Γάλβας – O πρώτος αυτοκράτορας του Έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

galvas 1
Ο Σέρβιος Σουλπίκιος Γάλβας (Servius Sulpicius Galba, 24 Δεκεμβρίου 3 π.Χ. – 15 Ιανουαρίου 69) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας για επτά μήνες από το 68 έως το 69 μ.Χ. Ήταν κυβερνήτης της Ταρρακωνικής και κατέλαβε το θρόνο μετά την αυτοκτονία του Νέρωνα.

Γεννημένος σε μια πλούσια οικογένεια, ο Γάλβας ήταν ικανός στρατιωτικός κατά το πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ. Αποσύρθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Νέρωνα αλλά αργότερα του ανατέθηκε η κυβέρνηση της Ταρρακωνικής.
Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας του Έτους των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων και ο τελευταίος αυτοκράτορας που γεννήθηκε τον 1ο αιώνα π.Χ.
Το Έτος των Τεσσάρων Αυτοκρατόρων ονομάζεται το έτος 69, από τον θάνατο του Νέρωνα έως την άνοδο της δυναστείας των Φλαβίων. Μετά τον θάνατο του Νέρωνα η εξουσία περνά στον Γάλβα με την βοήθεια των λεγεώνων της Ισπανίας, δολοφονείται όμως από πραιτοριανούς οι οποίοι ανεβάζουν στον θρόνο τον Όθωνα, ο όποιος αυτοκτονεί εξαιτίας της ήττας του από τον Βιτέλιο, ο οποίος γίνεται αυτοκράτορας, αλλά και αυτός δολοφονείται από τα στρατεύματα του Βεσπασιανού που αποκτά την εξουσία.
Ο Γάλβας γεννήθηκε κοντά στην Τερατσίνα, “στ’ αριστερά καθώς πηγαίνετε στο Φόντι”, σύμφωνα με τα λόγια του Σουητώνιου. Σε ηλικία 20 ετών ήταν πραίτορας. Αργότερα έγινε Διοικητής της Ακουιτανίας και Ύπατος το 33 μ.Χ. Λόγω των επιτυχιών του στις στρατιωτικές αποστολές διορίστηκε Ανθύπατος της Αφρικής από τον Κλαύδιο και μετέπειτα Διοικητής της Ταρρακωνησίας της Ισπανίας από τον Νέρωνα.
Με την αυτοκτονία του Νέρωνα, ανακηρύχθηκε ντε φάκτο Αυτοκράτορας από τα στρατεύματα της Ισπανίας. Αμέσως τον αναγνώρισαν ως Αυτοκράτορα οι υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες και η Σύγκλητος.
Με την ανάρρηση του στο Θρόνο οι πρώτες του ενέργειες, αναλώθηκαν στο να ευεργετήσει τους φίλους του και να καταδιώξει τους εχθρούς του, εντός της αυτοκρατορίας. Κατ´ αρχάς αρνήθηκε το donativum στους πραιτωριανούς, λέγοντας πως κατατάσσει τους στρατιώτες του και δεν τους εξαγοράζει. Ως διάδοχό του όρισε τον Γάιο Πίσωνα Λικιανό, γνωστό συντηρητικό και αφοσιωμένο στην αυστηρότητα των ηθών.
Οι πραιτωριανοί, λόγω των οικονομικών περιορισμών που τους επέβαλλε εξεγέρθηκαν και ανακήρυξαν Αυτοκράτορα τον Μάρκο Σάλβιο Όθωνα, ενώ ο Γάλβας δολοφονήθηκε.
wikipedia, φωτογραφία: Encyclopædia Britannica

ΔΗΜΟΦΙΛΗ