Περιοδικότητα του κύκλου: Γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στη γονιμότητα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

5d8ac99e-8fc8-4c5f-8c81-6b1f6323efc4Πολλές φορές οι γυναίκες δε δίνουν σημασία στην περιοδικότητα του κύκλου τους. Κάθε πότε, δηλαδή, εμφανίζεται η περίοδός τους (διαβάστε περισσότερα) κι αν ο κύκλος τους είναι σταθερός ή όχι. Κι όμως, θα έπρεπε.

 
Περίοδοι που έρχονται λιγότερο από κάθε 21 ημέρες ή περισσότερο από κάθε 40 ή διαρκούν περισσότερο από 8 ημέρες μπορεί να σηματοδοτήσουν πρόβλημα, το οποίο είναι δυνατό να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Τι γίνεται, όμως, με τις γυναίκες που έχουν μικρότερο ή μεγαλύτερο κύκλο από το φυσιολογικό;
Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, γυναικολόγος μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση (διαβάστε περισσότερα) και Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής emBIO, μία γυναίκα με φυσιολογικό κύκλο έχει περίοδο κάθε 28 ημέρες ή λίγο πιο πριν ή λίγο μετά τις 28.
Πολλές γυναίκες με μη φυσιολογικό κύκλο δεν ασχολούνται με την περιοδικότητα του κύκλου τους, παρά μόνο όταν χρειαστεί να μπουν στη διαδικασία να συλλάβουν, όπου τότε ίσως διαπιστώσουν ότι αυτό δεν είναι εύκολο ή εφικτό. Κι αυτό επειδή πίσω από ένα μη φυσιολογικό κύκλο μπορεί να κρύβονται συγκεκριμένα προβλήματα, που πλήττουν μεταξύ άλλων και τη γονιμότητα.
Ορίστε ποιες είναι 3 συνηθισμένες αιτίες, που μπορεί να επηρεάσουν την περιοδικότητα του κύκλου μιας γυναίκας και ως εκ τούτου τη γονιμότητά της, συνήθως λόγω ορμονικών διαταραχών.
Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
To σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (διαβάστε περισσότερα) είναι η πιο κοινή ορμονική διαταραχή των γυναικών, η οποία εκτιμάται ότι επηρεάζει πέντε έως δέκα εκατομμύρια γυναίκες, που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν ακανόνιστες περιόδους (κύκλοι τουλάχιστον 35 ημερών για ενήλικες γυναίκες και 45 ημέρες για έφηβες), καθόλου περίοδο, ή ελαφρύτερες ή βαρύτερες περιόδους.
Μάλιστα, για τις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία σοβαρή, κοινή αιτία υπογονιμότητας, αφού σχεδόν οι μισές από όλες τις περιπτώσεις υπογονιμότητας στις γυναίκες μπορούν να αποδοθούν στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει θεραπεία (ρύθμιση της περιόδου με αντισυλληπτικά, διαιτολογικές παρεμβάσεις που βοηθούν, αλλά και εξειδικευμένα φάρμακα). Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι να έχει γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η γυναίκα προγραμματίζει να μείνει έγκυος.
Διαταραχές του θυρεοειδούς
Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και μπορεί να επηρεάσει και την περίοδο της γυναίκας. Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής αδένας μπορεί μεταξύ άλλων να είναι η αιτία που η περίοδός σας είναι πιο συχνή απ’ όσο θα έπρεπε ή καθυστερεί ή είναι εντελώς απούσα. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή διάγνωση και σωστή θεραπεία βοηθάει, εκτός από τη ρύθμιση του θυρεοειδούς, και τη ρύθμιση της περιόδου.
Διαβήτης
Τόσο ο διαβήτης τύπου 1 όσο και ο τύπος 2 έχουν συνδεθεί με προβλήματα εμμήνου ρύσεως. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να έχουν μεγαλύτερους κύκλους, μεγαλύτερες περιόδους και βαρύτερη αιμορραγία από τις γυναίκες χωρίς την ασθένεια. Ομοίως, οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 έχουν βρεθεί να έχουν κύκλους μεγαλύτερους από τους φυσιολογικούς, ειδικά εάν είναι παχύσαρκες. Όταν οι περίοδοι είναι ακανόνιστες, λοιπόν, είναι καλό – μεταξύ άλλων – να γίνει και έλεγχος για διαβήτη.
Ινομυώματα
Είναι πιο πιθανό να εμφανίσει μια γυναίκα ινομύωμα (διαβάστε περισσότερα), αν είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, καθώς τα ινομυώματα εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Μπορεί επίσης να επηρεάσουν και την περίοδο. Δεν επηρεάζουν τόσο την περιοδικότητα της περιόδου, μπορεί όμως να προκαλέσουν πιο επώδυνη περίοδο ή μεγαλύτερη αιμορραγία ή αιμορραγία με περισσότερα καφέ.
Αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότερες γυναίκες είναι ότι τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα (διαβάστε περισσότερα). Αυτό βέβαια εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθός τους. Αν ένα ινομύωμα είναι εντός της μήτρας, μπορεί να δυσκολέψει τη σύλληψη, ενώ αν είναι μεγάλο, μπορεί να γίνει αιτία για αποβολή ή να δυσκολέψει την εγκυμοσύνη, καθώς, επειδή μεγαλώνει, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για την ανάπτυξη του εμβρύου. Γι’ αυτό, εφόσον γίνει η διάγνωση, θα πρέπει να διερευνηθεί αν είναι προτιμότερο η αφαίρεσή τους, σε περίπτωση που η γυναίκα προγραμματίζει μια εγκυμοσύνη.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα γυναικολογίας, γονιμότητας και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ. Θάνο Παράσχο, Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπική Χειρουργική.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ