Τόμας Μπέκετ, Τζέφρι Σόσερ και οι Μύθοι του Κάντερμπερι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

becket thomas
Ο Τόμας Μπέκετ γεννήθηκε το 1118 στο Τσίπσαιντ του Λονδίνου, ήταν νορμανδικής καταγωγής και από εύπορη οικογένεια. Από νεαρή ηλικία ακολούθησε θρησκευτικές σπουδές, έμαθε λατινικά και ταξίδευσε στην Ιταλία. Όταν επέστρεψε στην Αγγλία διακρίθηκε ως δημόσιος υπάλληλος και ως εκκλησιαστικός παράγοντας. Τα χαρίσματά του γρήγορα έφτασαν στα αυτιά του βασιλιά Ερρίκου του δευτέρου και ο Μπέκετ έγινε πρωθυπουργός το 1155.

Ανάμεσα στους δύο άντρες αναπτύχθηκε μεγάλη φιλία. Το 1162 ο Τόμας Μπέκετ χρίστηκε Αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι. Δύο χρόνια αργότερα, ο Ερρίκος ο δεύτερος κάλεσε τους αρχιεπισκόπους της Αγγλίας στο Κλάρεντον- ένα μεσαιωνικό παλάτι πολύ κοντά στο σημερινό Σόλσμπερι- προκειμένου να καθορίσουν τα όρια της εκκλησιαστικής εξουσίας εν συγκρίσει πάντα με αυτά της κοσμικής εξουσίας. Το ζητούμενο του Ερρίκου από αυτό το συνέδριο ήταν η ελάχιστη εκκλησιαστική επιρροή και η απομάκρυνση του κράτους από την παπική εξουσία.
Ο Ερρίκος κατάφερε όλους τους ιερείς να συμφωνήσουν εκτός από τον Μπέκετ. Ο Μπέκετ έφυγε εξόριστος στην Γαλλία όπου του προσέφεραν καταφύγιο ο Γάλλος βασιλέας και ο Πάπας, ζώντας στην Γαλλία ο Μπέκετ απειλούσε τον Ερρίκο κα τους Άγγλους ιερείς με αφορισμό. Μετά από αρκετά χρόνια και μετά την μεσολάβηση του Πάπα,ο Ερρίκος υποσχέθηκε την ασφαλή μετεγκατάσταση του Τόμας Μπέκετ στην Αγγλία.
Παρόλα αυτά η κατάσταση μεταξύ των δύο αντρών παρέμεινε άσχημη, ο Μπέκετ συνέχισε να αφορίζει όλους τους ιερείς που δεν συμφωνούσαν μαζί του και ο Ερρίκος είπε την μνημειώδη φράση: «Ποιος θα με απαλλάξει από αυτόν τον ταραχοποιό ιερέα;» Σύμφωνα με τον θρύλο τέσσερις ιππότες του βασιλιά Ερρίκου αποφάσισαν να τον απαλλάξουν.
Στις 29 Δεκεμβρίου του 1170 οι τέσσερις ιππότες μπήκαν στον ναό του Κάντερμπερι και διέταξαν τον Τόμας Μπέκετ να τους ακολουθήσει, αυτός αρνήθηκε και αυτοί τον έσφαξαν μέσα στο ιερό. Αμέσως μετά τον θάνατο του Μπέκετ όλη η Ευρώπη τον αναγνώρισε ως μάρτυρα και δύο χρόνια μετά τον θάνατό του ο Πάπας Αλέξανδρος ο Τρίτος τον έχρισε Άγιο. Πιστοί από όλον τον κόσμο και ιδιαίτερα από την Αγγλία άρχισαν να συρρέουν στον τόπο θανάτωσής του, στο Κάντερμπερι.
Ο Τζέφρι Σόσερ ήταν Άγγλος συγγραφέας, ποιητής, διπλωμάτης και κρατικός υπάλληλος, έζησε από το 1343 έως το 1400. Υπηρέτησε τρεις Άγγλους βασιλιάδες και αρκετούς πρίγκιπες, ήταν τελωνειακός υπάλληλος, αστρονόμος, υπεύθυνος κατασκευής παλατιών, υπεύθυνος φορολογίας αλλά έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο «πατέρας της αγγλικής λογοτεχνίας».
Πολύ απλά, ήταν ο πρώτος που έγραψε ιστορίες στην αγγλική γλώσσα. Μετά την νορμανδική κατάκτηση της Αγγλίας το 1066 κυριάρχησε η γαλλική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα του κράτους. Όλα τα έγγραφα ήταν γραμμένα στα γαλλικά ή στα λατινικά. Ο Σόσερ ήταν ο πρώτος Άγγλος συγγραφέας που έγραψε στην καθομιλουμένη. Όλα τα βασλικά βουλεύματα δε άρχισαν να γράφονται στην αγγλική γλώσσα επί βασιλείας Ριχάρδου του δευτέρου, επί εποχής Σόσερ δηλαδή.
Ο Σόσερ έγραψε πολλά ποιήματα και πεζά, το πιο γνωστό έργο του όμως, αυτό που θα μείνει σε όλες τις γενεές είναι οι «Μύθοι του Κάντερμπερι».
mythoi canderbery
Οι μύθοι του Κάντερμπερι είναι 29 νουβέλες- η μικρότερη είναι δύο σελίδες και η μεγαλύτερη 50 σελίδες. Είναι οι ιστορίες που διηγούνται ο ένας στον άλλον οι προσκυνητές που πάνε στο Κάντερμπερι. Το Κάντερμπερι ως ένας άλλος ιερός τόπος, όπως η Λούρδη και το Σαντιάγκο Ντε Κομποστέλα, ελκύει προσκυνητές, είναι άνθρωποι από όλες τις κοινωνικές και οικονομικές τάξεις. Πηγαίνοντας στο Κάντερμπερι λένε ιστορίες.
Ανάμεσα στις ιστορίες θα βρείτε την αρχαία ελληνική ιστορία και τον Θησέα, θα βρείτε πορνογραφικές διηγήσεις των μεθυσμένων εργατών, θα βρείτε ρομαντικές διηγήσεις των ιπποτών και πικάντικες ιστορίες των ηλικιωμένων γυναικών. Εικοσιεννιά προσκυνητές πάνε στο Κάντερμπερι, στον μακρύ δρόμο διηγούνται ιστορίες: δραματικές, αστείες, κοινωνικές, όλα είναι παραμύθια, τα πρώτα παραμύθια στην αγγλική γλώσσα.
Εύη Ρούτουλα
evi-s-corner.webnode.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ