Το 2030 το Πεκίνο σχεδιάζει την πρώτη του επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

china skafos atheati plevra selinis
Με την πρώτη προσελήνωση στην «κρυφή» πλευρά του φεγγαριού η Κίνα εγγράφει μια καθοριστική επιτυχία στο ενεργητικό του διαστημικού της προγράμματος. Στόχος για το 2030 μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι.

Τα ξημερώματα η δημόσια κινεζική τηλεόραση μετέδωσε την είδηση για το ιστορικό διαστημικό επίτευγμα που έφερε εις πέρας το μη επανδρωμένο Chang´e-4, το οποίο φέρει το όνομα κινεζικής θεότητας του φεγγαριού. «Στις 10:26 το πρωί το Chang´e-4 προσεληνώθηκε σε κρατήρα στην “σκοτεινή” πλευρά του φεγγαριού κοντά στο νότιο πόλο στο σημείο που είχε προβλεφθεί», ανακοίνωσε ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της CCTV Τσανγκ Σιάο.
Οι υπεύθυνοι του φιλόδοξου διαστημικού κινεζικού προγράμματος στο Πεκίνο πανηγύρισαν την επιτυχημένη πτήση και προσελήνωση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Ο επικεφαλής σχεδιασμού του διαστημικού αεροσκάφους Σουν Ζεζχού τόνισε: «Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία όπως είχε προγραμματιστεί, η προσελήνωση έγινε με ακρίβεια και με μεγάλη σταθερότητα. Επιλέξαμε το ιδανικό σημείο και η προσελήνωση μας δικαίωσε».

china skafos atheati plevra selinis1
Πρώτες φωτογραφίες του Chang’e-4 από την αθέατη πλευρά της σελήνης

Οι μελλοντικοί πόλεμοι θα κριθούν στο διάστημα
Λίγες μόνο ώρες μετά το ιστορικό διαστημικό επίτευγμα το Πεκίνο θέτει σε εφαρμογή το επόμενο βήμα του διαστημικού του προγράμματος. Με το μη επανδρωμένο Chang´e 5 η Κίνα προτίθεται να μεταφέρει δείγματα πετρωμάτων από το φεγγάρι στη γη. Το 2030, σε περίπου 11 χρόνια από σήμερα, το Πεκίνο σχεδιάζει την πρώτη του επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι.
Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία θα πρέπει να συνηθίσουν ότι η Κίνα είναι πλέον ένα σημαντικός ανταγωνιστής στην κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος. Το Πεκίνο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αρκεστεί στην αποστολή διαστημικών αεροσκαφών στο φεγγάρι, τα οποία με μικρά ρομπότ στέλνουν απλά φωτογραφίες πίσω στη γη.
Με τις διαστημικές αποστολές η Κίνα δεν θέλει μόνο να ενισχύσει το κύρος της σε παγκόσμιο επίπεδο. Κινέζοι ειδικοί σε στρατιωτικά ζητήματα έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι μελλοντικοί πόλεμοι θα κριθούν στο διάστημα. «Όποιος εκτοξεύει πυραύλους στο διάστημα είναι σε θέση να απειλεί άλλες χώρες», δηλώνει ο Γερμανός ειδικός σε διαστημικά ζητήματα Γιοχάνες Βάιερ. Αντιδρώντας στα κινεζικά σχέδια οι ΗΠΑ δρομολόγησαν μετά από απόφαση του προέδρου Τραμπ το στρατιωτικό διαστημικό πρόγραμμα Space Command.
dpa, Reuters / Στέφανος Γεωργακόπουλος
DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ