Αποκλειστικό: Ντοκουμέντο του ΕΟΦ αποκαλύπτει τον ρόλο Μανιαδάκη στην τιμή των φαρμάκων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img 9663Ως «διεθνή παίκτη» με υψηλές διασυνδέσεις στα πιο ισχυρά συστήματα συμφερόντων στον χώρο της υγείας, ευφυή και εξαιρετικά ευέλικτο σκιαγραφούν οι γνωρίζοντες τον Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος όμως υποτίμησε, όπως φαίνεται, την κρίσιμη στιγμή τον κλασικό κανόνα που ισχύει πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις: το timing.
Της Κατερίνας Ακριβοπούλου
[email protected]
Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2015 ο Νίκος Μανιαδάκης προσεγγίστηκε από τις αμερικανικές Αρχές, που είχαν αρχίσει ήδη να διερευνούν το σκάνδαλο Novartis, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων. Εκείνος, ωστόσο, αρνήθηκε τότε, επικαλούμενος την «προσωπική» του άποψη ότι η έρευνα αυτή δεν θα οδηγήσει πουθενά!
Όταν όμως το 2017 άρχισαν να αποκαλύπτονται το εύρος και το βάθος του σκανδάλου, ο κ. Μανιαδάκης εμφανίστηκε ως μετανοημένος εθελοντής, ζητώντας πλέον ο ίδιος να τεθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Τότε πια όμως οι αμερικανικές Αρχές δεν μπορούσαν να τον δεχτούν, καθώς το όνομά του είχε ήδη αποκαλυφθεί, γεγονός που αντίκειται στους κανόνες που ισχύουν στις ΗΠΑ προκειμένου να ενταχθεί κάποιος σε καθεστώς προστασίας. Έτσι, ο κ. Μανιαδάκης εντάχθηκε στο «ελληνικό πρόγραμμα» παρέχοντας πληροφορίες και υλικό για το σκάνδαλο Novartis, δεδομένου ότι είναι βαθύς γνώστης του συστήματος φαρμάκων.
Το έγγραφο που αποκαλύπτει σήμερα η «Νέα Σελίδα» είναι άκρως ενδεικτικό του ρόλου του ως ανθρώπου-κλειδί που επηρέαζε τις τιμές των φαρμάκων. Πρόκειται για υπηρεσιακό σημείωμα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) με ημερομηνία 24/9/2012 που αφορούσε στον καθορισμό των τιμών. Ο Νίκος Μανιαδάκης εμφανίζεται ως πρωταγωνιστής, καθώς, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η συνάντηση της ομάδας εργασίας του ΕΟΦ έγινε με τον ίδιο.
Περισσότερα στη «Νέα Σελίδα» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ