Πώς η διατροφή επηρεάζει τη μνήμη Είναι γνωστή η φράση «είμαστε ό,τι τρώμε» αλλά γνωρίζετε ότι το φαγητό μπορεί να επιδρά και στη μνήμη;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2611f31d-3695-400f-8cc8-0d352e149f6dΤα υψηλά επίπεδα μιας πεπτιδικής ορμόνης φαίνεται ότι σχετίζονται με μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης της Νόσου Αλτσχάιμερ. Συγκεκριμένα κατά 65% μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης Νόσου Αλτσχάιμερ τα αυξημένα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης (CCK), μίας πεπτιδικής ορμόνης στον οργανισμό σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ο Auriel Willette επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα και η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψαν ότι τα υψηλά επίπεδα χολοκυστοκινίνης θα μπορούσαν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης Νόσου του Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιευθούν στο Neurobiology of Aging.
Oι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της χολοκυστοκινίνης σε 287 ανθρώπους. Η χολοκυστοκινίνη εκκρίνεται στο λεπτό έντερο, ενώ ανιχνεύεται και στο κεντρικό νευρικό σύστημα όπου δρα ως νευρομεταβιβαστής. Στο λεπτό έντερο η εν λόγω πεπτιδική ορμόνη διευκολύνει την απορρόφηση των λιπών και των πρωτεϊνών. Στον εγκέφαλο ανιχνεύεται στον ιππόκαμπο, στην περιοχή που είναι υπεύθυνη για τη μνήμη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στα άτομα με υψηλότερα επίπεδα χολοκυστοκινίνης η πιθανότητα να έχουν ήπια έκπτωση των νοητικών τους λειτουργιών, μια κατάσταση που μπορεί να προηγείται της Νόσου Αλτσχάιμερ ή Νόσο Αλτσχάιμερ μειώνεται κατά 65%. «Ευελπιστούμε πως αυτή η ανακάλυψη θα μας βοηθήσει να ρίξουμε φως στο πώς οι ορμόνες στο αίμα και στον εγκέφαλο επηρεάζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου», κατέληξε ο Δρ. Willette.
H ερευνήτρια Δρ. Alexandra Plagman, ανέφερε ότι επέλεξαν να εστιάσουν στην χολοκυστοκινίνη λόγω του ότι συνδέεται με την λειτουργία της μνήμης. Οι ερευνητές θέλησαν να δουν εάν υπήρχε κάποια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων της συγκεκριμένης πεπτιδικής ορμόνης και της μνημονικής ικανότητας.
Εξέτασαν επίσης τις πρωτεΐνες p-Tau και Tau, οι οποίες θεωρούνται επιβαρυντικές για τον εγκέφαλο για να δουν πώς αυτές μπορεί να επιδρούν στην χολοκυστοκινίνη και τη μνήμη. Διαπίστωσαν λοιπόν πως όσο τα επίπεδα των πρωτεϊνών Tau αυξάνονταν έπαψε να υφίσταται ο συσχετισμός ανάμεσα στην υψηλή χολοκυστοκινίνη και την αποτροπή της μείωσης της μνήμης.
«Ερευνώντας τις επιδράσεις της διατροφής μπορούμε να δούμε κατά πόσο αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή να περιορίσει την εξέλιξή της», τόνισε η Δρ. Plagman. «Η ρύθμιση του πότε και πόσο τρώμε μπορεί να έχει κάποια σχέση με το πόσο καλή είναι η μνήμη μας – αυτό που τρώμε και πώς επιδρά στο σώμα μας, επηρεάζει και τον εγκέφαλό μας», πρόσθεσε ο Δρ. Willette.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ