Τώρα Μαζί οι Στρατοί της Συρίας και των ΗΠΑ Προστατεύουν από  την Νατοϊκή Τουρκία το Κούρδο-κρατούμενο Βόρειο Τμήμα της Χώρας

img 9605

Δεν το κάνουν σε συμπαράταξη, αλλά κάνουν το ίδιο πράγμα στον ίδιο χώρο. Η Συρία δεν υπήρξε ποτέ εχθρός των ΗΠΑ –και οι δυο έχουν πολλά κοινά συμφέροντα

Marko Marjanović R.Insider, 9-1-2019

Στον πόλεμο της Συρίας είδαμε αρκετές ενδιαφέρουσεςσυμπράξεις. Σε μια φάση, με υποστήριξη της CIA, οι ισλαμιστές τρομοκράτες συγκρούονταν με τις εκπαιδευμένες από τον αμερικανικό στρατό SDF, ή Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις,(αντικαθεστωτικούς αντάρτες). Σε άλλη φάση, ρωσικά και αμερικανικά αεριωθούμενα εκάλυπταν από αέρος  τουρκική εισβολή σε κατεχόμενα από τζιχαντιστές εδάφη της βόρειας Συρίας. Σε συνεργασία με τους Σαουδάραβες, οι ΗΠΑ πλημμύριζαν την ισλαμιστική επιδρομή με όπλα, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις επίσης βομβάρδιζαν το μεγαλύτερο και δραστικότερο στοιχείο της, την Συριακή Αλ Κάϊντα, μια φορά με συντριπτικό βομβαρδισμό  αεροπλάνων β52.

Σε μια φάση οι Αμερικανοί ενίσχυαν την κουρδική πολιτοφυλακήYPG για να εκτοπίσει το «Ισλαμικό Κράτος», ενώ η Τουρκίασυνέχιζε να  ανέχεται την ενίσχυση και τον ανεφοδιασμό του μέσω των συνόρων της. Σε άλλη φάση, η Τουρκία βομβάρδιζε, όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και τις αραβικές δυνάμεις του SDF,υπό την προστασία των Αμερικανών, ενώ εμάχοντο κατά της Αλ Κάϊντα και των συμμάχων της. Σε άλλη περίπτωση, Αμερικανοί και Κούρδοι από την μια πλευρά και Σύροι και Ρώσοι από την άλλη βρέθηκαν να περισφίγγουν τους τζιχαντιστές, ενώ οι ΗΠΑ βομβάρδιζαν κατ’ επανάληψη τους Σύρους -και σε μια φάση και Ρώσους μισθοφόρους στην υπηρεσία της Συρίας –επειδή δήθεν είχαν «πλησιάσει πολύ» τους Αμερικανούς.

Μπορούμε να προσθέσουμε άλλη μια «ενδιαφέρουσα συμπαράταξη»  στην συλλογή. Μόλις πριν την παραμονή της πρωτοχρονιάς, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για την αποχώρηση από την Συρία, εκατοντάδες Σύροι στρατιώτες, σε συμφωνία με την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κουρδική πολιτοφυλακή, πέρασαν στην κατεχόμενη από τους Κούρδους περιοχή του Μανμπίζ, στην Βόρειο Συρία. Σκοπός των Σύρων ήταν να αποτρέψουν την απειλούμενη τουρκική εισβολή και κατοχή  του Μανμπίζ. Αυτό σημαίνει ότι οι Σύροι είναι εκεί για να παραλάβουν από τους Αμερικανούς και να προστατεύσουν την αποχώρηση των Αμερικανών και των Κούρδων προστατευομένων τους. Τώρα έφθασε εκεί και η ρωσική στρατονομία για τον ίδιο επίσης σκοπό και οι Κούρδοι επιβράδυναν την οπισθοχώρησή τους ανατολικά του Ευφράτη ποταμού, καθώς από την Ουάσιγκτον καταφθάνουν άλληλο-συγκρουόμενα μηνύματα για την αμερικανική αποχώρηση.

4BA285D1 87FC 4ED2 8F52 2FF6B0CB9B45

Βίντεο που αναφέρεται ότι δείχνει αμερικανική περίπολο σε φυλάκιο του συριακού στρατού στην ύπαιθρο του Μανμπίζ

Αυτά καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη για το τι θα ακολουθήσει, αλλά το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά συμβαίνει Αμερικανοί και Σύροι  κυβερνητικοί στρατιώτες να είναι τοποθετημένοι γύρω από την ίδια μικρή πόλη της βόρειας Συρίας, μοιραζόμενοι την ίδια περίπου αποστολή. Οι Αμερικανοί να εμποδίσουν μια τουρκική εισβολή να συντρίψει την κουρδική κυρίως δύναμη  SDF και τους Σύρους να εμποδίσουν τους Τούρκους να χρησιμοποιήσουν το κουρδικό πρόσχημα για να επεκτείνουν την κατοχή τους στην βόρειο Συρία και να διατηρήσουν τους Τζιχαντιστές στην υπηρεσία τους. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί και οι Σύροι βρίσκονται τώρα στην ίδια πλευρά, και οι δυο να αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή: Την Τουρκία του ΝΑΤΟ και τους αιμοδιψείς τζιχαντιστές μισθοφόρους της, αν όχι μαζί αλλά οπωσδήποτε πλάϊ-πλάϊ.

Είναι γεγονός ότι ενώ οι ΗΠΑ έχουν χτυπήσει τον στρατό της Συρίας τουλάχιστον δώδεκα φορές μέχρι σήμερα, ποτέ δεν υπήρξε μια «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ τους. Μολονότι οι Αμερικανοί βρίσκονται  στην Συρία παράνομα και ως δηλωμένοι εχθροί της κυβέρνησής ΄Ασαντ, τα κυβερνητικά στρατεύματα ουδέποτε πυροβόλησαν εναντίον τους. Σε όλες τις περιπτώσεις όπου οι Σύροι βομβαρδίστηκαν ή δέχτηκαν πυρά, οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι απειλήθηκαν λόγω της μεγάλης προσέγγισης των Σύρων (σε μερικές περιπτώσεις έως 50 χιλιόμετρα!) και πυροβόλησαν πρώτοι. Σε μια περίπτωση, οι επιθέσεις εναντίονΣύρων που ήσαν «πολύ κοντά» συνεχίστηκαν με μεγαλύτερης έκτασης βομβαρδισμούς «εκδίκησης» σε συριακούς σχηματισμούς που βρίσκονταν πολύ πίσω. Σε έναν τέτοιο βομβαρδισμό «εκδίκησης» ήταν που δώδεκα και πλέον Ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν στον ύπνο τους.

Αντίθετα, σε μια φάση, οι Αμερικανοί, γύρω στο ελεγχόμενο από τους Κούρδους Μανμπίζ, δέχονταν συχνά τα πυρά των προστατευόμενων από τους Τούρκους ισλαμιστών, τους οποίους αυτοί οι ίδιοι Αμερικανοί κάποτε εκπαίδευαν και εξόπλιζαν και  απρόθυμα και πολύ καθυστερημένα  έμαθαν να  ανταποδίδουν τα πυρά τους.

Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ