Σε ευθεία σύγκρουση ο Ερντογάν με τις ΗΠΑ: Απέρριψε τον όρο του Μπόλτον για τους Κούρδους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

f937b1b7 akp erdogan oxlos turkey012

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τον όρο που έθεσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, για τους Κούρδους της Συρίας (YPG), λέγοντας ότι ο Τζον Μπόλτον διέπραξε “σοβαρό λάθος”.

Ανακοίνωσε επίσης η Τουρκία δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβιβαστεί στο ζήτημα των Κούρδων “τρομοκρατών”, όπως χαρακτηρίζεις τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας σχολίασε την έκκληση του Μπόλτον να μην αναλάβει η Άγκυρα στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία χωρίς συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η έκκληση έγινε στο Ισραήλ και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να εκνευριστεί ο ισλαμιστής ηγέτης της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμα ότι ο πόλεμος των Κούρδων της Συρίας εναντίον των τζιχαντιστών “δεν είναι παρά ένα τεράστιο ψέμα”, Μιλούσε στα μέλη του κόμματος του (ΑΚ) στο κοινοβούλιο.

Οι Αμερικανοί σύμφωνα με τον κ. Μπόλτον είναι πάντως αποφασισμένοι να προστατεύσουν τους Κούρδους της Συρίας, οπότε -όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας- οι δύο χώρες οδεύουν σε νέα κρίση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι στο Ισραήλ ότι η Τουρκία δεν πρέπει να αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία χωρίς συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από τη Συρία μέχρις ότου η Άγκυρα εγγυηθεί ότι δεν θα επιτεθεί στις συριακές κουρδικές δυνάμεις.

Το πολιτικό μέλλον της Συρίας, όπως το οραματίζεται η Άγκυρα, σκιαγραφεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σε άρθρο του στη New York Times

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έλαβε την ορθή απόφαση να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα New York Times.

Η αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών ωστόσο, θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά, με τη συνεργασία των “σωστών εταίρων” ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της διεθνούς κοινότητας και του συριακού λαού, επισημαίνει ο Ερντογάν. Και η Τουρκία, η χώρα με τον μεγαλύτερο στρατό στους κόλπους του ΝΑΤΟ, είναι η μοναδική που έχει τη δυνατότητα να εκτελέσει αυτό το έργο, πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος γράφει επίσης ότι η Άγκυρα παραμένει δεσμευμένη στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους και “άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων” στη Συρία. “Το δηλώνω ξανά: δεν θα υπάρξει νίκη για τους τρομοκράτες. Η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τη δική της ασφάλεια και την ευημερία της διεθνούς κοινότητας”, πρόσθεσε.

Το πρώτο βήμα, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους, πρέπει να είναι η συγκρότηση μιας “δύναμης σταθεροποίησης” στην οποία θα μετέχουν μαχητές από όλο το φάσμα της συριακής κοινωνίας, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που μπορεί να συνεργαστεί τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία στη Συρία.

Αναφερόμενος στους Κούρδους της Συρίας, κατηγόρησε τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ότι στρατολογούσαν παιδιά-στρατιώτες. Υποσχέθηκε ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικάνων θα ολοκληρωθεί μια “εντατική διαδικασία” για την επανένωση αυτών των παιδιών με τις οικογένειές τους ενώ όλοι οι μαχητές που δεν έχουν διασυνδέσεις με “τρομοκρατικές οργανώσεις” θα ενταχθούν στη νέα δύναμη σταθεροποίησης.

“Η διασφάλιση επαρκούς πολιτικής εκπροσώπησης για όλες τις κοινότητες είναι άλλη μια προτεραιότητα. Υπό την επίβλεψη της Τουρκίας, τα συριακά εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των YPG ή του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους θα κυβερνώνται από εκλεγμένα λαϊκά συμβούλια”, πρόσθεσε.

https://hellasjournal.com/2019/01/se-eytheia-sygkroysi-o-erntogan-me-tis-ipa-aperripse-ton-oro-toy-mpolton-gia-toys-koyrdoys/

ΔΗΜΟΦΙΛΗ