Αλισβερίσι Ζάεφ με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας για να ψηφίσουν τη Συμφωνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

631ddab2-e1a0-40bf-8d02-c02598546815Και ενώ η διαδικασία για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Σκοπίων οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια προκειμένου η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους στην 120μελή Βουλή για την τελευταία και κρισιμότερη διαδικασία ψήφισης των Συυνταγματικών αλλαγών.

 
Στο αλισβερίσι με τα κόμματα της αλβανικής μειονότητας, τις ψήφους των οποίων χρειάζεται, ο Ζ. Ζάρφ έκανε δεκτές κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των δύο μικρών αντιπολιτευόμενων κομμάτων, BESA και Συμμαχία των Αλβανών, για αλλαγές στις τέσσερις βασικές τροποποιήσεις του Συντάγματος.
Πληροφορίες ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρουν πως κυριολεκτικά στην έναρξη της συζήτησης των τροπολογιών στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ο Ζάεφ δέχθηκε αναδιατύπωση που είχε απαιτήσει η Συμμαχία για τους Αλβανούς (ΑΑ) του Ζιγιαντίν Σέλα στο προοίμιο του Συντάγματος, να αφαιρεθεί από το προοίμιο του Συντάγματος η φράση «πολίτες που ζουν εντός των συνόρων», αντικαθιστώντας την με τη φράση «οι πολίτες της Μακεδονίας και μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού, μέρος του λαού των Βλάχων…». Δέχθηκε επίσης αλλαγή σε αναφορά τροπολογίας που «εξασφαλίζει ότι το κράτος νοιάζεται το ίδιο για όλους τους πολίτες»… «συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στη διασπορά». Αντίθετα, ο Ζάεφ απέρριψε την πρόταση του κινήματος BESA του Μπιλάλ Κασάμι για αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας και αποδέχθηκε αλλαγή στην αναφορά τροπολογίας που αναφέρεται στο Κοσσυφοπέδιο ως «γειτονική χώρα» καθώς και αλλαγή σε τροποποίηση που αναφέρεται στην υπηκοότητα αφαιρώντας τη λέξη «μακεδονική» και αφήνοντας μόνο τον προσδιορισμό του «πολίτη της Βόρειας Μακεδονίας» ώστε να καλύπτονται από αυτόν τον προσδιορισμό και οι μειονότητες.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ μιλώντας, το απόγευμα, από το βήμα της Βουλής, σημείωσε ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών ανοίγει το δρόμο προκειμένου η χώρα να καταστεί σύντομα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει, ενδεχομένως τον Ιούνιο, ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η χώρα του διαφυλάττει τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας: «Έχουμε σαφή και αναμφισβήτητη επιβεβαίωση για μακεδονική ταυτότητα: Μακεδόνας, Μακεδόνισσα, Μακεδόνες, Μακεδονικό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, με μετάφραση των όρων αυτών, χωρίς περιορισμούς, σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, όπως και μακεδονική ταυτότητα για όλες τις χρήσεις. Η Ελλάδα πλέον δεν αμφισβητεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό, το δικαίωμα να έχουμε τη δική μας ταυτότητα. Η μακεδονική γλώσσα θα χρησιμοποιείται ελεύθερα παντού: Στα Ηνωμένα Έθνη, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε όλους τους επίσημους θεσμούς. Έχουμε συμφωνία που σέβεται τη διαφορετικότητά μας. Έχουμε συμφωνία για μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα και χώρα που θα φέρει όνομα αναγνωρισμένο απ΄όλο τον κόσμο: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε ο Ζάεφ.
Παράλληλα, ο Σέλα δήλωσε «πολύ υπερήφανος» μετά τη συνάντησή του με τον Ζάεφ, επειδή, όπως ανέφερε, «απέτρεψε το διαχωρισμό των πολιτών της χώρας σε δύο κατηγορίες». Νωρίτερα είχε πει πως η στάση του κόμματος σε σχέση με το αίτημα για τη χρήση της αλβανικής γλώσσας θα γνωστοποιηθεί τη μέρα ψηφοφορίας στη Βουλή, που αναμένεται την Παρασκευή, δημιουργώντας ερωτήματα, πιθανώς για λόγους τακτικής.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται μέχρι την τελική ψηφοφορία να συνεχιστούν τα παζάρια και από άλλες μεριές. Για παράδειγμα, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα Μίλεφσκα εμφανίστηκε δυσαρεστημένη επειδή δεν προωθήθηκε για ψήφιση νομοσχέδιο για αλλαγές στον ποινικό κώδικα που αφορούν την «κατάχρηση θέσης ευθύνης», αποφεύγοντας να πει εάν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά των συνταγματικών τροπολογιών.
Σε μερίδα των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση εμφανίζεται να αισιοδοξεί ότι μπορεί να επιτύχει πλειοψηφία μεγαλύτερη ακόμα και των 80 βουλευτών, με την ενδεχόμενη προσχώρηση ενός ή δύο από το VMRO και τα συνεργαζόμενα με αυτό, μικρότερα κόμματα.
Η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε χθες και, όπως αναμενόταν, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη διαδικασία, σε μια προσπάθεια να προλάβουν νέες διαρροές υπέρ της ψήφισης των συνταγματικών αλλαγών, παρόμοιες με τις «αποσκιρτήσεις» 8 βουλευτών του κόμματος κατά την προηγούμενη σημαντική ψηφοφορία τον Οκτώβρη, σε περιβάλλον πιέσεων και απειλών. Ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μίλησε για «επαίσχυντη διαδικασία» στην Ολομέλεια της Βουλής μιλώντας σε οπαδούς που διαμαρτύρονταν έξω από το Κοινοβούλιο.
Ας σημειωθεί ότι η πρωινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου διακόπηκε το πρωί μετά την παραίτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, SDSM, Τόμισλαβ Τούντεφ, προκειμένου να αναλάβει διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ