θεραπείες», ανέφερε η καθηγήτρια και ερευνήτρια του Ινστιτούτου, Karen Vousden.
Πηγή: BBC
onmed