Η πρώτη συνεδρίαση της Μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων από την πΓΔΜ και την Ελλάδα σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη και πέρασε σε θετικό κλίμα.
Ελληνικές διπλωματικές πηγές λένε ότι οι εμπειρογνώμονες των Σκοπίων με επικεφαλής τον πρώην πρέσβη Γκάμπερ, «ήταν μέσα στο κλίμα που είχε καθορισθεί από την υπογραφή της Συμφωνίας των δύο κρατών και σαφώς υποχρεώνει τις χώρες να μην έχουν αλυτρωτικές και ρεβιζιονιστικές φιλοδοξίες στα βιβλία».
Η δεύτερη συνάντηση θα διεξαχθεί αυτόν το μήνα στα Σκόπια και, ήδη, από την πρώτη συνάντηση μετά την έγκριση της Επιτροπής για τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της, η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι τρία ζητήματα.
Πρώτο.
Το κάθε μέρος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι οδηγίες που θα δοθούν σε δασκάλους και καθηγητές που θα διδάσκουν στη νέα σχολική χρονιά να είναι τέτοιες που και αν ακόμη δεν (προλάβουν) να διορθωθούν τα βιβλία, να μην διδάσκεται υλικό που περιέχει αλυτρωτισμό και ρεβιζιονισμό.
Δεύτερον.
Από τα βιβλία της πΓΔΜ να σβηστούν τα αρχαία ελληνικά σύμβολα που υπάρχουν ή τα σύμβολα του αρχαίου μακεδονικού ελληνισμού, τα οποία λόγω της οπτικής επαφής και του τρόπου που παρουσιάζονται επηρεάζουν τα παιδιά.
Τρίτον.
Να αφαιρεθούν οι χάρτες, που αποτελούν το πιο ορατό σημείο αλυτρωτισμού, οι χάρτες που περιγράφουν τη λεγόμενη «Μεγάλη Μακεδονία».
Αυτά είναι τα τρία κύρια σημεία των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς για τα σχολικά βιβλία της πΓΔΜ.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η πΓΔΜ δεν είχε συγκεκριμένα αιτήματα για τους Έλληνες συναδέλφους τους «όπως αλυτρωτισμός στα ελληνικά βιβλία, γιατί αυτό δεν νοείται σε ένα κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να έχει, δηλαδή, τέτοιες ιδέες στα σχολικά βιβλία».
Η πόλη Μοναστήρι των Σκοπίων να λέγεται Μπίτολα
Ελληνικές διπλωματικές πηγές, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της MIA στην Αθήνα, τονίζουν ότι χάρτες πρέπει να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες, έτσι, για παράδειγμα, που μέχρι τώρα από τους Έλληνες, η Μπίτολα γραφόταν ως Μοναστήρι ή η βουλγαρική πόλη Πλοβντίβ (Φιλιππούπολη) να μην γράφεται από τους Έλληνες ως Φιλιππούπολη.
Ο στόχος, σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές, είναι ο απεγκλωβισμός των σχολικών βιβλίων από το επόμενο έτος από τον αλυτρωτισμό.
Λένε, ακόμη, ότι αν και δεν αναφέρεται το συγκεκριμένο μέτρο στη Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο εμπεριέχονται στα κεφάλαια για την ένταξη στην Ένωση, όπως γράφει το σλαβικό κείμενο των Σκοπίων.
novatv.mk
—