Οι άνθρωποι από αιώνες ψάχνουν για το ελιξίριο της νεότητας. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κατανοήσουν με ποιο τρόπο γερνάει το ανθρώπινο σώμα. Ελπίζουν ότι αφού καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, τότε θα μπορέσουν να βρουν ένα τρόπο που να σταματά τους μηχανισμούς, που οδηγούν στη γήρανση του σώματος και του πνεύματος.
Οι έρευνες μέχρι σήμερα συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι ανωμαλίες που δημιουργούνται στο επίπεδο του γενετικού κώδικα του DNA είναι από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί πλέον να αντέξει τη φθορά του χρόνου.
Οι έρευνες προς αυτή τη κατεύθυνση άρχισαν να γίνονται περισσότερο συγκεκριμένες. Σε μια ενδιαφέρουσα έρευνα επιστήμονες από το Σικάγο απέδειξαν, ότι ένα συγκεκριμένο γονίδιο έχει καθοριστικό ρόλο στην επούλωση και αναζωογόνηση του οργανισμού.
Η φθορά, που επέρχεται στο γονίδιο αυτό διαχρονικά, δημιουργεί μια σοβαρή απώλεια στον οργανισμό ο οποίος πλέον χάνει την ικανότητα να διορθώνει και να αναπληρώνει τους ιστούς και τα όργανά του.
Το γονίδιο που είναι καθοριστικό για την επιδιόρθωση των ιστών του οργανισμού ονομάζεται FoxM1B.
Το γονίδιο είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση και παραγωγή των πρωτεϊνών Forkhead Box (Fox), οι οποίες έχουν ένα βασικό ρόλο στον πολλαπλασιασμό, τη διαφοροποίηση, τη μακροζωία και το μεταβολισμό των κυττάρων.
Στις πειραματικές τους εργασίες οι ερευνητές απέδειξαν σε ζώα, ότι όταν απουσίαζε το γονίδιο FoxM1B από το συκώτι τους, τότε το όργανο δεν μπορούσε να ξαναδημιουργηθεί όσο γρήγορα όσο θα έπρεπε μετά από βλάβη.
Η αύξηση της ηλικίας προκαλεί αναπόφευκτα ανωμαλίες στο γονίδιο FoxM1B. Οι ανωμαλίες στο γονίδιο οδηγούν σε λειτουργικές ανεπάρκειες με αποτέλεσμα τη δημιουργία των φαινομένων της γήρανσης, όπως μεταξύ άλλων και του καρκίνου.
Αντίθετα στα ζώα, που το γονίδιο FoxM1B ήταν ανέπαφο, η αναζωογόνηση του ήπατος ήταν πολύ πιο γρήγορη.
Η απουσία του γονιδίου καθιστούσε την αναζωογόνηση του ήπατος προβληματική. Το γεγονός αυτό οφειλόταν στη συσσώρευση μιας παθολογικής πρωτεΐνης, που ονομάζεται p21C1p που προκαλείτο από την απουσία του γονιδίου.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι οι βλάβες που υφίσταται το γονίδιο FoxM1B λόγω της προχωρημένης ηλικίας, αφαιρούν από τον οργανισμό την ικανότητα επούλωσης των βλαβών που συνεχώς υφίσταται.
Η αδυναμία των οστών και των μυών, οι ρυτίδες και οι άλλες αλλοιώσεις του δέρματος μας, τα γκρίζα μαλλιά και οι τόσες άλλες αλλαγές της σωματικής μας εικόνας, που παρατηρούνται με το πέρασμα του χρόνου, πιθανόν να οφείλονται σε βλάβες γονιδίων, όπως το FoxM1B και άλλων.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι σύντομα οι γιατροί θα μπορούν να επεμβαίνουν με γονιδιακή θεραπεία και να διορθώνουν τις βλάβες των γονιδίων που είναι υπεύθυνα για τη γήρανση;
Ίσως αυτό να ακούγεται παράξενο και ν’ ανήκει στην επιστημονική φαντασία. Όμως δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις στο γενετικό κώδικα στο μέλλον, δεδομένου ότι οι δεξιότητες των επιστημόνων στο χειρισμό των γονιδίων αυξάνονται συνεχώς.
Η διακοπή των μηχανισμών γήρανσης θα μπορούσε να επιτρέπει την παραμονή μας σε μια συγκεκριμένη βιολογική ηλικία για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να εκπληρωθεί το όνειρο του ανθρώπου για μια παρατεταμένη νεότητα.
medlook