Τι ξεκίνησε η Βιομηχανική Επανάσταση; (βίντεο)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

manchester 1840 kaminades
Πλήθος καμινάδων εργοστασίων στην θέα του Μάντσεστερ από μακριά, 1840

Πως άλλαξε την ιστορία

Η Βιομηχανική Επανάσταση είναι ιστορική περίοδος, καθώς και ένα ιδιαίτερα σύνθετο σύστημα ραγδαίων μεταβολών και ανακατατάξεων – τεχνικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών – οι οποίες οδήγησαν στην “εκβιομηχάνιση” (αγγλικά.:industrialized) της κοινωνίας στη Μεγάλη Βρετανία μεταξύ των ετών 1760 – 1860. Την αλλαγή αυτή ακολούθησαν ανάλογα κινήματα σε κοινωνίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, σε διαφορετική κλίμακα για κάθε μια από αυτές, με αποτέλεσμα η αγροτική, κυρίως, παραγωγή να εξελιχθεί σε βιομηχανική, ως επί το πλείστον. Ιδιαίτερα, επηρεάστηκε η Γαλλία και αργότερα οι ΗΠΑ σε σχέση με το τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξης της οικονομίας και της δομής της κοινωνίας. Οι ιδέες του διαφωτισμού που κυριαρχούσαν την εποχή αυτή, ήρθαν να ντύσουν με το πνευματικό μανδύα το σύνολο των μεταρρυθμίσεων και στον ιδεολογικό χάρτη.
Πολλοί ιστορικοί της οικονομίας ερίζουν ως προς το παραπάνω χρονικό προσδιορισμό, όπως, και ως προς τον χαρακτήρα, τον ρυθμό και την έκταση, τόσο επί της βρετανικής, όσο και επί των μεταγενέστερων βιομηχανικών κινημάτων, ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητας του φαινομένου, κατά τους παραπάνω τομείς, εμποδίζοντας, έτσι, μια καθολική απόδοση του όρου.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=RTlwX27Tu0U&w=711&h=400]
Ο όρος “βιομηχανική επανάσταση” χρησιμοποιήθηκε μεταγενέστερα της περιόδου, κατά την οποία αυτή συνέβη. Πρωτοαναφέρθηκε, σχεδόν, στα μέσα του 19ου αιώνα και, μάλιστα, συγκριτικά της γαλλικής επανάστασης και των εντυπωσιακών οικονομικών και τεχνικών μεταβολών που συνέβαιναν την ίδια εποχή στη Μεγάλη Βρετανία. Ειδικότερα ο όρος πέρασε σε ακαδημαϊκή χρήση, αμέσως, μετά τη δημοσίευση των σχετικών διαλέξεων του A. Toybee, το 1884, όπου καθιερώθηκε πολύ γρήγορα.
Lab of Datum, wikipedia

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ