Στο στόχαστρο των εισαγγελέων Διαφθοράς για ενδεχόμενη διάπραξη και άλλων αδικημάτων τίθεται ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, κατηγορούμενος ήδη για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο, η έρευνα των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, επικεντρώνεται σε αυτήν τη φάση στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα για το ενδεχόμενο διάπραξης άλλων δύο αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.
Ο κ. Μανιαδάκης ερευνάται για την πιθανότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και για ενεργητική δωροδοκία.
Το δεύτερο μάλιστα αδίκημα σημαίνει πως η βούληση των εισαγγελέων είναι να εξετάσουν αν ο ερευνώμενος , στον οποίο ήδη καταλόγισαν πως “έλαβε χρήματα” είναι πιθανό και να “έδωσε χρήματα” που σχετίζονται με την όλη υπόθεση των πρακτικών της Novartis.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολογώντας τα στοιχεία της υπόθεσης και λαμβάνοντας υπόψιν παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητα του, διενεργούν πλήρη εξονυχιστική έρευνα ώστε να εντοπίσουν αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη, πλην αυτής που αφορά την παθητική δωροδοκία, ποινική εμπλοκή του καθηγητή, μεταδίδει το ΑΠΕ.
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως η πρώτη “ποινική εμπλοκή” του κ.Μανιαδάκη στην υπόθεση ήταν η αναφορά της μάρτυρα με την κωδική ονομασία “Αικατερίνη Κελέση” τον Νοέμβριο του 2017, η οποία στη συνέχεια ωστόσο ανακάλεσε τις καταγγελίες της κι ενώ μεσολάβησαν δύο καταθέσεις του μάρτυρα ” Γιάννης Αναστασίου”.
Ο καθηγητής πάντως ήδη μέσω του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε στην οποία αναφέρει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Τονίζει δε στην ένστασή του, ότι για την απαγγελία κατηγορίας, δεν αρκεί η “ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό” μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Θέτει επίσης και νομικό θέμα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, υπό την οποία τελεί η δίωξη που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι του αποδόθηκε “εσφαλμένα”. Κατά την υπεράσπιση του κ. Μανιαδάκη δεν είχε την επίμαχη περίοδο Δημόσιο αξίωμα καθώς ήταν “άτυπος σύμβουλος υπουργός” .
Με ανάλογο σκεπτικό, περί ακυρότητας της δίωξης που ασκήθηκε εναντίον του, ο κ. Μανιαδάκης δια του συνηγόρου του προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης των εισαγγελικών λειτουργών με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από την χώρα. Κατά τον κατηγορούμενο, αφού είναι άκυρη η δίωξη δεν έχει δικαίωμα η Εισαγγελία να εφαρμόζει την απαγορευτική διάταξη.
Κατασχέθηκαν αντίγραφα ασφαλείας της Novartis
Συνάντηση με το FBI αναμένεται να έχουν πολύ σύντομα στην Χάγη, υπό την αιγίδα της Eurojust, οι εισαγγελείς Διαφθοράς στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο μερών για την έρευνα της υπόθεσης της Novartis.
Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως το σχετικό έγγραφο για τον καθορισμό του νέου ραντεβού με την αμερικανική πλευρά, θα διαβιβαστεί ακόμη και εντός της ημέρας, ώστε να οριστεί όσο πιο άμεσα γίνεται . Η ελληνική πλευρά φέρεται να έχει ήδη ζητήσει, η ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των δυο χωρών να γίνεται μόνο μέσω της Eurojust, ώστε θεσμικά και με επίσημο τρόπο να χρησιμοποιούνται από τους Έλληνες εισαγγελείς στο πλαίσιο αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχουν ήδη διατυπώσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται κανονικά, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον νέο κατηγορούμενο, πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, αλλά και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην δικογραφία για την φαρμακοβιομηχανία. Ο σχεδιασμός των εισαγγελέων που διενεργούν την έρευνα, είναι η ολοκλήρωση της έρευνας ανά χρονική περίοδο. Έτσι, στο άμεσο πλάνο τους είναι η διερεύνηση της περιόδου 2010-2012, κατά την οποία άρχισε η επανατιμολόγηση του φαρμάκου.
Οι εισαγγελείς μάλιστα έχουν πλέον στην διάθεση τους νέο υλικό, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέσχεσαν πριν από λίγο καιρό από εταιρία στον Ασπρόπυργο . Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές , το κατασχεθέν υλικό που αφορά αντίγραφα ασφαλείας της φαρμακοβιομηχανίας (back up) εντοπίστηκε μετά από πληροφορία που έφθασε στην εισαγγελία Διαφθοράς στα γραφεία άλλης εταιρίας στον Ασπρόπυργο, που είχε συνεργασία με την Novartis σε συμβουλευτικό επίπεδο.
Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως ο όγκος των στοιχείων που έχουν πλέον στην διάθεση τους οι εισαγγελείς Διαφθοράς (καθώς έχουν προηγηθεί κατασχέσεις από την ίδια την εταιρία και εμπλεκόμενα πρόσωπα) είναι τόσο μεγάλος, που η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ενημέρωσε πως η αποτύπωση τους σε χαρτί «θα απαιτούσε 14 χρόνια».
Η διερεύνηση της μεγάλης υπόθεσης της Novartis, όπως λέγεται στο Εφετείο, στηρίζεται σε αυτήν την φάση κυρίως σε τρεις δεξαμενές άντλησης στοιχείων:
* Πρώτη είναι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, που κατά την γενική εκτίμηση των εισαγγελέων είναι μειωμένης αποδεικτικής αξίας, όπως προβλέπεται σχετικά και από το νόμο.
* Δεύτερη και αρκετά σημαντική δεξαμενή, είναι το κατασχεθέν υλικό που αξιολογείται.
* Τρίτη και ουσιαστική δεξαμενή, είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, το άνοιγμα των οποίων έχει διαταχθεί εδώ και μήνες για τους εμπλεκόμενους, συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και για συνεργάτες τους. Η εισαγγελία Διαφθοράς έχει υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής, αναζητώντας στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα.
Πηγές από το Θέμιδος Μέλαθρον διαψεύδουν δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σύμφωνα με το οποίοι οι εισαγγελείς Διαφθοράς αρνήθηκαν να παραλάβουν ηλεκτρονικά στοιχεία που τους έδωσαν σε πρόσφατο ταξίδι τους στην Βιέννη , Αμερικανοί ομοσπονδιακοί πράκτορες. Κατά το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά αφορούσαν εμπλεκόμενο στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας πρώην υπουργό.
Στο επίμαχο ταξίδι συμμετείχαν οι επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροί της, Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, αλλά και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννης Αγγελής, που ανέλαβε πρόσφατα την θέση αυτή. Ο κ. Αγγελής μάλιστα, με αφορμή το επίμαχο δημοσίευμα, φέρεται να έχει υποβάλει ήδη αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην οποία καταγράφει όσα έγιναν στο ταξίδι. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αγγελής ήταν αυτός που στην Βιέννη έθεσε προς το κλιμάκιο της αμερικανικής αποστολής, εισαγγελείς και στελέχη του FBI, το ζήτημα της ανταλλαγής στοιχείων μέσω της Eurojust.
Πηγή: euro2day.gr