Η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ούτε «αριστερή», ούτε βιώσιμη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Σκοπιανοί εντάχθηκαν στο πλευρό του Χίτλερ για να κατακτήσουν την Μακεδονία.
Οι Σκοπιανοί εντάχθηκαν στο πλευρό του Χίτλερ για να κατακτήσουν την Μακεδονία.

Έχει περάσει η εντύπωση ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι “προοδευτική”. Ότι έχει μάλιστα και αριστερό πρόσημο. Αυτό είναι μία πλάνη. Η συμφωνία των Πρεσπών υλοποιεί ένα σχέδιο το οποίο είχε εκπονηθεί από τον ιδρυτή του φασισμού Μπενίτο Μουσολίνι και έγινε απόπειρα να εκτελεστεί από τον Αδόλφο Χίτλερ το 1943. Ο Μουσολίνι ήταν αυτός που προσπάθησε να δώσει “μακεδονική” ταυτότητα στους σλαβόφωνους, προκειμένου να τους αποσπάσει από τον ελληνικό εθνικό κορμό και να τους χρησιμοποιήσει ως πέμπτη φάλαγγα κατά την εισβολή του στην Ελλάδα. Απέτυχε.

Ο Αδόλφος Χίτλερ το 1943, επιχείρησε να δώσει την Μακεδονία σε Σκοπιανούς και Βούλγαρους που τότε ήταν οι σύμμαχοι του. Απέτυχε μετά την λυσσαλέα αντίσταση του ελληνικού λαού, την εθνική αντίσταση, και την περιβόητη διαδήλωση που έμεινε στην ιστορία με τους δεκάδες νεκρούς ήρωες μαθητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκαν σε οργανώσεις της αριστεράς.

Υπάρχουν φυσικά αναφορές και νωρίτερα για “μακεδονίτικο” αίσθημα κατοίκων της περιοχής, αλλά μιλάμε καθαρά για μία αίσθηση που είχαν λόγω εντοπιότητας, και μάλιστα επειδή τότε υπήρχε ακόμα οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν υπήρχαν ούτε ονειρώξεις με αρχαία Μακεδονία, ούτε Μεγαλέξαντροι, ούτε φυσικά σαφές μακεδονικό εθνικιστικό αίσθημα. Σαν αυτό που προσπάθησε να δημιουργήσει ο Μουσολίνι, το καλλιέργησε ο Τίτο με την εγκληματική συνέργεια των ελλήνων και κυρίως της χούντας που για να βοηθήσει τον Τιτο να απεμπλακεί από την Σοβιετική Ένωση, τον άφηνε να κάνει ότι θέλει στην περιοχή.

Και φυσικά το νεομακεδονικό εθνικό παραλήρημα στήθηκε από το φασιστικό κόμμα του Γκρουέφσκι με την αμέριστη στήριξη και χρηματοδότηση της Τουρκίας. Και υποστηρίζεται από ανθέλληνες φιλότουρκους όπως ο Όρμπαν. Που δεν χάνουν ευκαιρία να χαιρετούν εκδηλώσεις που θέλουν τα Σκόπια μέχρι τη Λάρισα.

Απόδοση του ονόματος Μακεδονία λοιπόν στο γειτονικό κράτος, αποτελεί δικαίωση μιας ιστορικής πλάνης η οποία καλλιεργήθηκε από εχθρούς της ανθρωπότητας. Είναι οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδος.

Όσον αφορά την βιωσιμότητα της συμφωνίας, διότι έχει και θετικά στοιχεία όπως η παραδοχή των σκοπιανών ότι δεν έχουν καμία σχέση με τους μακεδόνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, και εδώ κρατούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις. Δεν μπορεί να παραδέχονται ότι επί δεκαετίες πλαστογραφούσαν την ιστορία και υιοθετούσαν ψεύδη φασιστικού τύπου για να αναπτύξουν μία ψευδεπίγραφη εθνική ταυτότητα και εμείς να τους την δίνουμε έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η συμφωνία δεν είναι βιώσιμη διότι ακριβώς το βαθύ κράτος των Σκοπίων είναι δόλιο και αναξιόπιστο. Το βαθύ κράτος των Σκοπίων ήταν αυτό που είχε εμποδίσει και τον Κύρο Γκλιγκόροφ να ολοκληρώσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα και εντέλει τον κομμάτιασε με βόμβα. Σε αυτό μάλιστα, στην αποτροπή του Γκλιγκόροφ από τη συμφωνία δηλαδή, συμμετείχαν ενεργά η Γερμανία και η Τουρκία. Η Γερμανία που σήμερα φαίνεται να ενδιαφέρεται για την επίτευξη της συμφωνίας.

Η συμφωνία έχει ήδη καταστρατηγηθεί από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απέναντι στους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης που επέλεξαν να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές αλλαγές. Οι τέσσερις όροι που έθεσαν, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση της ίδιας της συμφωνίας, τους οποίους όμως ο ίδιος ο σκοπιανός πρωθυπουργός τους έχει αποδεχτεί. Είναι βέβαιο ότι μετά τη συμφωνία ακόμα και οι καλές πτυχές της θα παραβιαστούν κατάφωρα.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι ο πατέρας αυτής της συμφωνίας, συνεχίζοντας το έργο της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, είναι ο κύριος Νίκος Κοτζιάς. Ο τέως υπουργός εξωτερικών ο οποίος λίγες ημέρες πριν το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο Πούτιν, “αποκάλυψε” ότι ο Αλέξης Τσίπρας του είχε δώσει την εντολή να απελάσει τους ρώσους διπλωμάτες. Αυτό είναι ενδεικτικό της αξιοπιστίας και της αξιοπρέπειας του ιδίου, που δεν μπορεί να μην δημιουργήσει παρόμοιους συνειρμούς για την συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ